„Добруджанска тройка” ще се бори за място в програмата на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища”

Номинацията на област Добрич за „Живи човешки съкровища – България“ е „Добруджанска тройка – минало, настояще и бъдеще“

„Добруджанска тройка” ще се бори за място в програмата на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища”

Регионалната експертна комисия днес се запозна обстойно с документацията по трите предложени номинации, изгледа предоставените видеоматериали и излъчи за втория етап на селекцията кандидатурата, предложена от Народно читалище „Йордан Йовков - 1870" – Добрич. Номинацията представя Състав „Добруджанска тройка", като носител на уникална добруджанска народна музика.



Състав „Добруджанска тройка” включва Стефан Митев – хармоника, Атанас Митев – гайда и Живко Стоянов – гъдулка. Ансамбълът е създаден през 1967 г. и близо половин век радва с музиката си добруджанци, страната и Европа. През годините музикантите се сменят, като Стефан Митев е сред основателите на триото. Изпълнителите са самородни таланти.

Припомняме, че другите два проекта, които постъпиха в Областна администрация, са предложения от Народно читалище „Дружба 1898" с. Дуранкулак, община Шабла: „Полъх от традициите и обичаите на Дуранкулак" и от Народно читалище „Просвета-1900" с. Соколово, община Балчик: „Пануда в Соколово".

Национална комисия, назначена със заповед на министъра на културата, предстои да обсъди областните кандидатури и да излезе с аргументирано предложение до министъра на културата. Утвърдените от министъра номинации по системата „Живи човешки съкровища - България" ще бъдат обявени на официална церемония на 24 юни 2014 г.