Нов бунт в Ботаническата в Балчик; Заплатите намаляват в 19 области; ЕРП-тата ужилили държавата с 818 млн. лв.

Евтини лекарства напускат БГ пазара; Очакват добра реколта от пшеница и едри череши; Нашествие на змии, комари и кърлежи

Нов бунт в Ботаническата в Балчик; Заплатите намаляват в 19 области; ЕРП-тата ужилили държавата с 818 млн. лв.

24 ЧАСА
Медсестра вкъщи за старци и инвалиди
Медицински сестри ще обслужват по домовете им възрастни хора над 65 г. и инвалиди. Те ще са част от екипа на общински интегрирани центрове за медико-социални грижи.

Създаването на центровете вече е одобрено от правителството с промени в закона за здравето, а парламентът трябва да го направи веднага след изборите.

Медсестрите ще извършват прости манипулации като поставяне на инжекции, превръзки, измерване на кръвното. Те ще поддържат и връзка с личните лекари на хората.

Центровете ще предлагат и домашни помощници и асистенти на възрастните и инвалидите. Те ще им помагат с чистене, пране, покупки и други, казаха експерти от социалното министерство.

Законът предвижда интегрирани центрове да създават както общините, така и частни фирми. За дейността си те ще получават от клиентите си такса, която ще се определя съответно от кмета или собственика.

Борисов пи кафе и с реформаторите
У ДПС е ключът за вота на недоверие към правителството по сектор "Енергетика", който ще бъде вкаран утре в деловодството на парламента.

Такова предизвикателство отправиха днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев, които пиха кафе в централата на ДСБ повече от час.

"Вотът на недоверие е тест за "проевропейската" ДПС. Извън ГЕРБ трябва да има и депутати от друга партия, които да гласуват с нас, за да падне правителството и да се спре с тази мъка", обяви Борисов. Нямало как това да е "Атака" заради топлите връзки с Русия, оставали хората на Лютви Местан. Докато 25 май "не е сакрална дата" - независимо от изхода на евроизборите кабинетът ще оцелее, призна лидерът на ГЕРБ.

ТРУД
Поне 54 000 000 лева глоба за енергото
Минимум 53,8 млн. лева и максимум 2,5 млрд. лв. глоби ще бъдат наложени на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про”. Санкциите са за 2690 нарушения на трите компании, собственици на енергомрежите, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. Става дума за множество случаи на некачествен ток, проблеми с електромерите и заложени по-големи от реалните технологични загуби в цената на тока.

Нередностите лъснали при одит на ДКЕВР в дружествата, обхващащ периода 2008-2013 г. От ЧЕЗ и ЕВН отхвърлиха обвиненията, от “Енерго про” не коментираха.

Ученичка изчезна по пътя за вкъщи
Ученичката Мадлен Раева от „Надежда” е изчезнала по пътя за вкъщи. Телефонът й е изключен и никой от близките й не знае къде се намира.
В издирването на красивото, русо момиче се включи и синът на Еди Казасян. Рапърът публикува снимките на Мадлен на стената си във Фейсбук с молба всеки, който има някаква информация за нея, да помогне, пише "Блиц".

„Днес излиза от 15-то училище в жк. „Надежда” към 11.30 и тръгва според последни нейни думи към вкъщи не далеч от училището, но за жалост само 30 минути по-късно телефонът и е изключен и никой до този момент не я е виждал.

Това е млада и много възпитана дама, дъщеря на също толкова възпитано семейство. Нито нейният приятел, нито най-добрите и приятелки знаят нещо и в този момент я търсят навсякъде.

Нека помогнем и не оставаме равнодушни към случая, защото всяко ваше споделяне е процент надежда за родителите на това прекрасно дете с името Мадлен Раева, която е само на 15 години. Това може да е нашата дъщеря или сестра”, е написал на стената си Еди Казасян, който носи името на баща си.

СТАНДАРТ
Нов бунт назрява в Ботаническата градина в Балчик
Нов бунт назрява в Ботаническата градина в Балчик. Този път обаче проблемите не са между СУ "Св. Кл. Охридски" и Министерството на културата, което стопанисва Държавен културен институт "Двореца" на територията на градината, а вътре в самата градина.

До медиите 58 служители на Ботаническата градина изпратиха Отворено писмо, което е адресирано до ректора на Алма матер с копия до д.б.н. проф. Румен Панков - зам.-ректор научно-изследователска дейност и до проф. д-р Валентина Попова - председател на Контролния съвет към СУ. В писмото си работниците и служители настояват за среща с ректора на университета в градината, за да се запознае на място с постигнатото под ръководството на Ина Манчева, ръководител на Ботаническа градина в Балчик. Те заявяват, че в момента има ежедневно напрежение, което пречи да си вършат работата в разгара на лятното зацветяване. Като причина посочват решението на директора д-р Красимир Косев да командирова Ина Манчева в Еко парк - Варна, което, според служителите и работниците, е във вреда на градината. Като втори проблем посочват извършваната реорганизация в администрацията по заповед на д-р Косев, заради която, според тях, техни колеги от отдалечени краища на страната не могат да останат в градината. На трето място се оплакват от факта, че се съкращава бройката "Личен състав" и питат кой ще приема и обработва документите, ще начислява заплати и други дейности, свързани с длъжността.

