Иде дъждовен юни, живакът удря 35; Българки продават девствеността си за 1500 лева; Скандал за учителските заплати

Задава се втори бум в жилищното строителство; Обучават първите парамедици; Решават днес за кабинета

Иде дъждовен юни, живакът удря 35; Българки продават девствеността си за 1500 лева; Скандал за учителските заплати

ТРУД
Момчил Петнайсти ухажван с постове, за да се откаже от Брюксел
Късметлията от БСП Момчил Неков, който бе № 15 в червената евролиста и с преференциален вот измести лидера Сергей Станишев от челното място, е бил подложен на другарски натиск да се откаже от евродепутатския стол. Социалисти привикали 28-годишния си другар на "Позитано" 20, за да го убеждават да не заминава за Брюксел, научи "Труд". Според запознати в замяна дори му е предложен и висок пост у нас - от избираемо място за депутат в следващия парламент до място на зам.-министър.

Неков обаче нямал намерение да се отказва от евродепутатското място, а напротив - бил категоричен, че заминава за Брюксел, твърдят близки до него. До редакционното приключване на броя мобилният му телефон остана изключен и не стана ясно дали най-младият бъдещ евродепутат вече се е срещнал със Станишев. Социалисти смятат, че той чака ЦИК да обяви официалните резултати от вота, за да съобщи позицията си.

Станишев не даде еднозначен отговор дали 28-годишният другар трябва да стане евродепутат.

Червени депутати изказаха противоречиви мнения дали Неков трябва да замине за Брюксел или не. Пред Нова тв зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов каза, че младежът не трябва да се възползва от шанса, който е получил, защото в листата имало "хора с по-голямо основание да са в Европарламента". Депутатът от левицата Страхил Ангелов смята, че никой не се отказва, ако спечели джакпота. Негови колеги казаха, че никой не може да накара Неков да се откаже от мястото в Брюксел, ако той не иска това.

Подкрепата за младежа във Facebook продължава да расте. В групата "Искам Момчил Неков за евродепутат" вече членуват 3440 души.

Обучават първите парамедици
20 лекарски асистенти и 16 парамедици ще приеме дебютно наесен Медицинският университет (МУ) във Варна. Новите специалности са одобрени от Министерския съвет и академичният съвет на вуза ще определи правилата за кандидатстване.

Лекарските асистенти ще учат 4 г., последната от които ще е стаж. Те ще вземат дипломи за бакалаври от факултета по медицина и ще могат да работят като помощници на джипита и анестезиолози, на медици в диспансери, хосписи, болници за долекуване и здравни кабинети към градини и училища. “Професията е пилотна, в цялата страна ще се обучават общо 60 такива специалисти”, обясни д-р Людмил Цветков, шеф на Центъра за професионално обучение в МУ.

Парамедиците ще учат 3 г., а стажът им ще е в последния семестър. Дипломите им за професионални бакалаври ще издава колежът към висшето училище.

СТАНДАРТ
Иде дъждовен юни, живакът удря 35
Юни ще бъде дъждовен. През първите 20 дни на месеца ще има чести превалявания и дори гръмотевици. Това обяви Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Според него месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата.

Експертът обясни, че температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, особено през първите 10 дни. В дъждовните дни живакът ще пада. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите - между 30 и 35 градуса.

Времето ще се оправи чак през последните 10 дни на юни. Тогава летните жеги ще властват над страната. Началото на астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 13,51 часа, когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината - 15 часа и 19 минути.

Решават днес за кабинета
Дебатите по вота на недоверие към правителството се превърнаха в поредния цирк в парламента вчера. В кулоарите пък депутатите спрягаха сценарии за евентуалните смени в кабинета.

