Вдигат ударно заплати и пенсии, "Шеврон" се изтегля от България, първолаците - все по-агресивни

Висящият мандат отиде при ДПС; Дебат за вота на недоверие в Народното събрание; Станишев: Трябва да се уважава волята на избирателите, но ще говоря с Момчил

Вдигат ударно заплати и пенсии, "Шеврон" се изтегля от България, първолаците - все по-агресивни

24 ЧАСА
450 лв. минимална заплата и още 300 млн. лв. за общините оферира кабинета
Премиерът Пламен Орешарски заедно с вицето си Даниела Бобева вече работят над кратка ударна програма на правителството, с която то да излезе до края на месеца.

Промените, за които преди изборите заговори единствено Лютви Местан в интервю за "24 часа", стават още по-спешни след резултатите от евровота тази неделя. Още в изборната нощ тяхната неизбежност потвърдиха вече и двамата лидери на управляващите партии.

Санитар в морга хванат с 500 лв. подкуп
Санитар в плевенската морга е арестуван, докато получавал 500 лв. подкуп от съпругата на загинал в потънал джип в река Вит в деня на вота. Полицаите сложили белезниците на Николай Антонов, на 41 г., когато прибирал белязаните банкноти на оживена улица в Плевен около 18 ч в понеделник. Антонов поискал 3 хил. лева от вдовицата. Обещал  да убеди съдебните медици да напишат в заключението си, че мъжът  не е бил зад волана при падането на джипа в дълбоките води.
“Така ще заведеш съдебен иск и ще претендираш за кръвнина и застраховка. 3-те хил. лева ще разпределим между 3-ма съдебни експерти", обяснил Антонов, който вдигал труповете и ги карал в моргата. Рекетираната жена събрала едва 500 лв. и се обадила в полицията.
При разпита признал, че през ноември 2013 г. взел и 4000 лв. от катастрофирал шофьор, за да го изкара невинен с експертиза. Преди месец измъкнал 160 евро от джоба на украинец, пострадал тежко в намачкана кола до Плевен.

ТРУД
Броят колите със сензори за 4,7 млн. лв.
Системата за автоматично броене на превозните средства по магистралите и пътищата първи клас ще струва 4 797 028 лв. и ще бъде изградена от обединение между българските фирми “Контракс” АД и “Инфра роудс” ЕООД. Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти на кандидатите в пътната агенция. Цената, предложена от обединението между двете фирми, е най-ниската. Кандидати бяха 9 фирми.

Поръчката изисква по аутобаните да се изградят 100 пункта, на които сензори в асфалта ще отчитат преминаващите коли и ще определят вида им. Информацията ще се събира денонощно и ще служи за проектирането на нови пътища и за повишаване на безопасността. Досега броенето на трафика се правеше ръчно и непостоянно.

99% от плажовете у нас са с чисти води
98,9% от крайбрежните води у нас отговарят на задължителните европейски изисквания за чистота. Става дума за 89 плажа на Черно море, които са били проверени през м. г.

Това сочат данните в годишния доклад за качеството на водите за къпане в европейските държави на Европейската агенция по околна среда. Той се изготвя на базата на измервания за микроорганизми и замърсители на водите, като например чревни ентерококи, ешерихия коли, салмонела, нефт, феноли и др.

66%, или общо 59 плажа по крайбрежието са в отлично състояние и отговарят дори на препоръчителните насоки на агенцията. Само един плаж през 2013 г. е бил в лошо състояние, но не е било нужно да бъде затварян. Става дума за Офицерския плаж във Варна.

Спрямо 2012 г. се наблюдава леко подобрение на състоянието на плажовете у нас. Водите в отлично състояние са се увеличили с четири, а в задоволително - с една.
Като цяло акваториите по Северното Черноморие са в доста по-добро състояние, отколкото тези по Южното, става ясно още от доклада.

Данни за актуалното състояние за чистотата на водите на всеки от плажовете у нас могат да се намерят на сайта на здравното министерство.

Най-чистите морски плажове в Европа са в Кипър и в Словения.

СТАНДАРТ
Вдигат пенсиите с 2.7% от 1 юли
От 1 юли всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2013 г. ще бъдат актуализирани с 2.7%, прие Надзорният съвет на НОИ.

