Здраве и пенсионна реформа - приоритети на кабинета; Събират борчове с палежи и бухалки

БСП в размисъл до вторник, На всеки лекар по един чиновник, Събираемостта на данъците се влошава

Здраве и пенсионна реформа - приоритети на кабинета;  Събират борчове с палежи и бухалки

24 часа

Здраве и пенсионна реформа - приоритети на кабинета

Нови акценти в управленската програма на кабинета си може да изведе икономическият екип на премиера Пламен Орешарски. Той се ръководи от икономическия вицепремиер Даниела Бобева. Очакванията са актуализираният вариант да бъде представен веднага след като се проведат очакваните консултации между лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан. До вчера нямаше информация такива да е имало.

Експерти прогнозираха, че след като фискалната стабилност, рестартът на икономиката и социалните мерки бяха приоритет в началото на управлението, идвал редът на здравеопазването, пенсионната реформа и икономиката. Два от тях бяха посочени като проблемни от лидера на ДПС Лютви Местан веднага след изборите. За това загатна и премиерът, след като миналата седмица оцеля в четвъртия вот на недоверие.

24 часа

БСП в размисъл до вторник

Имало ли е среща между Сергей Станишев и Лютви Местан в събота или в неделя? Въпросът, който си задават членовете на Изпълнителното бюро на БСП, най-вероятно ще получи отговор във вторник.

Днес в ранния следобед те получиха есемеси, че лидерът ги свиква на ново заседание във вторник. Петъчното продължи 5 часа и бе първото им събиране след евровота на 25 май.

Труд

На всеки лекар по един чиновник

На всеки лекар в Бърза помощ в София се пада по един чиновник. А чистачките са вземали в пъти повече от доктор.

Според справка, с която "Труд" разполага, в центъра има назначени на щат 100 души администрация, в т.ч. чистачки, диспечери, технически персонал и 18 души охранители. Докторите са 99, медсестрите и фелдшерите - 96, а шофьорите - 135.

Уволненият шеф на Спешна помощ д-р Георги Гелев не коментира вчера дали немедицинският щат е раздут. Само подчерта: "Ако искате линейката да идва толкова бързо, колкото такси, трябва да имаме поне 320 лекари."

Труд

Събираемостта на данъците се влошава

Събираемостта на данъците продължава да се влошава и през април, който традиционно е един от силните за хазната месеци. За първите четири месеца данъчните и митничарите са събрали със 122 млн. лв. повече от данъци и осигуровки в сравнение със същия период на 2013 г. По план през 2014 г. обаче във фиска трябва да влязат 2 млрд. лв. повече по това перо спрямо 2013 г.

Така за първите четири месеца на годината от увеличението са изпълнени едва 6%, а останалите 94% трябва да бъдат постигнати за 8-те месеца до края на годината. Това става ясно от месечния бюлетин за изпълнението на бюджета на финансовото министерство.

Стандарт

БСП спъва ремонта

Ремонтът на кабинета зацикли. Причината е, че БСП започна да тупка топката, за да реши вътрешните си проблеми. До пленума в събота не чакайте каквито и да било промени в правителството, заявиха вчера трима висши социалисти. В следващите 10 дни няма да се случи нищо, бе още по-краен шеф на комисия в НС. ДПС е категорично против. Всяко отлагане блокира администрацията и е причина министрите да работят под стрес. Забавянето е пагубно за държавата, бизнесът чака от нас бързо изпълнение на управленската програма, коментираха от "Дондуков" 1.

Стоим твърдо зад Пламен Орешарски, всяко настояване за предсрочни избори дестабилизира предприемачите и сковава икономиката, каза шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Позитано" 20 иска време за преговори, за да потуши напрежението по места в БСП и да реши какво ще е бъдещето на лидера Сергей Станишев. Слухове го спрягат както за шеф на групата на социалистите в Европарламента, така и за бъдещ външен министър на ЕС.

Стандарт

Събират борчове с палежи и бухалки

Стотици малки групи от яки момчета срещу добър процент тероризират длъжници. Те плашат закъсалите, като ги карат да продадат имотите си или да теглят нови заеми, за да погасят старите си борчове - за ток, телефон, парно или интернет. Яки момчета от колекторски фирми  понякога използват бухалки и палежи, за да съберат борчовете на длъжници.

Така например на 15 май около 21 ч на вратата на 49-годишния столичанин Георги Ласкиев се звъни. Мъжът живее в бл. 526 на столичния жк "Овча купел". Ласкиев отваря врата, а секунди по-късно трима здравеняци нахлуват в дома му. "Кво правиш ти тук, бе? Нямаш място в този апартамент, аз съм новият наемател!", казва един от гостите.

Монитор

Натровиха 12 деца на зелено училище

Според първоначалната информация учениците били настанени в хотела в период, в който се извършвало хлориране на водата в него. Има вероятност това да е причината за стомашно-чревните неудобства на децата.

Междувременно два екипа на ОДБХ в Благоевград са започнали проверка на хотела, в който са настанени децата, съобщи директорът Михаил Бащавелов. Той допълни, че ще се вземат проби от храната, водата и персонала на хотел "Божур", където е станал инцидентът.

Дума

Университетските болници подкрепят здравния министър

От Асоциацията на университетските болници категорично се противопоставят на идеи за смяна на здравната министърка Таня Андреева. От организацията изразяват готовността си символични протести във всички университетски болници в страната против непрекъснатите смени на здравни министри и неназоваването на реалния проблем.

Междувременно от БЛС заявиха, че няма да организират протести, тъй като от МЗ и от НЗОК са предприети стъпки за удовлетворяване на исканията им - отмяна на ПМС 94, което предвиждаше да не се плаща надлимитната дейност на болниците, ако Надзорният съвет не реши, и актуализация на бюджета на касата. Съсловната организация настоява за цялостна краткосрочна програма за развитие на Спешната помощ, както и в най-скоро време минималната заплатата на начинаещ лекар без специалност в Спешна помощ да стане 1500 лв.

Капитал дейли

Кабинетът остава, предстои смяна на министри

След като и четвъртият внесен от ГЕРБ вот на недоверие срещу кабинета -  този път за провал на енергийната политика, не успя в петък, управляващите ще се опитат да удължат максимално живота на правителството на Пламен Орешарски. Ще има обаче персонални промени в състава му, за което лидерът на ДСП Лютви Местан намекна още в нощта след изборите.

От думите на Орешарски пред журналистите в парламента се разбра, че промените ще бъдат направени след консултации с БСП и ДПС и че ще бъдат "по-малко от 5-6". Той не пожела да уточни кои сектори ще засегнат. Със сигурност една от промените ще е в екоминистерството заради избора на министър Искра Михайлова като евродепутат.

В последните дни в медиите се обсъжда и традиционно проветривото място на здравния министър Таня Андреева заради скандала със състоянието на Спешната помощ, чиито проблеми отново изплуваха на дневен ред след поредния смъртен случай заради закъсняла линейка.