Още 10 дни дъжд, гръм и град; Връщат телефон 150; Дават по 20 000 лева на безработни за бизнес

Орешарски сменя по-малко от петима; Символичен спад в цената на тока; Във Варна акостира американският ракетен крайцер "Вела Гълф"

Още 10 дни дъжд, гръм и град; Връщат телефон 150; Дават по 20 000 лева на безработни за бизнес

ТРУД
По-висока такса смет за евтините жилища   
Общините трябва да изберат между три механизма за изчисляване на такса смет от догодина, предлага Министерството на финансите. Според експерти единият е неприложим, а другите два ще увеличат такса смет за по-евтините жилища.

Проектът ще бъде разгледан в понеделник от представители на общините, Националната агенция за приходите, екоминистерството и бизнеса. От 1 януари 2015 г. таксата трябва да зависи от изхвърлените отпадъци, а не от данъчната оценка на имотите, както е сега.

Още 10 дни дъжд, гръм и град
оройните дъждове и градушки ще продължат още десет дни, прогнозираха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Агенцията за борба с градушките обаче разполага с ракети за разбиване на градоносните облаци над нивите само за около седмица. Ракетите са привършили още в края на миналата седмица, а за да закърпи положението ведомството е взело ракети от фирма-производител с уговорката да ги плати по-късно, заяви пред “Труд” шефът Николай Николов. В четвъртък МС отпусна 2,5 млн. лв., с които ще се платят взетите в аванс ракети. Николов посочи, че служителите му пазят от градушки само една трета от обработваемата земеделска земя или около 17,3 млн. декара.

Ледени късове с големината на юмрук потрошиха десетки коли и керемиди по покривите на къщите в Провадия в четвъртък привечер. Градушката ударила и пет съседни селища. Изпочупила стъклата на провадийската оранжерия. Отнесен бе асфалтът по част от трасето между селата Петров дол и Габърница. Протекоха покривите на две забавачки.

СТАНДАРТ
Орешарски сменя по-малко от петима
Смяна на министри в кабинета ще има. Това потвърди лично премиерът Пламен Орешарски след неуспешния вот на недоверие в сектор "Енергетика". Той обяви, че промените са наложителни и заради "евентуалното качество на евродепутат на един от министрите".

Орешарски визираше шефката на ековедомството Искра Михайлова, която отива в Брюксел. Премиерът подчерта, че постовете в кабинета не са щатове, а длъжности, които за определен мандат трябва да свършат определена работа по програмата. Премиерът само загатна броя на министрите, които ще напуснат креслата си, като съобщи, че са "по-малко от петима". В отговор на въпрос той посочи, че няма намерение да подава оставка и на този етап не усеща "колебанието нито в подкрепата на БСП, нито на ДПС". Предстои обаче персоналните смени да бъдат обсъдени с ръководството на двете партии. Премиерът отказа да съобщи и в кои сектори ще бъдат промените.

Совалки през уикенда за рокадите в кабинета и за отчета на правителството за 1 година власт се очакват през уикенда между министър-председателя и лидерите на БСП и ДПС. Социалистите твърдят, че е под въпрос оставането в кабинета на министрите на инвестиционното проектиране Иван Данов, на образованието - Анелия Клисарова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на земеделието Димитър Греков. Здравната министърка Таня Андреева се ползвала с огромната подкрепа на лекарите и въпреки възраженията на соцдепутати срещу работата й щяла да запази поста си. По време на консултациите ще се обсъжда отделянето на енергетиката в самостоятелно ведомство.

Дават по 20 000 лева на безработни за бизнес
Близо 1000 безработни ще получат пари за започване на собствен бизнес от 2015 година. Освен начален капитал за около 20 000 лева те ще бъдат обучени да управляват фирмите си.

През първата година предприемачите ще получават безплатни консултации от счетоводители, юристи, специалисти по маркетинг и човешки ресурси. Мярката с бюджет от 46 милиона лева е част от новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която ще действа през следващите седем години. Субсидии ще се дадат и за разкриване на 300 социални предприятия, в които обучение и заетост ще получават хора с увреждания. За тях са предвидени 60 милиона лева.

