Еврошампанско за ГЕРБ И ДПС; Харчим повече; Общините в паника заради къс срок за допълнителни субсидии

Пеевски се отказа от европарламента, ще имаме нов екоминистър; Ще имат ли 1 млн. българи лични лекари от 1 юни; Трусът повреди градския часовник на Варна

Еврошампанско за ГЕРБ И ДПС; Харчим повече; Общините в паника заради къс срок за допълнителни субсидии

24 ЧАСА
Десноцентристите с победа в Европарламента
Европейската народна партия е победител на изборите за Европарламент, показаха първите обобщени прогнозни резултати на територията на целия ЕС.

ЕНП печели 28,10% от гласовете и ще има 211 евродепутати. Втората по големина фракция ще е на социалистите и демократите, които вземат 25,70% от гласовете и ще имат 193 евродепутати. Трети са либералите със 74 депутати. Зелените ще имат 58 депутати. Веднага след тях с 56 депутати е групата на депутати, които още не са определили принадлежността си, така че може да настъпят размествания във фракциите.

Екзитполовете в отделните държави показаха, че евроскептичните и крайнодесните партии вземат голяма преднина на тези избори спрямо традиционните големи партии.

ТРУД
Проблем с ваучерите за евтино фермерско гориво
Бензиностанции и търговци на гориво не приемат ваучерите на фермерите за покупка на евтина нафта, заяви вчера пред “Труд” Ангел Вукодинов, зам.-шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Раздаването на книжата от агрослужбите по места започна на 16 май т.г. С тях се осигурява намален акциз с 31 стотинки на литър гориво.

“Имаме редица сигнали от членове на нашата асоциация, пробвали да се възползват от преференцията в петък, но бензиностанциите са отказали да приемат ваучерите. Казали, че не знаели как да ги осчетоводяват пред Агенция “Митници. Изпратихме незабавно писмо за среща с финансовия зам.-министър Людмила Петкова”, каза Вукодинов. За сходни проблеми сигнализираха и други стопани.

Трусът повреди градския часовник на Варна
Махалото на градския часовник на Варна се е повредило от земния трус в Егейско море. Това съобщи часовникарят Боян Николов, който вече 71 години поддържа 125-годишния английски механизъм на една от емблемите на Варна.

В късния съботен следобед репортер на "Труд" видя, че часовникът изостава с 1 час. 85-годишният дядо Боян обаче не си бе у дома. Роднините му приеха сигнала и в неделя стрелките вече отмерваха точното време. "От земетресението се е повредил. Бях на кулата до 12,10 ч, после хванах автобус и когато е треснало 20 минути по-късно, нищо не съм усетил. Часове по-късно дъщеря ми каза, че има проблем и веднага ме откара да видя на място. Махалото беше заяло, няма от какво друго да е. Но го поправих бързо", разказа "пазителят на времето".

СТАНДАРТ
Еврошампанско за ГЕРБ И ДПС
Евровотът завърши с шампанско за ГЕРБ и ДПС. Партията на Бойко Борисов спечели убедителна победа с над 10 на сто аванс пред БСП. Движението на Лютви Местан пък направи удар с четири евромандата и почти застигна соцпартията, която катастрофира тежко. Водената от Николай Бареков коалиция доказа, че вече е фактор с над 10% подкрепа и двама депутати в Брюксел. Реформаторите прескочиха на косъм бариерата и взеха последното място за Европарламента.

Крахът на БСП постави под въпрос стабилността на кабинета. Борисов веднага обяви курс към предсрочни избори. Местан пък заяви, че ДПС е коректен партньор, но ситуацията след вота е различна.

15 партии и трима независими кандидати се бориха за 17 места в Европейския парламент. Право да гласуват имаха 6 533 800 избиратели. В чужбина, в 35 държави бяха разкрити 168 секции за вота на нашите сънародници. Над 5000 полицаи осигуряваха сигурността по време на вота за Европарламент.

