Мълния порази шестима; 3-метрова вълна идва по Дунав; Злато в полите на Витоша

Българите теглят повече бързи заеми; 10 млн. лева повече за студентски заеми; Дават 10 млн. за реклама на туризма

Мълния порази шестима; 3-метрова вълна идва по Дунав; Злато в полите на Витоша

24 часа



 

Стойнев: Борисов излъга. И БГ газ ще тече по "Южен поток"

 

"Бившият премиер Бойко Борисов отново излъга, че български газ не може да се транзитира по сухопътната част на газопровода "Южен поток". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след заседанието на МС във Варна. По думите му България до момента е единствената държава, която е подписала споразумение с "Газпром" за достъп до капацитета на тръбата на трета страна.

 

Стойнев посочи, че проектът на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката все още не е приет и опозицията може да направи своите предложения за спазване на европейското законодателство. "Никъде по света няма газопровод, към който да се прави връзка в морето. Просто става въпрос за празнота в законодателството", обясни Стойнев.

 

 

24 часа

 

Мълния порази шестима под дърво на конно състезание

 

Мълния удари 6-има на състезание по конен спорт, което се провежда в Кабиюшката гора. Инцидентът стана около 13 ч днес.

 

С 4 линейки в шуменската болница веднага са откарани четирима пострадали. След 17 ч в болницата са приети още двама. И шестимата - ветеринарни лекари и двама треньори, остават за наблюдение.

 

Според генералния секретар на федерацията по конен спорт д-р Крум Рашков най-сериозно е пострадала ветеринарната лекарка Гергана Ангелова-Найденова от София - съдия на състезанието. Тя е с обгаряния в дясната част по тялото. Мълнията е излязла през десния  крак.

 

 

Труд

 

10 млн. лева повече за студентски заеми

 

Парите за държавна гаранция на студентски заеми през 2015 г. ще бъдат увеличени с 10 млн. лв. до 50 млн. лв. Ръстът е с 25% в сравнение с т.г.

 

Това реши правителството на изнесено заседание във Варна, на което министрите здраво развързаха кесията.

 

Целта на увеличението е държавата да може да гарантира сумата за обучение на повече висшисти и докторанти, а в програмата за кредитиране да се включат повече банки. По закон право на такъв заем имат хора до 35 г., лихвите са преференциални и фиксирани, срокът за погасяване е 10 г., а плащането започва след завършването.

 

Труд

 

Българите теглят повече бързи заеми

 

Домакинствата продължават да теглят бързи заеми, но интересът на фирмите към този вид кредитиране намалява. Това показва статистиката за сектора за първите три месеца на годината, публикувана вчера от Българската народна банка.

 

В края на март се регистрира спад от 0,6% или 13 млн. лв. в сравнение със същия месец на м.г. От Нова година насам пък свиването е с 1,1%. Причината е както в намаленото търсене, така и в продажбата на проблемни кредити от дружествата за бързи пари.

 

Стандарт

 

Злато в полите на Витоша

 

Истинска треска за злато кипи в полите на Витоша. Потоци и ручеи по южния склон на планината са обсадени от хора с легени, драги, помпи и специални лопати. На ден те добиват обикновено по грам, два златни люспици и зрънца. Като истински герои на Джек Лондон обаче търсачите се надяват да зърнат в ситата и по-едри късове. За тях добивът на злато е хоби като лова и риболова, само дето при слука е доста по-доходоносен. Надеждата им е след обилните дъждове Витоша да се превърне в истинско Ел Дорадо. По южните склонове на Витоша има няколко находища, но най-едрите парченца самородно злато са намирани около Диканите. Има потоци, в които са откривани и парченца обработен скъпоценен метал, халки, ламаринки и дребни изрезки, които според златотърсачите са наследство от древните им колеги. Грам злато в момента върви по 50 лева.

 

Стандарт

 

Дават 10 млн. за реклама на туризма

 

10 млн. лв. ще похарчи бюджетът за реклама на страната ни като туристическа дестинация. До края на годината парите могат да стигнат и 18 млн. лв., заяви зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Правителството даде рамо на една по-сериозна кампания за реклама и маркетинг на българския туризъм на изнесеното си заседание вчера в "Евксиноград". "Харченето на всеки лев в туризма ще бъде качено в интернет, за да е максимално прозрачно", заяви вицепремиерът Даниела Бобева. По време на бизнес форума за България на годишната среща на ЕБВР във Варшава тя лично поканила 40-50 крупни инвеститори и банкери да почиват това лято у нас. "Всички министри са ангажирани да рекламират в чужбина българските курорти", подчерта Бобева. На заседанието на кабинета беше приета Стратегията за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. Очакванията са до 2020 г. България да бъде посещавана от над 9 млн. чуждестранни туристи годишно, а до 2030 г. броят им да надхвърля 12 млн. На 30 юни "Търкиш еърлайнс" пуска директни полети Варна-Истанбул. "Очакваме това да подсигури туристическия сезон", заяви в Добрич министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той успокои, че до момента няма отказани чартъри от Беларус и Русия за летище Варна и според него за страната това лято се очертава добър туристически поток.

 

Монитор

 

3-метрова вълна от Австрия идва по Дунав

 

Опасна 3-метрова вълна идва у нас по Дунав от Австрия към България. Хидрометеоролозите очакват да се повтори ситуацията от 2006 г., когато полуделите води прехвърлиха дигите и нанесоха големи поражения в крайбрежните райони.

 

В австрийския участък на реката имаме вълна от три метра. До два дни тя ще бъде при Белград, след което ще тръгне надолу към нас. В Австрия за пореден ден е обявен червен код.