РИМ - Добрич с инициативи за опазване на българското наследство в Северна Добруджа

През миналата седмица под егидата на Исторически музей - Генерал Тошево се проведе тридневна експедиция в цяла Северна Добруджа с цел документиране на актуалното състояние на българското културно-историческо наследство. Стотици са българските обекти там - битови къщи, църкви, училища, войнишки паметници, крепости, манастири, находки от първото и второто българско царство.

РИМ - Добрич с инициативи за опазване на българското наследство в Северна Добруджа



В експедицията участваха Костадин Костадинов и Радослав Симеонов от РИМ - Добрич, Цветелина Христова - директор на музея в Тошево и кметовете на селата Изворово, Пчеларово и Дъбовик. Подобни наблюдения на българското културно-историческо наследство в Северна Добруджа се извършват регулярно.


Състоянието на българските сгради и паметници там се влошава, а причината не е в целенасочена политика, те просто са оставени да се рушат, защото не са част от културно-историческото наследство на Румъния, обясни директорът на Регионален исторически музей - Добрич Костадин Костадинов.


Той заяви, че РИМ - Добрич се ангажира с 3 конкретни инициативи в тази връзка. Ще бъдат предприети спешни действия за укрепване на военното гробище и паметника в Аджигьол. За целта вече се водят разговори с фондации за финансиране. Планира се поставянето на българска паметна плоча на родната къща на революционера Димитър Дончев - Доктора в село Добромир. Във връзка със 100-годишнината от освобождението на Северно Добруджа по време на Първата световна война, която се навършва след 2 години, Костадин Костадинов и Радослав Симеонов ще издадат книга-албум с непубликувани досега снимки и картички от този период, като една част от тях ще са посветени на дейците на ВДРО.


Съществува и идея за издаването на туристически пътеводител на българските обекти в Северна Добруджа.


Според Костадин Костадинов ангажимент на българската държава, който тя не изпълнява, е да направи опис на недвижимото ни културно наследство в Северна Добруджа и при всеки един случай, когато то е застрашено, да предприема мерки по възстановяването му.