Всеки трети лев отива за храна
Харчим повече
Ракия и цигари по-скъпо перо от учебници и кино
Българинът предпазливо започва да развързва кесията. Средният разход на човек у нас е нараснал за година с около 9 лева, сочат данните на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2014 г. Член на домакинство е имал харчове в размер на 1021,55 лева за първите три месеца, което означава средно по 340,51 лева за януари, февруари и март. За сравнение, към края на първото тримесечие на 2013 г. средният разход на лице от домакинство у нас е възлизал на 1012,90 лева, или 337,6 лева на месец.
Разбивката сочи, че българинът отделя по-висока сума за алкохол и тютюневи изделия, отколкото за култура и образование. Според статистиката за три месеца всеки е отделил средно по 43,88 лева за алкохол и цигари. За същия период средният разход за култура и образование е  38,3 лева. За ракия и цигари даваме повече пари, отколкото за облекло, обувки и обзавеждане на дома. В рамките на първото тримесечие на 2014 година средностатистическият българин е отделили съответно 33,49 лева и 27,7 лева за посочените блага. Разходите за телефонни и пощенски услуги обаче надвишават тези за алкохол и цигари с 3 лева. За тях българинът е отделил средно по 46,8 лева.
Най-сериозният разход е храната. В рамките на първите три месеца на годината средно на лице от домакинството са се падали по 339,99 лева за ядене и безалкохолни напитки. Това са цели 33% от общите разходи на представител на средностатистическото домакинство у нас. След трапезата се нареждат разходи, свързани с жилището и комуналните услуги, като вода, ток и горива. За тях нашенецът е отделил средно 145,2 лева. Парите за транспорт са на трето място в структурата на разходите - по 74,3 лева на човек.

МОНИТОР
По данни на “Галъп” и “Алфа рисърч” до 21.30 Часа
4 партии със сигурни депутати в Брюксел
Националистите и сините аут. 22 000 нашенци гласуваха зад граница
4 от участвалите във вчерашния евровот формации със сигурност ще пратят свои представители в ЕП. Това показаха данните на социологическите агенции след приключването на изборния ден. Според данните на „Галъп” и „Алфа рисърч” например партията на Бойко Борисов води с 28-30% от пуснатите бюлетини, второто място е за БСП, за която са гласували 18-20% от избирателите, третото за ДПС (18-19.2%), а четвъртото за „България без цензура” (около 11%).

Реформаторският блок е на кантар за мандат в ЕП. Според някои социологически агенции формацията вкарва един евродепутат с около 6,5% от гласовете.

От „Медиана” и „Сова харис” обаче съобщиха, че реформаторите остават под бариерата от около 5,4%. Ако все пак те излъчат свой човек, 5 формации ще си поделят всички 17 места в ЕП. От „Алфа рисърч” преброиха, че ГЕРБ ще прати в Брюксел 6 свои депутати, БСП по всяка вероятност – 4, ДПС – също 4, ББЦ - 2 и РБ -1.

Предварителните резултати сочат още, че е възможно също така вторият в листата на реформаторите Светослав Малинов да измести водача Меглена Кунева и евентуално да замине вместо нея за Брюксел. Тъмносините предварително бяха призовани да поставят „X” или „V” срещу неговото име, а над половината от пуснатите за РБ бюлетини са с отбелязан преференциален вот.

ПРЕСА
Пеевски се отказа от европарламента, ще имаме нов екоминистър
Станишев няма да подава оставка, Реформаторите продължават заедно, Бареков поздрави ГЕРБ

Десницата се завърна в политическия живот с вота за Европарламент, каза председателят на СДС Божидар Лукарски на следизборната пресконференция на Реформаторския блок в НДК, в която участват лидерите на партиите от коалицията - СДС, ДСБ, ДБГ, БЗНС и Народна партия Свобода и достойнство.

Няма да се правим на победители, но ние спечелихме точка на чужд терен с отбелязан гол, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Ние вече не можем да говорим за кабинета "Орешарски" в сегашно и бъдеще време, Пламен Орешарски е вече бивш премиер на България, допълни той.

ДПС виси като воденичен камък на врата на БСП, подчерта Корман Исмаилов, лидер на Народна партия Свобода и достойнство. В момента Сергей Станишев е пред избора да спасява БСП или да спасява правителството, заяви още той.

РБ бе разпознат като алтернатива на статуквото, каза лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Съобщението от България ще бъде: "ЕНП спечелиха убедително у нас, социалистите се провалиха, антиевропейците няма да имат представители в Европарламента." Това каза кандидатът за евродепутат, втори в листата на РБ, Светослав Малинов.

Свикнете с преференциите и ги искайте, каза водачът на листата на РБ Меглена Кунева. 57% от избирателите на Реформаторския блок са ползвали възможността да разместят листата на коалицията, което може да остави г-жа Кунева извън Европарламента.

Всички лидери на партиите от РБ бяха категорични, че успехът на евровота е първата стъпка, която са направили заедно и продължават заедно към влизане и в националния парламент.

