Брюксел ни изви ръцете; Промените в БСП - след Задушница. В кабинета - тази седмица

Резервът е 6 млрд. лв., не сме заплашени от фалит; Спешните медици в страната не искат оставка на Андреева

Брюксел ни изви ръцете; Промените в БСП - след Задушница. В кабинета - тази седмица

Еврофондове.


"Стандарт":

Брюксел ни изви ръцете

Брюксел ни изви ръцете заради "Южен поток". Само ден, след като Еврокомисията стартира наказателна процедура срещу страната ни за газопровода, пристигна втора лоша новина - замразяват се плащанията по проекти на кметовете за градско развитие и туризъм. Причините за спирането на 90 млн. евро по Оперативна програма "Регионално развитие" са "значителни недостатъци във функциониране на мениджмънта и системата за контрол". Това обяви говорителят на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан Ширин Уийлър. Малко преди писмото от Брюксел да бъде обявено официално от регионалното министерство, президентът Росен Плевнелиев директно свърза санкцията със стратегическия за Русия проект "Южен поток".

Вот.

"Труд":

ГЕРБ внася нов вот на недоверие за финансовата политика на правителството

До края на седмицата ще има още един вот на недоверие. Това каза пред Радио „Фокус" народният представител от ГЕРБ Ивайло Московски. Той допълни, че този път вотът ще е за финансовата политика, провеждана от правителството.
„Това ще е следващият вот на недоверие, с който законно ще поискаме управляващите да си тръгнат. Ако продължават по този начин, ние повече няма какво да направим, но българските граждани имат лимит на търпимостта, която ще видим докога ще бъде", каза Московски.

Резервът.

"Монитор":

Резервът е 6 млрд. лв., не сме заплашени от фалит

Фискалният резерв в края на април е бил 6 млрд. лв. Това отчете пред БНР министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на твърденията на Реформаторския блок, че държавата е изправена пред фалит и ни чака Виденова зима. Категорично няма основание, че ни чака фалит, отсече финансист №1.
Той подчерта, че в последните дни сме станали свидетели на едно истерично говорене по въпросите на фискалната стабилност на страната. „Ако се върнем малко повече от една година назад, в края на управлението на ГЕРБ, фискалният резерв беше 3,9 млрд. лв. В края на февруари миналата година имахме основания да се притесняваме за финансите на държавата, сега - не. Наистина сборуването на числа може да покаже страшна картина, но трябва да се вникне в тях.

Промени.

"24 Часа":

Промените в БСП - след Задушница. В кабинета - тази седмица

Промените в ръководството на БСП се отлагат за другата седмица. Националният съвет на партията няма да заседава тази събота, както се очакваше, заради Задушница.
Това съобщи зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов след заседание на Изпълнителното бюро. По най-горещата тема - кога ще са ясни промените в правителството, уточни, че на "Позитано" 20 завършват анализите по отделните секторни политики и развръзката ще бъде още тази седмица, след разговори на ръководството с партньорите от ДПС и с премиера Пламен Орешарски.

Спешна помощ.

"Дума":

Спешните медици в страната не искат оставка на Андреева

Асоциацията на работещите в спешната медицина не иска оставка на министъра на здравеопазването Таня Андреева, заяви д-р Десислава Кателиева, председател на съсловната организация. "Искаме министър, който да направи нещо. Не че се обявявам за адвокат на министър Андреева, но тя първо ни обяви за приоритет, второ - направи работна група, която за съжаление направи една немного успешна концепция, която обръщаше внимание на "пироговчетата" и това доведе до конфликти. Министър Андреева ни каза, че от известно време МЗ работи върху нормативни промени. Нещо, което досега никой друг министър не допускаше", каза Кателиева. По отношение на софийските протести д-р Кателиева каза, че от асоциацията няма как да участват, защото те се отнасят за директора на центъра. Тя уточни, че "софиянци не излизат на улицата в момента заради условията на труд".