Жегата идва през юли, август става за море; Голяма дупка в хазната; Българки съдят гърмящия силикон

ЕК започна наказателна процедура срещу България; Училищен директор оцеля на избори; Орешарски готов с новите министри

Жегата идва през юли, август става за море; Голяма дупка в хазната; Българки съдят гърмящия силикон

24 ЧАСА
Общините с дял от данъка върху доходите от 2015 г.
Общините ще получават от следващата година част от данъка върху доходите на хората, които са с постоянен адрес на тяхна територия. Това решение е било обсъдено на съвет по децентрализация в края на май.

Алтернативата е била общините да получават част от данъка върху доходите по регистрация на фирмите, които са плащали заплатите.

“Вторият вариант обаче е много по-несправедлив и големите градове ще получат и от данъка, който не е на живеещи в тях хора”, обясни вчера изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

До края на юни в Министерството на финансите трябва да измислят механизъм как да прехвърлят данък, платен на територията на една община, към друга, за да работи механизмът.

В момента все още се работи по механизма и няма окончателно решение, коментираха от финансовото министерство вчера.

300 лева глоба за всеки декар ниви на офшорки
Областните управители ще имат достъп до имотния и търговския регистър
Офшорките, които не се разделят със земята си до Коледа, ще плащат между 100 лева и 300 лева глоба за всеки декар нива, това предвижда нова предложение за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.

Промяната е внесена н 30 30.05.2014 г. от Светла Бъчварова, председател на постоянната парламентарна комисия по земеделието и храните и група народни представители. Ако офшорните компании не се разделят със земеделската земя областните управители ще започнат да санкционират тези дружества от 1 януари 2015 г. Предвидените санкции в законопроекта са в размер на 100 лв. за всеки декар земеделска земя. В случай, че санкционираното дружество продължава да притежава земеделски земи, санкцията се увеличава трикратно, т.е. по 300 лв. за всеки декар земеделска земя.

По този начин дружествата, които са притежавани от офшорни компании и които са собственици на земеделски земи, ще трябва да продадат собствеността си в най-кратки срокове, ако искат да не понесат сериозни загуби. По размер те могат да надхвърлят дори и стойността на притежаваното от тях имущество. Предложените санкции се отнасят и за всички акционерни дружества, които са издали акции на приносител.

ТРУД
Училищен директор оцеля на избори
Училищен директор от Шумен оцеля при вот на доверие и призова колегите си в страната да последват примера му, защото "не боли". Честната дума на колектива пък, пусната в урна, е единственият начин да разбереш дали харесват работата ти. В момента въпросът с мандатността не е решен от закона и имало вечни директори.

Както "Труд" писа, Павел Павлов, шеф на Второ основно училище "Д-р Петър Берон", сам си организира гласуване с бюлетина, в която попита колегите дали ще му дадат кредит на доверие за още 4 г.

В понеделник в учителската стая на училището се събраха 36 души. Като на истински избори, присъстващите определиха СИК от трима души, имаха урна и я запечатаха. Ползваха и параван, облепен с дески рисунки, зад който се попълваха бюлетините.

"Недейте да ме жалите. Имам предложения за друга работа и в пъти по-висока заплата. Не ви обещавам цветя и рози, въпреки че ги заслужавате, а работа и слава", провикна се преди вота директорът.

Павлов получи 35 "да", а в една бюлетина не беше зачеркнато нищо. "Вече съм уверен. Обещавам да работя усърдно", направи той равносметката.

“Позитано” бави ремонта на кабинета
Ден преди БСП и ДПС да обсъждат изборните резултати поотделно в централите си премиерът Пламен Орешарски обяви, че промените в кабинета все още не са дискутирани окончателно и решени. Според него новите министри ще станат ясни едва след като са готови анализите на управляващите партии.

Днес в Калофер Орешарски даде да се разбере едно - че няма да смени здравната министърка Таня Андреева само заради “мнението на малка група хора”. Ясно е още, че шефката на екологията Искра Михайлова ще има наследник, тъй като заминава за Брюксел като евродепутат от ДПС.

Депутати говорят още за смени на земеделския шеф Димитър Греков (с Димитър Тадаръков или Пламен Моллов), на правосъдната министърка Зинаида Златанова (Сабрие Сапунджиева), на образователната шефка Анелия Клисарова (със спортната министърка Мариана Георгиева), строителната Десислава Терзиева (със Стефан Чайков).