По въпроса за оставката на правителството на Орешарски и нови избори с ГЕРБ отдавна сме си стиснали ръцете, каза Радан Кънев. Ако това стане, България я чака силно реформаторско правителство вдясно от центъра. Но разговорът за сътрудничеството ни с ГЕРБ е за след предсрочните парламентарни избори, допълни той. ГЕРБ и РБ ще бъдат на следващите национални избори с различни листи, ще се конкурират и ще представляват различни хора, бе категоричен той.

Екоминистърът Искра Михайлова отива на мястото на Делян Пеевски в Европарламента. Тя ще бъде заменена от друг човек на ДПС, от много качествен човек, каза Лютви Местан. Но подчерта, че кандидатурата няма да е строго партийна, а експертността ще доминира. Той не пожела да съобщи името на наследника на Михайлова, защото предстояли още консултации.

Делян Пеевски се отказа от евродепутатското място. Той заяви, че отстъпва мястото си в Европарламента на Искра Михайлова.

Местан: Чакаме ясна позиция от БСП за кабинета "Орешарски"

Ние сме единствената политическа сила, която не е изгубила позициите си от евровота през 2009 г., дори леко ги надграждаме, каза лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференцията на партията си в НДК.

Той сподели, че го мъчи въпросът - какво още трябва да направят, за да бъдат припознати като българска партия, като най-последователната евроатлантическа сила у нас.

Дали евровотът от 25 май прелегитимира кабинета "Орешарски" е въпрос на интерпретации, но ДПС направи много в тази посока, каза Местан. Той призна, че ГЕРБ са първа политическа сила и ги поздрави с успеха.

Лидерът на ДПС заяви, че е необходим по-прецизен анализ, за да се отговори на въпроса дали евровотът е задал алтернатива, но това щяло да се направи след като дойдат и резултатите от гласуването в чужбина. Той припомни, че аритметически неговата партия и БСП имат осем евромандата, повече от опонентите им, но политиката не е само въпрос на аритметика, каза той.

ДПС е устойчива трета политическа сила със и без автобуси, каза Местан и изрази надежда, че митът за зависимостта на партията му от някакви автобуси ще бъде погребан завинаги.

Въпросът за бъдещето на кабинета "Орешарски" не е въпрос към нас, а към нашите партньори от БСП и ние чакаме от тях ясна позиция за това. Решението за подкрепата към правителството се взима от Централния съвет на ДПС и ако се наложи ще го свикаме.

Лидерът на БСП и ПЕС: Няма да подам оставка!

Партиите, които не подкрепят правителството - ГЕРБ и Реформаторският блок - не надделяха над тези, които го подкрепят (БСП и ДПС), каза лидерът на левицата Сергей Станишев на пресконференцията на партията му в НДК след евровота на 25 май. Това според него означава, че предсрочни избори не стоят на дневен ред.

Въпреки провала Станишев заяви, че не планира да подаде оставка като лидер на БСП и ПЕС, тъй като не смятал да прави услуга на опонентите си.

Станишев отказа да отговори дали ще отиде в Брюксел като еврокомисар с аргумента, че това е въпрос на бъдещо обсъждане.

Станишев: АБВ ни забиха нож в гърба

Резултатите от днешния евровот за разочароващи и неудвлетворителни за нас, каза лидерът на БСП Сергей Станишев на редовната следизборна пресконференция в НДК. Той поздрави победителите на днешното гласуване - ГЕРБ, и изрази надежда, че всички политически сили, спечелили място в ЕП, ще работят за България, за това тя да бъде пълноправен член на Съюза, а не страна, към която се отправят само поучения и мъмрене.

На БСП бе нанесен удар в гърба заради властови проекти, заяви Станишев, и уточни, че става въпрос за АБВ. Според него формацията на президента Първанов е разколебала много леви хора у нас.

Лидерът на БСП очаква много сериозен анализ от правителството за първата му година на управление и сериозна програма, с която да се поправят грешките от тук нататък.

Бареков: Поздравявам ГЕРБ, избори до месеци

"България без цензура" е на второ място в големите областни градове след ГЕРБ, каза на пресконференция лидерът на партията Николай Бареков. "Направих сериозна кампания в ромските махали и се чувствам предаден от тези хора, защото те гласуваха днес масово за БСП и ДПС", заяви още Бареков. 18% от избирателите на Меглена Кунева и 12% от избирателите на ГЕРБ за отишли при ББЦ, отчете още лидерът.

