Добричлия в Дания пише книги за българската история

Исках да покажа, че в историята ни има неща, с които трябва да се гордеем, обясни авторът Захари Златев. Той мечтае книгите му да бъдат издадени и на чужди езици, за да достигнат до читатели и от други държави. За целта ще започне с превода им на английски.

Добричлия в Дания пише книги за българската история

Захари Златев е автор на 4 книги - "Завръщането на Ирник", "Една прекрасна легенда за Авитохол", "Императорът с отрязания нос и българският Цезар", "Сага за младия Аспарух. Принцът от разсъмването". Подготвя издаването и на още една, пета, която планира да е последна - "Покръстването на Кубрат". Следващата му цел е те да бъдат преведени на английски език.



Захари Златев е от Добрич, завършва тук средното си образование, след което следва математика в Софийския университет. Завръща се като учител в Първа гимназия в Добрич. Женен е за датчанка и от 1974 година живее в Дания. Там се е занимавал с математическо програмиране на замърсяването на околната среда и на климатическите промени. Пенсионира се през 2009 година и от тогава се е отдал на писането.

Винаги съм имал интерес към историята, тя е мое хоби, обясни Захари Златев. Действието в романите му се развива преди 681 година, на фона на реални исторически събития и личности. За девойката, в която се влюбва Аспарух няма достатъчно източници и образът й е плод на фантазията ми, споделя писателят. Първият му читател е проф. Иван Димов от БАН, а книгите са били представени първо в БАН.

Днес, четвъртък, ще бъде второто им представяне - в родния му Добрич. То ще започне в 16 часа в голямата зала на Община Добрич и на него могат да присъстват всички, които желаят. Представянето на книгите ще направи Драгомил Георгиев.