СТАНДАРТ
Страх и снишаване на "Позитано" 20
Напрежението в Столетницата се засилва по няколко линии. Първо Янаки Стоилов плахо поиска оставката на Сергей Станишев. Лидерът на лявото крило настоя БСП да се яви с ново ръководство на следващите избори, но в същото време подчерта, че не му е сега времето да се занимават с вътрешнопартийните проблеми, а вместо това трябва да се заемат да стабилизират правителството. Другият изявен политик, който настоя за радикални промени, е Илияна Йотова. Йотова, която отново бе избрана за евродепутат, поиска бърза оставка на цялото ръководство, пълен цикъл от отчети и избори в партията и нов конгрес. Третият солиден фактор, който също размаха пръст на "Позитано" 20, е кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. "Начинът за поемане на отговорността е ясен и друго решение при този изборен резултат няма", отсече Казанджиев. Към триото бунтари се присъедини и народният представител Георги Кадиев, но засега не се забелязва друга революционна дейност сред соцактива.

Лидерите на местните структури обаче сериозно за загрижени за постовете си, особено там, където ГЕРБ ги изпревари с много, а и в 11-те области, където БСП се оказа трета сила след ДПС - Благоевград, Бургас, Пазарджик, София, Шумен, Хасково, Търговище, Смолян, Силистра, Разград и Добрич. Опасенията на регионалните председатели е, че "Позитано" ще се опита да ги накара да платят сметката за тежките загуби.

Орешарски готов с новите министри
Отчетът за едногодишното управление на правителството вече е готов. А премиерът Пламен Орешарски има идея за корекция в състава на Министерския съвет. Персоналните промени обаче ще бъдат съобщени най-вероятно следващата седмица, а в петък се очаква министър-председателят да представи отчета си пред депутатите в парламента. Тогава ще станат ясни и секторите, в които ще се правят промени, тъй като в отчета си премиерът ще засегне и слабите звена в кабинета. Както вече стана ясно, за събота е насрочено заседанието на Националния съвет на БСП.

И очакванията са след разговори между лидерите на двете партии, подкрепящи правителството и премиера, новите министри да бъдат представени от Пламен Орешарски пред парламента. Още в края на миналата седмица министрите са започнали да носят своите доклади и параметрите за следващите стъпки по ресори. На 29 май се навърши една година от управлението на кабинета на Пламен Орешарски. Очакваше се още тогава резултатите да бъдат отчетени пред депутатите в парламента. Изборната еуфория обаче отложи за седмица отчета.

НОВИНАР
Въвеждаме един учебник по всеки предмет
До завършване на основното образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това смята министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Тя проведе среща с учители в СОУ „Христо Ботев“ – Ивайловград, с които обсъди идеите за промени в образованието. Клисарова заяви, че в момента се дават милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства.

„Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лв. за преиздаване на учебници”, даде за пример образователният министър.

Клисарова е категорична, че учебниците трябва да се отпечатват в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища.

На този етап министерството прави изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

Сменяме личния лекар до края на юни
До 30 юни всеки здравноосигурен пациент ще има възможност да смени досегашния си личен лекар с друг. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За целта желаещите трябва да попълнят формуляр и да го дадат на новия си личен лекар. Формулярът е достъпен на интернет страницата на НЗОК в секция „Вие питате”.

В бланката се попълват данните на предишния и на новия лекар. От НЗОК напомнят, че при смяната не е необходимо пациентът да информира досегашното си джипи. Това става по служебен път, а здравноосигуреното лице трябва да впише своите лични данни във формуляра за смяна.

При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца извън района на съответната Районна здравноосигурителна каса (РЗОК), където е избран постоянният личен лекар, пациентът има право да направи временен избор на общопрактикуващ лекар.

МОНИТОР
Петър Янков, управител на „ТВ МЕТ”:
Жегата идва през юли, август става за море
След 20-30 години водата ще е ценност
-Г-н Янков, изненада ли ви с нещо в климатично отношение тази пролет? Юни започва с необичайно ниски температури.

- Да, наистина, малко по-ниски са температурите, с 2- 3 градуса по-ниски от средните за месеца. Това са температури между 18 и 24 градуса .През следващите дни слабо ще се затопля, особено през уикенда. Тогава температурите ще достигнат стойности от 23-29 градуса. След топлата зима не можеше и  да се очаква нещо друго. Затова и пролетта е по-влажна и малко по-хладна. Ще ви кажа, че като прогноза и като развитие на пролетта подобно е било положението и през 2005 г.  През 2012 г. също пролетта е била дъждовна през май. Сега очакваме и дъждовно лято - както вече казах, подобно е било положението през 2005 година. В природата има цикличност, без да има повторяемост, разбира се. Има едно подобие, сходно поведение на валежите. Като цяло на Балканите периодичността на такива продължителни превалявания е около две години и половина-три. Така че по отношение на валежите може средно да се очаква една периодичност от около три години. Подобно развитие на валежите се очаква сега през 2014 г.  