Увеличението е в резултат от прилагане на Швейцарското правило. Според него то трябва да е процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. За 2013 г. НСИ отчете инфлация от 0,4%, докато осигурителният доход се е увеличил с 5%.
От 1 юли социалната пенсия за старост се вдига от 110 лв. на 113 лв.

Дебат за вота на недоверие в Народното събрание
На първото си заседание след Европейските избори депутатите ще дебатират по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството в сферата на енергетиката. Гласуването е насрочено за 11.30 часа.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители внесоха вота на 16 май. В мотивите към него се посочва липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал в един от най-важните стратегически проекти за България – газопровода „Южен поток".

Председателят на парламента Михаил Миков насрочи извънредно пленарно заседание на 23 май за дебати по вота, но депутатите не успяха да съберат кворум преди изборите. Гласуването на самия вот трябва да се проведе най-късно до 24 часа след разискването. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви веднага след евроизборите, че "Атака" държи ключа за вота, тъй като сборът от депутатите на БСП и ДПС не стига за отхвърляне на вота на недоверие.

Преди това в дневния ред е предвидено гласуването на второ четене на закона за МВР.

НОВИНАР
Дъждовете съсипаха 30 на сто от черешите
С около 30 на сто ще бъде по-ниска реколтата от средноранните и късни сортове череши в Кюстендилско заради дъждовете и хладното време през май. Това съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Първан Дангов пред Фокус.

Според тях стопаните трябва да вземат превантивни мерки срещу гниенето и увеличаването на вредителите, които съсипват черешите.

Дангов подчерта, че Кюстендил е овощната градина на България и затова земеделските стопани трябва да получават навременни съвети от специалистите.

Експертът допълни, че има изисквания за третирането срещу вредители. То трябва да се извършва, когато времето е тихо и слънчево. Важно е да се опазят и пчелните семейства от отравяне.

Ще ядем повече телешко месо
Българинът ще има възможност да си купува повече телешко месо от родни производители тази година, показват анализи на земеделското министерство. Заради по-ниските разходи за фуражи значително се увеличава броят на говедата за угояване, посочиха експертите.

По данни на отдел „Агростатистика” към 1 ноември 2013 г. общият брой на едрия рогат добитък в страната нараства с 9,4% спрямо същия период на 2012 г., достигайки 585 000 броя. Предвижда се в края на настоящата година броят на животните да се увеличи до 595 000.

От 2012 до 2013 г. месодайните крави са се увеличили с 39 на сто, а телетата под 1 година са с 81,6 процента повече.

МОНИТОР
Агенцията за закрила на детето установи:
Първолаците стават все по-агресивни
Даскали бият с пръчка и карат ученици да тичат за назидание
Първолаците стават все по-агресивни, показва проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

„Очертава се и тенденция за увеличаване на броя ученици в първи клас, които проявяват нетипично и агресивно поведение, и педагозите срещат сериозни затруднения в работата”, констатират експерти от ДАЗД. Първолаците хвърлят вещите на съучениците си, бодат се с моливи, а някои

дори си разменят юмруци

По-големите деца обаче са по-жестоки и при конфликт започват да се душат.

Според психолози причината за поведението на децата се крие в модела на подражание, който имат, и заобикалящата ги среда. „Агресията е навсякъде около нас и няма как децата да не попиват от нея. Лошото е, че те не разбират, че това е лошо”, обясни детският психолог Даниела Николова. От началото на годината от агенцията за закрила на детето са извършили 33 проверки в учебни заведения в страната. Експертите са категорични, че учители и възпитатели не могат да разпознаят кога едно дете е в риск. Проверките са установили още, че учителите наказват проявилите се ученици, „преди да са изчерпани възможностите за корекционно въздействие”. Според експертите от ДАЗД някои от преподавателите са използвали методи за наказания, които