Ремонт на кабинета и конкретни приоритети ще обсъдят в близките дни лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан заедно с премиера Пламен Орешарски. За срещата се намекна още в нощта на изборите. Но соцлидерът Станишев влезе в преговори в Брюксел заедно с Мартин Шулц и ЕНП по ключовите позиции в ЕП и ЕК. А вчера в парламента тема номер 1 в кулоарите бе кога ще има предсрочни избори - през есента или следващата пролет. Докато в зала депутатите дебатираха по вота на недоверие в сектора енергетика, председателят на парламента Михаил Миков обяви, че министър-председателят също ще дойде за края на дебатите веднага, щом кацне от Рим. Депутати от ГЕРБ демонстративно обясняваха на червените, че няма да разпускат предизборните щабове в страната. И че започват да редят листи като част от нова подготовка за избори. Но без да конкретизират дали за местния вот, който е догодина, или за предсрочен парламентарен наесен. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви: "ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред. Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството му". А соцлидерът Сергей Станишев, който се завърна късно във вторник вечерта от Брюксел, отсече, че няма да коментира изявленията на други политически лидери. "Политическите сили, в това число и ДПС, трябва да извървят един контролиран път към политическа стабилизация на страната, което включва и оставането на кабинета "Орешарски", ако се намери достатъчно добър вариант на неговия състав и на неговата програма, която да стабилизира страната", заяви по-късно вечерта пред БНТ Йордан Цонев (ДПС). И подчерта: "Но може и с оглед прочита на другите политически сили да се тръгне към диалог и търсене на предсрочни парламентарни избори". Цонев изрично отбеляза, че основната му теза е "контролиран път към политическа стабилност".

Премиерът Пламен Орешарски пристигна в парламента минути преди приключването на дебатите по вота на недоверие в сектор "Енергетика". "Винаги съм подчертавал, че подкрепата за кабинета на двете партии е ключът", каза министър-председателят. И не коментира смени в кабинета с аргумента: "Ще отговоря на този въпрос, след като аз лично си направя консултации с ръководството на двете парламентарни групи, досега нямах такава възможност". Премиерът коментира и може ли кабинетът да изкара пълния си мандат с думите: "За Пламен Орешарски това никога не е било детската мечта". Министър-председателят заяви, че е бил наясно с номинацията на екоминистърката Искра Михайлова за евродепутат и има варианти за неин заместник, които ще коментира първо със Станишев и Местан.

МОНИТОР
Брокери прогнозират:
Задава се втори бум в жилищното строителство
Вдигат малки кооперации в хубави квартали
Ниските цени и леко повишеното търсене на апартаменти ще стимулира строителството на жилища, прогнозират брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според Тихомир Цаков от „Аристо” изграждането на жилища ще се активизира, защото хората се убеждават, че цените не може вечно да падат. „Засега интересът е най-голям към най-евтините и най-малките жилища”, смята той. „До края на годината може да се очаква минимално повишаване на активността на пазара и цените, защото

качествените оферти свършват”

смята брокерът.

„Най-активен до края на годината годината ще бъде пазарът в София, в който очакваме обемът на продажбите да продължи да нараства при стабилни цени”, прогнозира Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. „Другият важен сегмент от пазара ще продължават да бъдат морските ваканционни имоти и в някаква степен можем да очакваме увеличение на интереса и към зимните курорти от страна на български купувачи”, смята тя.

„В момента повече се търсят жилища в сгради, завършени в последните години и отговарящи на всички изисквания за по-висок енергиен клас”, смята Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „Продължава да има известен дефицит на хубави имоти в големите градове. Очаквам обаче до края на следващата година той да бъде преодолян, защото тогава ще бъдат завършени много нови апартаменти, чието строителство вече е започнало. Предприемачите предпочитат

да градят главно по-малки

кооперации

на добри места”

добавя той.

Според него в сегмента на старите жилища, строени преди 1990 г., до края на годината се очаква застоят на цените да продължи. През 2015 г. обаче може при тях да се очаква дори леко покачване. „Сега се търсят най-много двустайни апартаменти до 40 000 - 45 000 евро, както и тристайни, но до 80 - 90 кв. м на цена до 50 000 - 60 000 евро”, пояснява Атанасов.

Почти сто предприятия е утвърдила БАБХ досега
Само 20 фирми правят кюфтета без соя
Интересът към храните по стандарт се стопи за четири години
Само 20 месопреработвателни фирми са заплатили лицензионна вноска за тази година и ще маркират продуктите си по стандарт „Стара планина” със специалното лого, научи “Монитор”. При въвеждането на стандарта през 2010 година техният брой е бил 112. В момента в списъка на одобрените от агенцията по храните фирми са включени 96 предприятия, но явно едва 1/3 ще поставят върху етикетите си зеления кръг с трицветната планина. От списъка на хранителната агенция става ясно, че 14 компании са преустановили временно работата по стандарт и досега не са възобновили интереса си.