- Какви температури да очакваме през юни?

- След краткотрайното затопляне в почивните дни и по-слабите валежи, особено в планините, които ще са несъществени, от понеделник започва един по-продължителен дъждовен период. Температурите няма да се понижават, ще останат в рамките на 20-25 градуса. Валежите обаче ще продължат до 15 юни. След тази дата следва един по-продължителен сух период, което съвпада горе долу и с климатичните оценки на средното поведение на валежите за месеца. Обикновено първите половини на юни и юли са по-дъждовни, по-динамични и с чести превалявания. Засега юни се очертава с валежи приблизително средно два пъти над нормата. Температурите ще са малко по-ниски от нормалните, а средните - между 22 и 25 градуса. Повече слънце се очаква след средата на юли и август, когато се очаква и и малко по-нормално представяне на времето. Засега поне август ще бъде най-добрият месец за море.

 - Очаквате ли някакви по-екстремни явления?

- Спомням си, че през един юли толкова захладня, че на 7 юли 1991 г. валя сняг на Алеко. Има такива аномалии. По високите места валежите бързо преминават в сняг. Но не очакваме да има някакви екстремни обстановки, застрашаващи обществения живот. Особено неприятни през следващата седмица за нашата страна ще са по-интензивните валежи. Тъжно е да гледаш как от  непочистени реки и корита страдат бедните хора. Имайте предвид, че преди 20 години, когато се почистваха коритата на реките, не беше така. Нямаше и такова струпване на населението в големите градове и все пак увеличението на населението трябва да отговаря на готовността на всички комуникации - пътна инфраструктура, отходни канали. В момента валеж от порядъка на 12-15 на кв.м. тревожи душите ни и предизвиква потоп на Орлов мост. Виждаме и как малки селища са потопени под вода. Това е културата на хората, те си хвърлят отпадъците в реката. Аз също пътувам и съм крайно изненадан от подобни гледки.

- Мит ли е глобалното затопляне?

-Глобалното затопляне на Балканите, колкото и да ви е чудно, при нас се отразява не толкова в повишение на температурите, колкото в количеството  на валежите. Тези чести проливни валежи и резки застудявания, които се редуват със затопляния. Ние на Балканите сме свикнали на температури от минус 20 до плюс 40 градуса. Истинският смисъл на глобалното затопляне по отношение на температурите се отразява най-много от 50 паралел нагоре - в Полша, Швеция, Финландия. Там наистина се чувства. Под глобално аз разбирам нещо необратимо. А пък то не е така. Ние сме свидетели на много такива климатични промени и преди 200-300 години. Съжалявам, че няма да сме в кондиция след 200 години, за да коментираме отново климатичните капризи на времето.

Пътните полицаи ще следят и за валидна “Гражданска отговорност”
КАТ в акция за пияни и дрогирани
Масовите проверки продължават до неделя в цялата страна
Катаджии започнаха акция за пияни и дрогирани шофьори в цялата страна. Масовите проверки стартираха от вчера сутринта и ще продължат до неделя. Освен за шофьори, седнали зад волана след употребата на алкохол и опиати, униформените ще следят и за валидна “Гражданска отговорност”.

Кампанията на КАТ е инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция в ЕС – Тиспол, и ще се проведе едновременно във всички страни - членки на общността. Анализите на експертите по пътна безопасност сочат, че сред трите

основни причини за тежки катастрофи

с жертви по пътищата в Европа е именно шофирането под въздействието на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

У нас най-тежко е положението по третокласните и четвъртокласните пътища, където традиционно най-голям брой водачи си позволяват да се качват почерпени по колите си, тъй като контролът в тези участъци е занижен. В столицата млади водачи си позволяват да шофират след употреба на марихуана и стимуланти като амфетамините.

По данни на КАТ три пъти повече дрогирани шофьори са били заловени по пътищата на страната през 2013 г.  Униформените спрели 149 дрогирани зад волана, докато през предходната година техният брой е бил около 50.

ПРЕСА
Заради "Южен поток"
ЕК започна наказателна процедура срещу България
От Брюксел настояват за прекратяване изпълнението на проекта. София има месец за отговор
 Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради нарушения на правилата по провеждането на процедурата за избор на изпълнител на българския участък на газопровода "Южен поток", съобщи БНР.

