53-годишен мъж от Добрич загина при срутване на стена тази сутрин

Той извършвал укрепване на къща по ул. „Бойчо Огнянов” 32, когато около 8.30 часа една от стените поддава и го затрупва, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич Младен Мартинов.

53-годишен мъж от Добрич загина при срутване на стена тази сутрин

Той уточни, че смъртната злополука все още не може да се квалифицира като трудова, защото не са ясни отношенията между собственика на имота, възложил реконструкцията на сградата и група от петима души, които са я извършвали. Един от тях е представен като бригадир. Преустройството на къщата е било с цел надграждане с втори етаж, като за това са извършвани укрепителни работи на основите и изграждане на колони. Съществува проект за строителните дейности, но не се знае още дали е бил спазен. При изкопните работи около основата на ъглова стена днес тя се срутва и  затиска фатално един от работниците. Други двама, работещи в близост успяват да се измъкнат.


При проверката на трудовите инспектори на място е констатирано, че липсва книга за инструктаж за безопасна работа, както и лични предпазни средства. Не са представени трудови договори, затова тепърва ще се изяснява има ли елементи на трудово правоотношение. Ако се докаже, че лицата са били наети, могат да бъдат предявени трудови отношения със задна дата, съобщи Мартинов. Към момента дейността е спряна, защото къщата може да пропадне. Утре собственикът на имота и четиримата работници ще дадат показания, защото днес са били в шок. Вина за случилото се обаче имат и стопанинът и бригадирът.

Това е петата смъртна злополука в региона от началото на годината, припомни директорът на Инспекцията по труда в Добрич.