Той определи партията си като проевропейска и центристка.

Избирателната активност е била 35%

Избирателната активност на евровота през изминалия ден е била 35-35.5%, сочат междинните данни на ЦИК. Това каза по БНТ говорителят на комисията Александър Андреев. Окончателните резултати обаче ще станат известни утре, когато пристигнат всички протоколи от районните избирателни комисии.

Най-активни са били хората от Кърджъли, Разград и Софийска област, каза още Андреев.

Заради сигнал за контролиран вот в миньорския град Бобов дол ЦИК е изпратила свой представител там, който днес цял ден е следил обстановката. Останалите сигнали за купуване на гласове, пристигнали в комисията, са предоставени на съответните компетентни органи, каза Александър Андреев.

СЕГА
Българите харесаха преференциалния вот
В следващите дни ще стане ясно дали ще има размествания в партийните и коалиционните листи
Голям успех на преференциите регистрираха социолозите на вчерашния евровот. На българите, изглежда, им хареса възможността да гласуват за конкретна личност, което може да се тълкува като първа успешна крачка към въвеждането на чист мажоритарен вот. Около 43% от участвалите в изборите са се възползвали от възможността да отбележат предпочитания от тях кандидат в партийните и коалиционните листи според данните от екзитпола на "Галъп". Приблизително същия процент съобщават и от "Екзакта". Според "Алфа Рисърч" процентът обаче е 30. Дали ще се стигне до размествания, ще стане ясно в следващите дни. Прагът на преференциите според новия Изборен кодекс е 5%. Т.е., за да заеме водаческото място, един кандидат трябва да събере предпочитанията на 5% от гласувалите за неговата партия или коалиция. Процентът на хората, възползвали се от мажоритарния елемент, е огромен в сравнение с предишните евроизбори през 2009 г. Тогава едва 16% прибегнаха до преференцията (410 000 души).

Общините в паника заради къс срок за допълнителни субсидии
Кабинетът даде едва 3 дни на кметовете да внасят искания за извънредни средства
Одобрената от кабинета еднократна схема за подпомагане на общини с натрупани стари дългове създаде ненужни затруднения на местните управи. Общините реално получиха едва 3 дни срок за внасяне на исканията за допълнително финансиране до финансовото министерство и мотивиране на мерките, с които възнамеряват да подобрят управлението на финансите си. Така възникват притеснения, че програмите за оптимизиране на дълговете ще бъдат готвени формално, сигнализираха експерти.

За проблема с късите срокове предупреди официално националното сдружение на общините. От публикувано на сайта им съобщение става ясно, че новата наредба за подпомагане на общини в затруднено финансово състояние е била обнародвана в "Държавен вестник" на 20 май. В същото време в текста на постановлението за одобряване на наредбата изрично е записано, че тя влиза в сила от 17 май, три дни по-рано.

Това е изяло наполовина срока за подготовка и внасяне на искания за допълнително финансиране. В наредбата е определен едноседмичен срок от влизането й в сила, в който местните управи следва да са внесли необходимите документи в МФ. Така общините са имали едва три пълни работни дни. От финансовото министерство потвърдиха, че крайният срок е бил в събота, 24 май. Оттам уточниха, че тъй като денят е неработен, предложения ще се приемат и в понеделник. За момента от министерството не споменават за възможност за удължаване на срока. Със сигурност в рамките на тези срокове е изключено местните управи да организират и провеждане на заседание на общинския съвет за евентуално обсъждане на предложенията за допълнителни средства и мерките за оптимизиране на разходите. От Националното сдружение на общините са готови да дават консултации на местните управи, които срещат затруднения.

КЛАСА
Новите евродепутати ще имат напрегнат дневен ред
Преговорите за създаването на Трансатлантическа зона за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ, новите стандарти в сферата на защитата на личните данни, утвърждаването на целите на Евросъюза за защита на климата, създаването на банков съюз – това са първостепенните задачи пред новия Европейски парламент, който беше избран на 25 май.

Депутатите ще започнат своята работа с утвърждаването на кандидатурата на председател на Европейската комисия. Тук се крие интригата: официално неговото избиране е прерогатив на Европейския съвет, т.е. на държавните и правителствените глави на 28-те страни-членки на ЕС. Европейският парламент само утвърждава кандидата, но този път парламентаристите решиха да оспорят тази процедура, издигайки на изборите кандидати от основните политически партии. Изходът от борбата между Европейския съвет и Европейския парламент остава отворен.