Еврокомисията не само е започнала наказателна процедура срещу България заради "Южен поток", а иска българските власти да прекратят изпълнението на проекта.

От Брюксел са изпратили на България писмо, с което искат подробности от България за реализирането на газовия проект. То представлява първи етап от наказателна процедура. Това потвърди пред националното радио Шантал Хюз, говорител по въпросите на вътрешния пазар. Тя обясни, че стратегията за енергийна сигурност изисква новата енергийна инфраструктура, която се изгражда в ЕС, да отговаря на всички правила на вътрешния пазар:

"Разбираме, че българското правителство е решило да запоне строителството на "Южен поток" преоритетно. Вече изразихме тревога, във връзка със съответствията с европейското енергийно законодателство.  Имаме основания да смятаме, че и други правила, свързани с вътрешния пазар, особено по отношение на възлагането на публични договори, са били нарушени при този случай".

Така на практика е стартирана наказателна процедура заради неспазване на правилата на вътрешния пазар. Има нарушения и на правилата за обществените поръчки, допълни БНТ

Процедурата може да бъде спряна когато Еврокомисията бъде удовлетворена от мерките, предприети от страната ни.

От МИЕ за момента нямат коментар, допълва БНТ. Правителство има срок от един месец да отговори на официалното известие за откриването на процедурата.

Банките вдигат печалбите си
Спад на лошите кредити и повече сделки с имоти ги движат напред
 Банките увеличиха общата си печалба с близо 90% на годишна база, показват данни на БНБ. През април тя възлиза на 82 млн.лв., докато през същия месец на миналата година е била 44 млн.лв.

Това повишение е по-голямо дори от най-силните предкризисни години за банковата система, когато имаше бум в кредитирането. През април 2008 г. финансовите институции отчитат печалба от 122 млн. лв., което е с 84% повече в сравнение с предходния април.

„Този впечатляващ ръст едва ли се дължи на стандартната дейност на банките. По-скоро някоя от тях е успяла да продаде заложени имущества или други обезпечения по проблемни кредити“, коментира пред „Преса“ банкерът Асен Ягодин. „В системата няма предпоставки за такова увеличение. Най-вероятно няколко големи сделки са предизвикали извънреден еднократен ефект“, категоричен беше и Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

Според него обичайната норма на печалба на финансовите институции е около 10%. През първите 4 месеца на годината обаче се регистрират по-големи увеличения. През януари ръстът е 14% на годишна база, през февруари - 60%, а през март - 33%.

СЕГА
ДПС взе лъвския пай и от последните пари за регионите
Общини на двете управляващи партии получават по няколко пъти финансиране от кабинета
ДПС е големият печеливш и при последното раздаване на пари от фонда за развитие на регионите - от министерството на инвестиционното проектиране, което бе създадено именно по настояване на движението. 12 са селата и градовете, управлявани от кметове на ДПС, които получават пари по програмата за благоустрояване на малките населени места. Сред одобрените проекти са само 5 населени места, управлявани от БСП, и 4 с кметове от ГЕРБ или подкрепени от партията. Сред щастливците е независимият, но подкрепен на последните избори от БСП кмет на свищовското село Царевец. С един проект е класирана Павел баня, чийто кмет в момента е подсъдим.

Инвестиционното министерство получи малко над 6.3 млн. лв. от кабинета по публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите". По нея кабинетът раздаде 500 млн. лв., като за 289 млн. лв. директно кандидатстваха общините. Класирането на общинските проекти предизвика скандал и обвинения в непрозрачност. 60% от парите за общините отидоха при кметове на БСП и ДПС, като там левите общини имаха превес. Инвестиционната програма на кабинета се проверява в момента от Сметната палата заради съмнения за липса на прозрачност и на ясни критерии. Отделно петима кметове водят дела и в съда.

Интересът към скромната сума, отпусната на Иван Данов, бе огромен - подадени бяха 237 проекта за близо 78.5 млн. лв. Класирането бе публикувано в края на миналата седмица, а загубилите проекти не са публични. Според критериите на МИП обектите трябваше да са евтини - между 150 хил. лв. и 450 хил. лв., както и да могат да се реализират бързо - за максимум три месеца. Общините се състезаваха за финансиране в две категории - със и без готови проекти. Идеята бе да се подпомогнат бедни и изостанали населени места.