12 хиляди тона са произведени по „Стара планина” през миналата година

Производителите правят това, което се търси, за съжаление има слаб интерес от купувачите, коментира изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Светла Чамова. Ниската покупателна възможност на българите е основна причина да намалее производството на храните по стандарт, които бяха въведени преди четири години. Освен това скандалът с наличието на „следи” от соя, който се разрази веднага след въвеждането на доброволната норма, също си каза думата. По „Стара планина” се произвеждат девет групи месни храни, сред които са кайма, наденица, карначета и колбаси.

Кюфтетата и

кебапчетата са фаворити на купувачите

Според Чамова модата да се ядат храни от фермата не е отклонила интереса на потребителите от тези по стандарт, защото нашето законодателството не позволява червено месо да се продава направо от стопанството. Абсолютно задължително е да има официален контрол при клането на свине, говеда и овце. У нас има 90 кланици, в които работят държавни ветеринарни лекари. Именно те слагат здравна маркировка на мръвките, ако отговарят на изискванията.

ПРЕСА
Скандал за учителските заплати
Синдикатите недоволни, че увеличават възнагражденията само на младите
 КНСБ ще даде просветното министерство на Комисията по дискриминация. Това се закани вчера лидерът на учителския синдикат Янка Такева. Причината са плановете на ведомството да отпусне средства за увеличение на заплатите само на млади учители, без допълнителни средства за по-опитните педагози. Вместо планираната от министър Анелия Клисарова нова форма на финансиране от синдиката предлагат всички възнаграждения да скочат с 5 на сто, а за младите учители да бъде въведена минимална заплата 500 лв. В момента начинаещите преподаватели се подписват под 450 лв. Идеята само младите да получат увеличение е дискриминация по възраст, убедена е Такева.

У нас има малко над 2000 педагози под 35-годишна възраст. От ведомството на Анелия Клисарова възнамеряваха с увеличаването на надницата да привлекат повече млади хора в класните стаи. Според профсъюзите обаче това щяло да демотивира по-възрастните преподаватели.

В образователното министерство правят разчети с колко ще може да се вдигнат заплатите на преподавателите и дали ще е възможно от 15 септември всички да получават повече. Заради диференцираните бюджети колкото по-голямо е училището, толкова по-висок бюджет има. В по-големите учебни заведения заплатата може да скочи до 800 лв., ако учителят води кръжоци и има часове в занимални. Работещите в по-малките населени места обаче са дискриминирани в това отношение - заради малкия брой ученици заплатата на учителите в селата и малките градове може да е почти със 120 лв. по-ниска при еднаква квалификация и полаган труд, изчислиха от синдикатите. Евентуално увеличение на всички преподавателски заплати ще бъде обсъдено по време на днешния отраслов съвет в образователното министерство, съобщиха оттам за „Преса“.

СЕГА
Докато БСП е в ступор, партиите преговарят за предсрочен вот
Дори ДПС призна, че кабинетът ще оцелее в най-добрия случай до края на годината
В България най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори преди края на годината. Лидерите на големите партии вече водят преговори за датата и условията за разпускане на парламента. Засега само БСП няма ясна позиция по въпроса, а "Атака" е категорично против предсрочни избори. Сондажи за политическа ситуация прави и президентът Росен Плевнелиев. Той е разговарял с лидерите на ДПС и ГЕРБ Лютви Местан и Бойко Борисов. Днес ще има срещи и с други парламентарно представени партии. Разговорите са се провели извън сградата на "Дондуков" 2. От пресцентъра на президентството обясниха, че срещите са част от работната програма на държавния глава и не се съгласуват с тях, но целта била Плевнелиев да се запознае с партийния анализ на изборните резултати. В края на седмицата държавният глава ще излезе с изявление по този повод.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви вчера, че няма вариант правителството на Пламен Орешарски и този парламент да изкарат мандата си. Той обаче изрично уточни, че инициативата трябва да дойде от БСП и ДПС няма да сваля кабинета. "Това на първо място се полага на основния носител на властта - БСП. ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред. Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството му", заключи Местан. Той обясни, че е "необходим разговор за елегантен и съответен на националния интерес изход от ситуацията, създадена след вота". "За ДПС не е изключена нито една опция. Ремонт на кабинета, задължителни 4-5 неща, които кабинетът и парламентът трябва да направят преди предсрочен вот, незабавен предсрочен вот, вот есента, най-късно до края на годината, са все опции, които са отворени за ДПС", обясни той.