"Подкрепа за стартиране на собствен бизнес имаше и в сегашната оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", но те не бяха особено успешни. Ще поправим грешката си, която бе допусната, а именно безработните първо да регистрират своя фирма, а след това да развиват бизнес план и обучение, при което голяма част от тях не бяха одобрени", обясни зам.-министърът на труда Росица Янкова.

МОНИТОР
Болниците атакуват в съда лимитите за лечение
Връщат телефон 150
НЗОКрешава проблемите с транш от 122 млн. лева през юни
Старият номер за спешна медицинска помощ 150 ще заработи отново и паралелно със европейския 112 ще събира сигнали за нуждаещи от лекарска помощ.

Целта е да бъде осигурена по-бърза връзка и намалено времето за реакция от страна на диспечерите и на екипите в Спешна помощ. Това заяви здравният министър Таня Андреева вчера. Тя каза още вчера в парламента, че е получила сигнали от колеги в Спешната помощ, че има натиск да излязат на протест, включително и политически.

„В понеделник съм поканила колегите от Спешна помощ, за да поговорим и да им обясня защо се случва всичко това. Оставките на работещите в Центъра за спешна медицинска помощ в София са изцяло насочени в посока на защита на директора на ЦСМП – София. Има обаче доклади от медицинския одит, инспектората и вътрешния одит за смяната му заради неуредици и за липса на контрол в работата на центъра”, посочи Таня Андреева.
Междувременно здравната каса се опита да успокои лечебните заведения, като съобщи, че за юни нейният Надзорен съвет е гласувал да им бъдат изплатени 122 152 524 лева. Толкова бяха и разпределените средства за месец май.

ДКЕВР изчисли
Цената на тока с 0,66% надолу от юли
1 млрд. лв. икономии от американските ТЕЦ и зеления ток заложени в сметките
Цената на тока от 1 юли ще намалее средно с 0,66% за цялата страна, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За клиентите на ЕВН намалението на тарифата е средно с 1,3%, за тези на Енерго Про – с 1,17%, а за клиентите на ЧЕЗ е предвидено увеличение с 0,30 на сто. По-сериозно увеличение е предвидено само в тарифите на енергото в Златни пясъци – с 4,12% средно. То обслужва само курортния комплекс.

От регулатора са направили сравнение на сметките, които плащат българите в различните краища на страната сега и фактурите, които ще получат за консумацията си след 1 юли при така предлаганите промени на тарифата.

За клиентите на енергото в Югоизточна България (ЕВН) при консумация на 317 киловатчаса на месец, от които 228 квтч – дневна и 89 квтч – нощна, сметката за юни по старите цени излиза 51,20 лв. По новите тарифи за абсолютно същото потребление тя ще бъде 50,50 лв.

При същата консумация абонатите на ЧЕЗ биха платили за юни 49,99 лв., а за юли – 50,04 лв.

В Североизточна България, където доставчик е Енерго Про, при същите условия фактурата за юни би била 53,13 лв., а за юли – 52,51 лв., са сметнали от ДКЕВР.

Предлаганите тарифи от регулатора

се разминават

съществено от това, за което настояваха

трите енергоснабдителни дружества. Те искаха по-голям процент на поскъпване, като само ЕВН го обяви точно и той беше средно с 9 на сто.

Основните искания на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про бяха регулаторът да повиши процентът на признатите им технологични разходи, които с намалението на цените на нощния ток с 10 на сто, от 30 декември бяха орязани до 8-9%. Те претендират, че реалните им загуби са 10-11%. Освен това дружествата настояваха да се преразгледа въпросното поевтиняване на нощната тарифа с 10%.

От съобщението на регулатора става ясно, че нито едно от тези техни искания не е отразено. За нощния ток се предвижда дори намаление, което за ЧЕЗ е с 0,84%, за ЕВН – с 3,93%, а за Енерго Про – с 3,74%. При дневната тарифа ЧЕЗ получава увеличение с 0,32%. За ЕВН и Енерго Про обаче от ДКЕВР са сметнали, че токът през деня трябва да поевтинее, съответно с 0,8% и 0,6 на сто.

