Каварна представи опита си за интеграция на ромите

Среща, посветена на интеграцията на ромското население, събра днес в Каварна кметове, общински съветници, експерти, представители на сдружения с нестопанска цел, роми от граждански организации от общо 13 общини в страната – Пещера, Сливен, Стара Загора, Раковски, Петрич, София, Куклен, Враца, Бяла (Русенско), Бяла Слатина, Котел, Варна и Каварна.

Снимка: www.kavarna.bg

Каварна представи опита си за интеграция на ромите

 Събитието е част от кампанията „Благодарим ти, Кмете!”. Освен да почерпят от личния опит на Цонко Цонев за справяне с проблемите на малцинствата, гостите посетиха ромския квартал „Хаджи Димитър” в града, както и НУ „Братя Миладинови” и ЦДГ „Детелина”, където се обучават изцяло ромски деца.


 

Европейската кампания REACT, която се провежда от ERGO Network на международно ниво, се реализира у нас от „Асоциация Интегро”, Община Каварна и осем регионални партньори в градовете Варна, Пещера, Бяла (Русенско), Петрич, Котел, Стара Загора, София, Дупница, с подкрепата на Европейската комисия.

 

В България мотото на международната инициатива е „Благодарим ти, Кмете!”, което има за цел да напомни на обществото важната роля на местните власти и партньорството им с гражданските организации и самите роми за социалното им включване.