Анализатори прогнозират голямо неизпълнение на приходите в хазната
Данните до края на април са по-лоши от 2013 г., когато се стигна до актуализация на бюджета
Данните за изпълнението на бюджета към края на април носят лоши новини. Отчетените постъпления в хазната са основание да се прогнозира сериозно неизпълнение на приходната част на бюджета, което може да достигне до 1 милиард лева. Допълнителен риск крие възможността за налагане на финансови корекции за стотици милиони по линия на европейското финансиране. Това коментираха анализатори след изнесената от финансовото министерство статистика за състоянието на хазната.

Сравнението на данните за април 2014-а с април 2013-а и април 2012 г. показва, че картината тази година е по-лоша спрямо миналата година. За 2014 г. депутатите заложиха ръст на данъчноосигурителните приходи от 1.5 милиарда лева. На фона на това очаквано увеличение събраното в повече през април 2014-а спрямо април 2013 г. възлиза на едва 123.1 милиона лева. През 2013 г. събраното в повече до края на април на годишна база бе 397.1 милиона лева при заложен ръст от 1.8 милиарда лева и се наложи актуализация на бюджета. Както "Сега" писа, висок е и дефицитът по консолидираната фискална програма - 864.5 милиона лева в края на април. Това е три пъти повече от април 2013 г. и е 57.6% от заложения за края на годината дефицит от около 1.5 милиарда лева.

РЕПОРТЕР
6 млн. лв. обезщетения платила България в Страсбург
Европейският съд по правата на човека най-често наказва държавата заради бавно правосъдие
На близо 6 милиона лева възлизат обезщетенията, които българската държава е била осъдена да плати с решения на Европейския съд по правата на човека, показа проверка на „РЕПОРТЕР”. Сумата е за периода от 1999 година до края на миналата 2013 г.

Данните се публикуват периодично от Министерството на правосъдието, чийто експерти превеждат постановленията на ЕСПЧ на български език. Анализът на присъдите показва, че  България е осъждана основно заради така нареченото „бавно правосъдие”  - дела, по които у нас няма произнесено решение с години.

Не плащаме ток, ако електромерът е негоден
Нередовни са 40 хил. водомера в София, твърдят от Агенцията по метрологичен и технически надзор
Потребителите да не плащат сметките за ток и вода, ако електромерите и водомерите им не са минали проверка за точност и изправност. Това поискаха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Според председателя на агенцията Стефан Цанков в нарушение са две от трите енергоразпределителни дружества. Данните на надзорния орган показват, че 10 на сто от електромерите в страната не са проверени дали са в техническа изправност и дали измерват точно.

Положението при ВиК дружествата е подобно. Около 40 хиляди водомера в София не са минали проверка за точност и изправност и 20% от всички измервателни устройства в страната.

„Ако не започнат да извършват регулярни проверки, ще инициираме законови промени, според които потребителите на непроверени измервателни уреди да не плащат сметки”, заяви Цанков.

Проверките са установили сериозни нарушения в столична газстанция и тя е затворена. Те се съдържат в това, че пропан-бутанът е изхвърлян директно във въздуха, както и финансови нередности.

В Кюстендил пък са затворени 3 бензиностанции от общо 12. Проверките установили, че собствениците разреждали дизела и бензина с корабно гориво, както и че липсват някои биодобавки.

60 българки съдят гърмящия силикон
Нашенките са получили по 3000 евро обезщетение
Над 60 българки са се присъединили към колективното дело срещу немската фирма „ТЮВ Райнланд”, която сертифицира и гарантира качеството на т. нар. гърмящи силиконови импланти на френската фирма Poly Implant Prothesе (PIP).

Между първа и втора инстанция е присъдено нашенките да получат по 3000 евро обезщетение и подмяна на имплантите. Опасният силикон е бил поставен на над 2000 българки. Силиконът в имплантите е бил технически, а не медицински.

PIP стана печално известна през 2011 г. Международният скандал се заформи, след като Федералният институт за лекарствата и медицинските продукти на Франция изнесе информация, че са се спукали имплантите на 19 жени, в резултат на което три от тях са починали, а осем са развили рак.

В момента хиляди пациентки, предимно от Франция, Великобритания и Южна Америка, водят колективно дело срещу „ТЮВ Райнланд”. Към него се е присъединила и фалиралата вече компания PIP.

Таксата за френския адвокат - Оливие Омерт, който води колективния иск, е по 150 евро от пациентка.  

В сряда, 14-ти юни, в зала Пирин на Хотел Шератон в София ще се състои среща между пострадали, Омерт и представители на PIP, на която ще бъде разяснено на българките как могат да се включат в колективното дело.