От ДКЕВР обясниха, че са направили предложението си на база прогноза за намаляваното на общото потреблението в страната с 9% през период от 1 юли тази година до 30 юни 2015 г. За регулирания пазар, на който с либерализирането на пазара намалява броя на потребителите, това намаление е с 26 на сто.

От доклада на регулатора, който ще бъде обсъден публично на 3 юни

става ясно, че  цените са изчислени при две условия. Първото е да бъдат предоговорени цените по дългосрочните договори, а второто – да бъде въведено ограничение от 50% за произведения зелен ток, който да се изкупува задължително.

СЕГА
Във Варна акостира американският ракетен крайцер "Вела Гълф"
Акостирането на "Вела Гълф" във Варна е част от мисията за насърчаване на мира и стабилността в региона, съобщиха от ВМС. Мисията на кораба е свързана с работата със съюзниците от НАТО във връзка с общите цели, демонстрираща ангажимент на Съединените щати за засилване и подобряване на оперативната съвместимост в региона.
ВМС на САЩ рутинно изпраща кораби в Черно море в съответствие с международната конвенция от Монтрьо и с международното право. Корабът "Вела Гълф" участва в няколко мисии в зоната на отговорност на Шести американски флот, допринасяйки за регионалната морска сигурност, провеждане на двустранни и многостранни мисии за обучение, както и в подкрепа на операциите на НАТО в целия регион.
Шести флот, със седалище в Неапол, Италия, извършва пълната гама от операции по морска сигурност и мисии за сътрудничество и сигурност в зоната на действие, в сътрудничество със съюзнически и междуведомствени партньори, в подкрепа на сигурността и стабилността в Европа и Африка. По време на престоя на кораба във Варна, командирът на кораба Робърт Кац ще се срещне с кмета на Варна, както и с представители на командването на Военноморската база.

Жестът на държавата към Ковачки сe оказа двойно по-щедър
"Въгледобив Бобов дол" дължи общо 85 млн. лв., които се разсрочват за 15 години
Жестът на държавата към близката до Христо Ковачки фирма "Въгледобив Бобов дол" се оказа в двойно по-голям размер. Фирмата ще разсрочи не само неплатените си социални осигуровки в размер на 41 млн. лв., но и още 44 млн. лв. дълг за данъци. Двойно по-голям се оказа и срокът за разсрочване - вместо до 7 г. фирмата трябва да се издължи на хазната до 15 години. Показателен е и фактът, че това е първият случай от май 2012 г., в който Националният осигурителен институт (НОИ) се съгласява на разсрочване. За този период други шест фирми са получили отказ при подобна молба.

За последно мините в Бобов дол нашумяха, след като Нова телевизия показа репортажи за откровена агитация за БСП и купуване на гласове сред работниците, както и унизителни гледки на миньори, които се бият за килограм месо във ведомствения магазин. На изборите за европарламент управляващата партия БСП се провали в цялата страна с малки изключения и едно от тях е тъкмо Бобов дол. Прокуратурата разследва скандала с купуването на гласове, а инспекцията по труда проверява фирмата за нарушени трудови права.

Както "Сега" писа, решението за разсрочване на осигурителни задължения в размер на 41 млн. лв. бе взето изненадващо на последния надзорен съвет на НОИ, който се състоя ден след изборите. Решението е взето във връзка с изготвен оздравителен план за дружеството, което е в процедура по несъстоятелност от края на 2006 г. Ден по-късно от фирмата се възмутиха, че темата се политизира. "Това не е нито незаконно, нито изключение, което прави осигурителният институт. Решението на НОИ, въпреки че излиза ден след изборите, не е свързано с тях и търсенето на подобни връзки е неуважение към институциите в България", написаха в позиция до offnews от компанията. Процедурата не притесни и вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който е и председател на Надзорния съвет на НОИ. Вчера Манолов все пак призна, че е бил изненадан от експресното включване на точката в дневния ред.