Договорът за зона за свободна търговия

Преговорите за зоната за свободна търговия (TTIP) започнаха още през юли 2013. Предвиждаше се те да завършат още в края на миналата година. Но спорните въпроси се оказаха повече, отколкото се предвиждаше. Един от тях – недостига на прозрачност. От страна на ЕС преговорите се водят от ЕК. До ден-днешен тя изключително пестеливо информираше обществото.

Завесата от тайна поражда сред европейците страхове, че договорът ще размие строгите европейски стандарти за храните и на пазара ще нахлуят обработени с хлор пилета, говеждо с хормон на растежа и генно-модифицирани продукти от САЩ.

Защитата на личните данни

В навечерието на изборите за Европейски парламент удари гръм посред бял ден: Европейският съд в Люксембург излезе с решение, което веднага беше определено като "право на забравяне в Интернет". Съдът задължи Google и останалите Интернет търсачки по молба на гражданите да заличават от Мрежата техни остарели или недостоверни лични данни. При това съдът се опираше на приетия още през 1995 закон за защита на личните данни на гражданите.

От тогава светът се промени. Новото, адаптирано към епохата на Интернет постановление беше прието от Европейския парламент през март тази година. Сега то трябва да бъде реализирано на практика. Но за момента много правителства, включително и германското, не е утвърдило постановлението. Промени в него могат да бъдат внесени само със съгласието на Европейския парламент.

ЕП против кулоарните срещи на върха

Гърция, Ирландия, Испания, Португалия: през последните пет години кризите следваха една след друга. ЕС живееше в режим на "извънредно положение". Фундаменталните решения трябваше да се вземат без отлагане. Това се правеше от държавните и правителствените глави на страните-членки на извънредни, много често нощни заседания.

Това рязко промени съотношенията на властовите пълномощия в ЕС. На Европейския парламент не му оставаше нищо друго освен да приеме за сведение взетите от Европейския съвет решения. Но днес острата фаза на кризата е зад гърба ни и депутатите от Европейския парламент са изпълнени с решителност да си върнат правото на участие при взимането на решения.

Защитата на климата и банковият съюз

Европейският съвет укрепи своите влияние не само във финансовата политика. Европейският парламент се обяви за рязко съкращаване до 2030 на вредните емисии въглероден диоксид, ускоряването на развитието на алтернативните източници на енергия и енергоспестяването. Въпреки това държавните и правителствени глави сметнаха тези цели за прекалено завишени. Окончателното решение по енергийната политика и защитата на климата ЕС трябва да вземе през октомври тази година.

Дълговата криза в ЕС започна с банкова. Държавите от ЕС бяха принудени да спасяват от банкрут главните банки в своите страни. ЕС реши да създаде банков съюз, за да не плащат в бъдеще данъкоплатците за финансовите спекулации. Рамковите закони вече са утвърдени от Европейския парламент и Европейския съвет, но много детайли предстои да бъдат обсъдени. Така че депутатите от новия Европейски парламент ще имат предостатъчно работа.

КАПИТАЛ DAILY
Ще имат ли 1 млн. българи лични лекари от 1 юни
Да, но незаконно, както се разбра от думите на здравния министър Таня Андреева
На 1 юни около 700 лични лекари, които нямат специалност по обща медицина, би трябвало да престанат да работят със здравната каса. Това на практика означава, че те няма да могат да дават направления, да изписват платени от НЗОК лекарства, да преглеждат безплатно, да издават болнични листове. Така от тази дата около 1 млн. българи в техните пациентски листи би трябвало да останат без личен лекар и изобщо без достъп до медицинско обслужване. За опасността предупреди Десислава Атанасова, народен представител от ГЕРБ и бивш здравен министър, в петък.

Изпълнено обещание, но твърде късно
Въпреки че обеща на личните лекари още през февруари да удължи с пет години срока, в който те да вземат специалност, здравният министър Таня Андреева изпълни обещанието си едва сега – през май в парламента беше внесен пакет от промени в четири здравни закона, като поправката за личните лекари е между тях. За да бъдат разгледани и гласувани текстовете обаче, трябва да минат поне около два месеца по най-бързата процедура. Ако се спазва буквата на закона, от 1 юни регионалните здравни инспекции, които са на подчинение на здравното министерство, би трябвало да прекратят регистрациите на личните лекари без специалност и да уведомят здравната каса за това. От своя страна тя би трябвало също да прекрати договорите си с докторите.