Народът въоръжен с 340 583 цеви; Прокуратурата и ДАНС прегазиха закона; Депутатите взеха по 20 заплати

Доходите ни скочиха с 15%; Печалбите и приходите на фирмите падат; Депутат сутрин в ГЕРБ, вечер при Бареков

Народът въоръжен с 340 583 цеви; Прокуратурата и ДАНС прегазиха закона; Депутатите взеха по 20 заплати

24 часа


Трите изгубени в планината момчета слязоха в с. Тъжа живи и здрави

"Бившият премиер Бойко Борисов отново излъга, че български газ не може да се транзитира по сухопътната част на газопровода "Южен поток". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след заседанието на МС във Варна. По думите му България до момента е единствената държава, която е подписала споразумение с "Газпром" за достъп до капацитета на тръбата на трета страна.

Стойнев посочи, че проектът на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката все още не е приет и опозицията може да направи своите предложения за спазване на европейското законодателство. "Никъде по света няма газопровод, към който да се прави връзка в морето. Просто става въпрос за празнота в законодателството", обясни Стойнев.

24 часа

Строителството на "Южен поток" ще започне въпреки риториката

Политическите спорове на тема енергетика се завърнаха с пълна сила със сблъсъка на Изтока и Запада за съдбата на Украйна. Очакванията са, че проектът за изграждане на газопровода "Южен поток" почти сигурно ще се реализира, което ще подобри енергийната сигурност на Европа и ще осигури евтино гориво и приходи от транзитни такси за страните, през чиято територия ще премине трасето.

Изострянето на тона между Вашингтон и Брюксел, от една страна, и Москва, от друга, отново изведе на преден план опасенията на Европа за зависимостта и? от руския природен газ.

От известно време Западна Европа се притеснява за стабилността на енергийните доставки.

Труд

Народът въоръжен с 340 583 цеви

111 граждани и фирми държат оръжие, въпреки че разрешителните им са изтекли . Това показа проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след нещастния инцидент в Лясковец на 14 март. Тогава психичноболният Петко Петков застреля командос и рани трима негови колеги с оръжие с изтекло разрешително. Той държал незаконно ловна пушка, автомат и две карабини.

Труд

Депутатите взеха по 20 заплати за година

Парите, които народните представители са получили за една година работа на 42-рия парламент, се равняват на 20 депутатски заплати. Освен стандартните 12 месечни възнаграждения на избраниците са изплатени и суми за сътрудници, експертизи, дрехи и представителни разходи, които се равняват на още 8 основни заплати.

Стандарт

Даниел Георгиев сутрин в ГЕРБ, вечер при Бареков

Две извънредни медийни изяви белязаха вчерашния ден на депутата Даниел Георгиев. Преди ден се появи информация, че напуска ГЕРБ. Веднага след това Николай Бареков го покани да се присъедини към "България без цензура".

"Искам и оставам в партия ГЕРБ", обяви Георгиев в 10.30 ч вчера на извънреден брифинг в парламента. Депутатът обясни, че нарочно е депозирал в деловодството на парламента две молби - за напускане на ПГ на ГЕРБ и за оставане в нея. "И двете молби са с една и съща дата. Първата я внесох, за да покажа, че има субекти, които искат да има такава входирана молба. Веднага внесох втората молба, която е по моите собствени убеждения и която анулира първата", каза Георгиев. "Направих го и мисля, че по този начин сложих край на спекулациите около моето име", отсече депутатът.

 

Стандарт

Доходите ни скочиха с 15%

Доходите ни от заплати скочиха с 15%. Общо 2,979 млрд. лв. са декларираните доходи по трудови и мениджърски договори в годишните данъчни декларации за получените доходи от 2013 г., които са подадени в НАП до 30 април 2014 г. Те са с 15% повече от предходната година, когато като трудови доходи са посочени 2,6 млрд. лв. От приходната агенция обаче напомнят, че хората, които получават доходи само от заплати, не ги декларират пред НАП. Така общият размер на получените заплати в страната е доста по-голям.

Обявените доходи за цялата 2013 г. от друга стопанска дейност в Приложение 3 на данъчната декларация възлизат на 1,060 млрд. лв. Това е с 96 млн. лв. или с 10% повече от 2013 г. В това приложение се обявяват доходите от авторски и лицензионни възнаграждения, от упражняване на свободни професии, сумите по граждански договори, както и доходите на артисти и изпълнители, на земеделски и тютюнопроизводители от продажба на произведени непреработени продукти от селско стопанство.

Монитор

Народът въоръжен с 350 000 законни пушкала

350 000 законни пушки и пистолети са регистрирани у нас. Това показа проверка на Върховната касационна прокуратура, която беше разпоредена от обвинител №1 Сотир Цацаров след кървавата баня в Лясковец. При нея психично болният Петко Петков уби командос и рани трима негови колеги, които се опитаха да изземат от дома му законно притежаваните от него пушки, за които разрешителното беше изтекло.

Според цифрите, обявени вчера от Цацаров, над 200 хиляди българи притежават разрешително за носене и съхранение на оръжие. Най-голям брой от тях - около 120 000 души, са обявили, че се нуждаят от пушка или пистолет за лична охрана.

 

Сега

Прокуратурата и ДАНС прегазиха закона, за да разследват Плевнелиев

Софийската градска прокуратура (СГП) и ДАНС се включиха в широкия фронт срещу президента Росен Плевнелиев, като стартираха срещу държавния глава незаконна проверка за престъпление срещу републиката. Поводът е сигнал на лидера на "България без цензура" Николай Бареков за срещата на Плевнелиев през март във Виена с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. Няколко дни след началото й проверката е прекратена по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров, който вчера призна, че тя е била незаконна. По конституция президентът има абсолютен имунитет срещу наказателно преследване и с действията си прокурори и разследващи грубо и съзнателно са погазили основния закон. Не е ясно дали те ще бъдат наказани за това.

Дума

Очакват до 40% по-слаба реколта от череши

Черешовата реколта през тази година ще бъде с 30-40% по-слаба от миналогодишната. Това прогнозира Живка Гроздева, председател на Съюза на овощарите в Карнобат. В района на Айтос е ударила много тежка градушка и ранните сортове череши са унищожени изцяло. Градушките от последните дни нанесоха сериозни поражения и при сливите, прасковите и ябълките. Градушки паднаха в Сливен, Карнобат, Айтос и Бургас.

Според информация от общинските служби по земеделие в Смолян общо 21 900 дка са засетите площи с картофи в областта.

Капитал дейли

Печалбите и приходите на фирмите падат

Миналата година е била трудна за бизнеса в България. Това показват обобщените данни за финансовите резултати на компаниите през 2013 г., които те са длъжни да декларират в Националната агенция за приходите (НАП).

Общо приходите на фирмите са се свили с 8.8%. Същевременно дружествата са се опитвали да орежат и разходите си с приблизително същия процент. Въпреки това компаниите не са успели да запазят печалбите си на нива от предходната година и общият им финансов резултат е намалял с над 500 млн. лв. до 17.5 млрд. лв. за всички 270 хил. активни фирми в страната. Спадът спрямо 2012 г. е с почти 3% (виж. графиката). Това показва статистиката на НАП на база подадените данъчни декларации от бизнеса за миналата година, които поиска "Капитал Daily".