Съдът в Страсбург разреши записи със скрита камера
ЕСПЧ реши, че уличаващите кадри не са нарушение на личния живот на заснетия
Записите на човек на обществено място без негово знание могат да се използват като доказателства по съдебни дела, постанови Европейският съд по човешките права (ЕСПЧ) в Страсбург. Според ЕСПЧ използването на подобни кадри не е незаконно и не нарушава правото на личен живот на заснетите лица. Обосновката на съда е, че предназначението на записите е да служат като доказателства, а не да бъдат разпространявани публично.

Решението бе взето по делото на Хосе Луис де Ла Флор Кабрера - испански гражданин, който живее в Севиля. През 1997 г. лек автомобил блъска Кабрера, докато той кара колело. Испанецът повдига обвинение срещу шофьора на колата и застрахователната си компания, твърдейки, че страда от посттравматична невроза и е неспособен да управлява каквото и да е моторно превозно средство след инцидента. Застрахователната компания обаче наема частна детективска агенция, която заснема Кабрера, докато той кара мотоциклет. Съдът в Севиля приема доказателството за лъжливия иск на испанеца и отхвърля претенциите му. Кабрера обжалва решението с мотива, че заснемането му без негово съгласие е нарушение на правото му на личен живот и неприкосновеност по чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. ЕСПЧ постановява обаче, че в случая правото на личен живот на испанеца не е нарушено, тъй като извършеното му заснемане не е систематично, а е извършено с цел да служи като доказателство пред съда за лъжливите му твърдения.

ДНЕВНИК
Днес Русия, Беларус и Казахстан основават Евразийския икономически съюз
Днес в казахстанската столица Астана руският президент Владимир Путин, белоруският Александър Лукашенко и казахстанският Нурсултан Назърбаев ще подпишат договора за създаването на Евразийския икономически съюз. Той ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.

Обединението цели единствено икономическо сътрудничество. Първоначалният вариант на документа е включвал и политическо съдействие, миграционни политики, общо гражданство и обща защита на гражданите, но той беше отхвърлен.

"Трите държави се задължават да гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работници и да координират политика си в областта на енергетиката, индустрията, земеделието и транспорта", гласи съобщение на Кремъл за мероприятието.

Депутатите приеха изцяло новия закон за МВР
Депутатите приеха без съществен дебат и остатъка от проекта за закон на МВР - преходните и заключителните му разпоредби. Това се случва  близо шест месеца след като законът беше внесен и реално само с три дни обсъждане.

Народните представители се опитаха да го приемат изцяло, преди да излязат във ваканция заради евровота, в опит да изпълнят заръката на лидера на левицата Сергей Станишев, който преди време заяви, че проектът трябва да бъде приет преди 15 май.

Основният нов момент е, че главният секретар няма да бъде назначаван с указ на президента, а по предложение на премиера и с решение на правителството.

Преди време министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обясни промяната с разделяне функциите на политическото от професионалното ръководство.

РЕПОРТЕР
Политолози и социолози: Нова широка коалиция при предсрочен вот
Ако резултатите от евроизборите се повторят, ГЕРБ и реформаторите събират около 100 мандата, заяви политологът Димитър Димитров
Оставка на кабинета „Орешарски” до края на годината и организиране на предсрочни парламентарни избори ще доведат до нова широка коалиция в управлението, заявиха пред РЕПОРТЕР социолози и политолози.

„При всички условности, ако резултатите от евровота се пренесат на парламентарни избори, първата партия ГЕРБ ще спечели около 85-86 мандата в новото Народно събрание. Заедно с Реформаторския блок ще съберат около 100 депутати, тоест ще им трябва допълнителна подкрепа за съставяне на кабинет”, коментира пред вестника Димитър Димитров.

