Ансамбъл "Житен клас" - Житница с поредна Голяма награда от международен фестивал

Ансамбъл "Житен клас" - Житница с поредна Голяма награда от международен фестивал
Голямата награда на IX-ия Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” – Свиленград бе присъдена на Представителен танцов ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас” от село Житница, община Добричка. Победителят бе определен в конкуренция с над 1500 изпълнители от цяла България, Албания и Турция, съобщават от община Свиленград.

Наградите връчиха заместник-кметът на община Свиленград Мария Костадинова и председателят на журито проф. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Проф. Василев нарече свиленградския фестивал бисер в културата на България и отбеляза все по-доброто качество на изпълненията.


Освен с емоционалното си изпълнение на сцената на читалище „Просвета” в южния град, танцьорите и музикантите от ансамбъл „Житен клас” бяха сред най-активните и колоритни участници във фестивалното дефиле по централните улици на Свиленград. Неслучайно и организаторите избраха именно добруджанци да бъдат водачи на дефилето.


Ръководителят на Представителен танцов ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас” маестро Ангел Сербезов изказа благодарност на състава за отличното представяне, а също и на домакините от община Свиленград за перфектната организация. В рамките на фестивала бе организирана и екскурзия до град Одрин, Турция.


Във фестивала бяха връчени отличия – дипломи, медали и парични премии в общо шест категории.
Друга група от нашата област също бе сред призьорите - групата за изворен фолклор от град Балчик бе класирана на трето място в категория Певческа група за автентичен фолклор над 16 години.


В деветото издание на фолклорния форум се представиха изпълнители от общините Свиленград, Хасково, Тополовград, София, Балчик, Свищов, Добричка, Попово, Русе, Разград, Бургас, Мадан, Смолян, Стара Загора, Пловдив и др.Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+