Необходима е по-силна подкрепа на местните власти за осъществяване на енергийните цели на ЕС

Това заяви кметът на Добрич Детелина Николова при откриването на двудневния международен семинар по проект IMAGINE в Дом – паметник „Йордан Йовков“ днес

Необходима е по-силна подкрепа на местните власти за осъществяване на енергийните цели на ЕС



Има три важни причини да посетите Добрич, за да разберете защо хан Аспарух е решил тук да бъде България – равнината, морето и човешката топлина. Тук ще получите добруджански букет от сърдечност, гордост и щедра човечност. Пътят на слънцето започва от Добруджа. С тези думи кметът Детелина Николова приветства гостите на международния семинар по проект IMAGINE, който се провежда днес и утре в Добрич. Николова обрисува с поетичен език природните дадености на региона и прикани чуждите гости да посетят местните забележителности.


Детелина Николова изрази увереност, че двудневният форум ще предложи добри практики и ефективни решения за устойчиви действия а местно, национално и европейско ниво. Кметът припомни, че община Добрич се стреми да бъде модел на устойчиво развиваща се европейска община с ниско потребление на енергия, намалени въглеродни емисии и добре опазена и съхранена околна среда. Признание за това са редица награди, сред които и „Добрич – българска еко община“ от 2012 г. Добрич е и учредител на общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.


За осъществяване на енергийните цели на Европейския съюз до 2020 г. е необходима по-силна подкрепа на местните власти, тъй като те наистина могат да донесат промяна, заяви пред форума Детелина Николова. Доказателство, че промяната е възможна и вече се случва са градовете, присъединили се към споразумението на кметовете, което кореспондира с Европейските енергийни цели 20/20/20. 


Именно местните власти стимулират различните заинтересовани страни да предприемат стъпки за обновяване на сградния фонд и да работят за намаляване на енергийните разходи на гражданите и общностите. Те възприемат иновативни решения за финансиране и избират интегриран подход за градско планиране, който да намали потреблението на енергия. Те повишават осведомеността, развиват междусекторните стратегии и насърчават прехода към по-устойчиви видове транспорт.


Семинарът е съпътстван с пътуваща изложба на градове – модели в използването на алтернативни енергийни източници, предоставено от сдружението на общините ЕкоЕнергия.