„При този резултат от европейските избори няма как да не се върви към предсрочен вот”, заяви за РЕПОРТЕР директорът на агенция „Алфа рисърч” Боряна Димитрова. По думите й не е възможно да се правят конкретни прогнози за коалиции, тъй като обществените нагласи могат да се променят.

Бъдещата коалиция в управлението на държавата бе най-обсъжданата тема и сред политическите лидери. Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков отправи предложение за общи действия с БСП след вота, ако левицата се реформира.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна коалиционни действия с Реформаторския блок, ББЦ и ДПС.

Българки продават девствеността си за 1500 лева
Младите девойки търсят нежни и платежоспособни господа
Модата млади момичета да продават девствеността си чрез обяви все още не е отминала. В интернет има десетки обяви от българки, който предлагат най-ценното си срещу заплащане. Те търсят платежоспособни господа, които да са готови да дадат високи суми. Въпреки, че тази дейност е далеч от моралните норми, момичетата не изпитват свян да търсят финансова подкрепа, като в замяна ще дарят най-ценното си.

Масово младите дами не слагат снимки и най-често искат в замяна над 1000 лева.
„Млада и неопетнена девойка на 19 години съм. Продавам девствеността си. Имам нужда от пари спешно. Да не ме търсят несериозни хора и такива, който нямат финансови възможности. Цена по договаряне, над 1500 лева", пише момиче с псевдоним Далия в един от сайтовете за безплатни обяви.
„Красива и млада жена съм. Искам да продам девствеността си. За сумата ще се договорим, но ще се дам само на нежен и внимателен мъж, който е готов да даде над 1000 лева. Моля, ако има заинтересовани платежоспособни господа, да ми пишат на имейл: maily22@gmail.bg", гласи обява на друга девойка в сайт за запознанства.
Първата, която си продаде най-ценното е румънката Алина Персеа.

Десетки потребители обиждат тези момичета и укоряват поведението им.

Модата за продажба на девствеността дойде от румънката Алина Персеа, която през 2009 година продаде най-ценното си за 14 900 долара. Тогава тя бе на 18 години и каза, че с парите ще плати таксата си в университета. Търгът бе спечелен от 45-годишен италианец. Той платил и самолетният й билет до Венеция, където консумирал покупката си.

„Харесвам го. Не знам дали е женен и дали има семейство. Надявам се някой ден да го видя пак и няма да го карам да плаща," каза после румънката.

След нея оферта за девствеността си направи студентката по медицина Елизабет Рейн. Момичето обяви, че парите от сделката и трябват за да плати образуванието си. След това заяви, че ще дари 35 % от приходите за благотворителност. Търгът бе спечелен от мъж, предложил 801 000 долара. Тази покупка все още не е консумирана, защото Рейн се разколеба в последния момент.
Миналата година момиче от Сибир с псевдоним Шантуниха пусна обява за продажба на девствеността си в ebay. Три дни след това тя сключи сделка с платежоспособен господин, който даде 27 950 долара за да прекара една нощ с нея.
Супермодела Рафаела Фико е жената, която получи най-много пари за девствеността си.

Най-високите цени за първия път

Моделка продаде най-скъпото си за 1.39 млн. евро

Италианския супермодел Рафаела Фико скоро призна, че през 2008 година е продала девствеността си за цели 1.39 милиона евро. Фико е жената, която е получила най-много пари за продажбата на най-скъпото си. Манекенката е добре известна на таблоидите. През 2011 година се твърдеше, че тя е чест гост на партитата на Берлускони. Наскоро тя роди дете от футболистa Марио Балотели.

21-годишната бразилка Катарина Милиорини беше готова да продаде девствеността си през 2012 година за 780 000 долара, но в последния момент купувачът - анонимен японец се отказа.

През декември тя получи предложение и от богат арабин, но не го хареса и до сделка не се стигна. В началото на 2014 г. Катарина заряза търга и започна снимки на риалити формат, в който мъже ще се борят за нея. Победителят от шоуто ще си тръгне с награда от 1 млн. долара и девствеността на Катарина.