травмират децата и накърняват достойнството им

„Най-фрапиращите случаи са на учители, които бият децата с пръчка през ръцете. А други ги карат да обикалят двора на училището”, обясни пред „Монитор” шефката на дирекция „Контрол по правата на детето” към ДАЗД Камелия Николова. Освен това някои директори не са контролирали дали учителите спазват задължението си да информират родителите за развитието на детето им. В част от учебните заведения няма регламентиран ред за това как учителите да подадат сигнал в случай на насилие над дете. Затова от ДАЗД предлагат на Министерството на образованието да бъде изработена методика за работа на педагогическите кадри с органите за закрила на детето. Както „Монитор” писа, 130 000 учители ще бъдат обучени как да разпознават агресията в час. Освен това МОН провежда обучение и на 56 психолози, които ще работят в мобилни групи към областните инспекторати по образование. Тяхната задача ще бъде да работят с деца, жертви на насилие или трафик.

При 100% обработени протоколи
Висящият мандат отиде при ДПС
Комбинация 2x10 в бюлетините за реформаторите
Висящият 17-и мандат, който след евровота в неделя се луташе между три формации, категорично отива при ДПС. Това заяви пред „Монитор” математикът и експерт в изборното законодателство проф. Михаил Константинов на база обявените от ЦИК резултати при вече 100% обработени протоколи. От тях става ясно, че ГЕРБ получава 30,40%, БСП - 18,94%, ДПС - 17,26%, „България без цензура” - 10,66%, и Реформаторският блок – 6,45 на сто, от пусналите бюлетина избиратели. При това разпределение на гласовете партията, оглавявана от Лютви Местан, печели най-голям остатък, който й

гарантира четвъртото място в Брюксел

ДПС се преборва за него с разлика от около 15 000-20 000 гласа, които вторият претендент – Реформаторският блок, няма откъде да си докара нито с гласовете от чужбина, нито при евентуални леки промени при вторичното окончателно преброяване на вота. Третият състезател в надпреварата за 17-ия мандат ГЕРБ остава съвсем назад. Така в крайна сметка окончателното разпределение на местата за България в Европейския парламент е 6:4:4:2:1 съответно за ГЕРБ, социалистите, ДПС, „България без цензура” и Реформаторския блок.

Междувременно вчера стана ясно още, че младокът в листата на БСП с късметлийския номер 15 – Момчил Неков, ще измести лидера на столетницата Сергей Станишев от водаческото място заради огромния брой преференции, които е получил.

„Той наистина е само на 27 г. и трябва да прецени за себе си отговорността да представлява БСП в Брюксел. Все пак Европейският парламент не е училище! Изискват се доста сериозни познания, политически опит и т.н. В крайна сметка решението ще бъде негово”, коментира пред Bpost червената евродепутатка Илияна Йотова, която вече се уреди с нов мандат в Брюксел. Самият Станишев заяви, че още днес ще разговаря с Момчил Неков.

Оказва се, че в доста бюлетини, пуснати за Реформаторския блок, „за по-сигурно” освен 10 пред името на формацията е задраскан същият номер и в кръгчето за преференция, зад който стои името на Сергей Петков. Все пак тези бюлетини

за дясното обединение нямат такъв мащаб,

че да повлияят на подредбата. Както „Монитор” писа разместването там е заради силно изразена преференция за втория – Светослав Малинов от ДСБ, който успя да измести подредената на първа позиция Меглена Кунева.

ДНЕВНИК
"Шеврон" се изтегля от България
Петролният гигант от САЩ "Шеврон" (Chevron) се изтегля от България. Новината първо беше разпространена в блога на енергийния експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев, а "Капитал Daily" я потвърди чрез двама свои независими източници.

Решението на групата не е неочаквано, тъй като през последните години Chevron не упражнява дейност в България. През лятото на 2011 г. компанията получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. Парламентът обаче след това наложи мораториум върху така наречения фракинг - технологията на хидравлично разбиване, чрез което се проучва и добива газ от шисти.

С наложената забрана кабинетът оттегли решението си, с което даваше право на американската компания да проучва залежите. От Chevron тогава обявиха, че ще продължат да работят "в тясно сътрудничество с правителството на Република България". В крайна сметка над две години по-късно компанията реши да се изтегли от страната.