В писмото си служителите настояват срещата да е до 24 май, като заявяват готовност и за по-крайни мерки за решаване на проблемите им. Пред "Стандарт" Ина Манчева потвърди, че има съкращения - на личен състав и на домакин, като добави, че има и хора, чиито длъжностни характеристики са променени. "Колегите дори имаха готовност да затворят градината" - каза още тя.

Директорът на градината д-р Косев бе категоричен: "Няма проблеми и градината няма да затваря. Не може вътрешни ведомствени проблеми да бъдат обект на национално внимание. Зацветяването върви добре, работим и по много международни проекти".

Що се касае до командироването на ръководителя Ина Манчева, д-р Косев заяви, че това е направено по преценка на ръководството.

Евтини лекарства напускат БГ пазара
Медикаменти "призраци" от Индия и Китай правят дъмпинг, алармират от бранша
Редица евтини медикаменти са на път да напуснат пазара ни. Така ще се увеличат разходите за лечение както за пациентите, така и за здравната каса. За това предупредиха от Българската генерична асоциация в края на миналата седмица. Причините за изтеглянето на медикаментите са най-вече нормативни неуредици.

Само за последните няколко месеца от нашия пазар са изчезнали около 30 евтини лекарства за различни сериозни заболявания. 3 от тях са имуносупресори за трансплантирани пациенти. "Това ще доведе до увеличаване на разходите на пациентите или на касата за тях двойно", каза д-р Евгени Тасовски от "БГ Фарма". По изчисления на специалистите до края на годината само, заради оттеглянето на имуносупресорите, НЗОК ще трябва да намери още 1 млн. лв. Това не е единствената област, в която изчезват достъпни лекарства. Генеричните компании са на път да изтеглят евтини продукти в областта на психиатрията и онкологията, което автоматично ще доведе до повишаване на разходите за лечение и при тях. Сред застрашените диагнози са шизофренията, ракът на храносмилателната система, на гърдата и белия дроб, обясни д-р Тасовски. "На път е да изчезне и единственият по-евтин продукт за паркинсон, така на пазара ще остане само оригиналният, който е много по-скъп", добави Николай Хаджидончев, председател на "БГ Фарма".
Основната причина за оттеглянето на медикаментите е

изпиляването на цените им от държавата

Това се дължи най-вече на сравнението на стойността им с тази в 17 други европейски страни, като у нас се взема най-ниската. "Проблемът е, че сред държавите има такива, които образуват цените си по съвсем различна система и няма как да се сравняваме с тях. Една такава страна е Дания, затова искаме тя да се замени с Австрия", каза Росен Казаков, директор на "БГ Фарма".

НОВИНАР
Очакват добра реколта от пшеница и едри череши
Болестта жълта ръжда плъзна в Южна България
Метеорологичните условия позволиха опрашването на черешите да продължи по-дълго, а влагата допринесе за по-едрите плодове. Това каза за „Новинар” проф. Димитър Домозетов от Института по земеделие в Кюстендил. Заради меката зима и проливните дъждове черешите обаче са застрашени от ранно гниене, допълни той.

Докато на места хората едвам спасяват продукцията си, в Добричка област валежите са по-малко, около 7-8 литра на кв. м, и са като дар Божи за областта, тъй като по думите на доц. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт там е било прекалено сухо преди това. Именно благодарение на мокрото време хората очакват добра реколта от пшеница тази година, допълни още доц. Киряков.


Не толкова благосклонно обаче е било времето в Южна България, където заради валежите се появила болестта жълта ръжда. Тя се отстранява чрез пръскане с химикали, но хората не могат да стигнат до посевите си заради многото вода.

В следващите дни се очаква обилните дъждове да продължат.

Енергодружествата с над 2600 нарушения
Трите електроразпределителни дружества - ЕВН, ЕНЕРГО-ПРО и ЧЕЗ, имат общо 2690 нарушения, с които са ощетявали абонатите си.

Енергокомпаниите масово са надували сметките ни за ток заради неизправни електромери, подавали са некачествена електроенергия, заради което са горели домашни уреди, лъгали са във финансовите си отчети, не са спазвали разпоредбите в закона за обществените поръчки. Това показва одит за периода 2008-2012 г., направен от експерти, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

Все още не е решено дали лицензите на трите ЕРП-та ще бъдат отнети, но те със сигурност ще получат отделни актове за всяко едно от установените нарушения.

Глобите, които ще има бъдат наложени, започват от 20 000 лв. и стигат до 1 млн. лв. за всяко провинение. ДКЕВР сезира ДАНС, НАП, Агенцията за държавна финансова инспекция и премиера Пламен Орешарски за тежките нарушения.