"Нито една уважаваща себе си компания не може да губи средства при липса на перспектива и очевидната незаинтересованост на поредица от български правителства в разработването на един от малкото варианти за местен добив на нефт и газ... За разлика от други компании Chevron не можеха да я "карат" по български или по балкански, като прилагат добре отработените методи за мотивация на политически кръгове и държавни служители", коментира в блога си Василев.

Chevron предложи 30 млн. евро на държавата за разрешителното за проучване в площта "Блок 1 Нови пазар". Теренът покрива територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км. Тогавашният икономически министър Трайчо Трайков обяви, че американската компания предлага и работна програма на обща стойност 50 млн. евро. Според американската Агенция за енергийна информация България разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб.м и с над 200 млн. барела шистов нефт.

Въпреки изтеглянето си от България Chevron ще продължи проектите си в Румъния и Полша. Chevron Romania получи няколко концесии за проучване и добив на шистов газ в страната. Едната е в североизточната част на страната и покрива територия от 6350 кв. км, а другата е в Югоизточна Румъния на територия от 2711 кв. км.

Групата вече започна проучвателни дейности в някои райони и очаква да започне експериментален добив през тази година. Според местните медии приходите за румънската държава ще са между 3.5% и 13% в зависимост от размера на находищата. Опитите на компанията да започне дейност бяха прекъснати два пъти през миналата година, след като противници на добива на шистов газ блокираха машините на компанията.

Станишев: Трябва да се уважава волята на избирателите, но ще говоря с Момчил
Трябва да се уважава волята на избирателите, но като се върна, ще говоря с Момчил, за да разбера какви са неговите намерения. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод преференциалния вот на евроизборите, който доведе до разместване в листата на БСП и изкачването на Момчил Неков с номер 15 до първото място, предаде БНТ.

В момента върху Неков се оказва сериозен натиск да се откаже от мястото си в Европарламента. В някои от структурите на БСП в Плевен, Монтана, София-област, Стара Загора, където членуват повече опоненти на сегашното партийно ръководство, е имало организирана кампания за Неков, научи "Дневник". За момента обаче той не смята да се отказва от мястото в Европейския парламент и ще отиде евродепутат, каза депутатът от БСП Страхил Ангелов, който е разговарял с него.

РЕПОРТЕР
Сливите мутират, раждат се без костилка
Производителите в чудо от генетични аномалии при насажденията
Овощните растения мутират. Раждат се плодове без костилки, а сортове, които традиционно се развиват по-бързо, тази година растат необяснимо бавно. Това коментираха пред РЕПОРТЕР специалисти и производители.

„Наблюдаваме генетични аномалии и никой не може да обясни защо”, разказа председателят на Съюза на градинарите Слави Трифонов.

По думите му на едно и също дърво има различни по големина плодове заради настъпилите промени във времето.

В Разград например се родиха джанки без костилки. Местните не могат да си обяснят на какво се дължи това, чуха се обаче тълкувания включително и за радиация.

„Не е от радиация. Понякога се получават аномалии, това се наблюдава и при крушите”, коментира директорът на Института по овощарство в Пловдив доц. Стефан Гандев. Миналата година например пазарът беше залят от двойни череши близнаци, което също се дължало на генетична промяна. Заради многото дъждове сега това обаче е последният проблем на производителите, оплакаха се те. Заради водата черешите се напукват и така качеството им рязко пада.

Гниене и муха-убиец

Дъждовете съсипват овошките

Дъждовете се отразяват негативно на овощните дръвчета. От Смолян обясниха, че при череши, вишни и сливи има голям процент на гниене, а дръвчетата нямат плод. В Кюстендилско пък реколтата на череши ще е по-ниска с 30% - не само заради ранното кафяво гниене, но и заради развъждането на муха паразит.

Бум на въшки в София
Въшки налазиха главите на възпитаници на училища и детски градини в София. В 12 от над 500 детски заведения са открити такива случаи, но те тепърва ще се увеличават. Специалистите предупреждават, че въшките се предават при тесен контакт.
В момента има леко завишаване на регистрираните опаразитени в сравнение с предходните години, коментира д-р Мариана Иванова от РЗИ, но обясни, че все още няма пик. Въшките обаче стават активни през 5-7 г. и сега сме в точно такъв период. Освен косата на заразеното дете, трябва да се обработят и косите на роднините му.