Сред най-масовите нередности са били неизправни електромери, уточни Боев. Само при ЧЕЗ например са били направени 1283 проверки и в 83 на сто от случаите (1088) е имало нарушения. При ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО това съотношение е съответно 63 процента и 56 на сто.

От енергийния регулатор обясниха, че в някои от случаите не са били коректно отразявани дневните и нощните тарифи, което е ощетило потребителите. „Проблеми е имало и при доставката на енергия по мрежите”, допълни Боев.

МОНИТОР
Одит на енергодружествата показа
ЕРП-тата ужилили държавата с 818 млн. лв.
Шефът на ДКЕВР: Грозят ги до 3 млрд. лева глоби. Фалиралият олигарх Иво Прокопиев ги брани с опорни точки до медиите си
За 5-те години трите дружества общо са завишили с 818 млн. лева планираните технологични разходи, които са им били утвърдени и са били заложени при образуване на цените. Те се явяват допълнителен спестен приход на дружествата, който те насочвали за увеличаване на административни разходи и за външни услуги, за които били давани много повече средства от утвърдените. Въпреки тази икономия дружествата не са отчели по-високи печалби и не са платили корпоративен данък за нея и са ощетили държавата и акционерите, обясни Боев.

Средствата са изтичали към компаниите майки

през консултантски и други пряко възлагани услуги. Така са ощетени и потребителите, които са плащали по-висока цена за тока.

Сериозно нарушение е увеличаване на сметките на гражданите чрез по-дълги отчетни периоди, повече от 31 дни. Ако отчетите на трите компании са били коректни, цената на тока през годините е щяла да бъде по-ниска, е категоричен Боев.

Има случаи, при които разходи за инвестиции, направени в предходни години, се отчитат в следващи.

"До момента всички цифри водят до ощетяване на хората. Дали дружеството би отчело по-висока печалба и му бяха коригирани показателите навреме, което би се отразило веднага върху цените.“ До две седмици ДКЕВР ще изготви

актове за всяко от нарушенията

поотделно и те ще бъдат изпратени на електроразпределителните дружества. Трите мрежови компании могат да възразят в тридневен срок от получаване на даден акт. ДКЕВР ще разгледа възраженията за нарушенията поотделно и тогава ще бъдат издадени наказателни постановления.

Иво Прокопиев е спуснал опорни точки в подкрепа на електроразпределителните дружества. Това разкри агенция Блиц, като се позовава на читателски сигнал, придружен от факсимилета с инструктаж от бизнесмена към подчинените му журналисти и придворни лобисти. Още в началото на текста с опорните си точки Прокопиев подчертава, че социологията е категорична - по-голяма част от българите подкрепят отнемането на лицензите на ЕРП-тата. Това очевидно смущава бизнесмена, въпреки че медиите му радеят за референдуми. Той детайлно обяснява на подчинените си: първо, какво да мислят и как да разсъждават и второ - как да задействат машината против евентуалното радикално решение на ДКЕВР и правителството.

Опорните точки на Иво Прокопиев съхраняват внимателно интересите на ЕРП-тата и са насочени както срещу държавата, така и срещу потребителите и личните му врагове Делян Пеевски и Цветан Василев. Никъде обаче не е спомената ролята на "Мариците" и фотоволтаичните централи за сегашното състояние на българската енергетика. Вероятно това се дължи на тясната му връзка с човека, който подписа неизгодните договори за продажбата на ТЕЦ-овете на американците - Иван Костов, твърди Блиц.

СЕГА
Предизборно ДКЕВР "откри" хиляди нарушения на ЕРП-тата
Голяма част от тях повтарят констатации от минали проверки, за които или вече са наложени глоби, или са били отхвърлени
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изненада с отклоняваща вниманието маневра. Заобикаляйки горещата тема "отнемане на лицензи", регулаторът вчера извади бомбастични "разкрития" за огромен брой нарушения, допуснати от трите електроразпределителни предприятия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" през 2008 - 2012 г. След 4-месечен одит, предизвикан от жалби на граждани, за петгодишния период са установени близо 2700 нарушения в трите ЕРП, съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев.

"За всяко от тези нарушения регулаторът предстои да състави акт и да наложи глоба, която по закон варира от 20 000 до 1 млн. лв. Сами можете да сметнете, че това прави минимум 50 млн. лв. за трите ЕРП-та", обясни на медиите Боев. Той каза, че не е изключено след тези одити регулаторът да започне процедура за отнемане на лицензиите и на разпределителни дружества, каквато вече тече срещу електроснабдителните предприятия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про".

Повечето току-що "открити" нередности всъщност са ни познати още от проверките и одитите, правени по нареждане на премиера Бойко Борисов през 2010 г., а после и през 2012 г., когато чуждите инвеститори пак бяха заплашвани с отнемане на лицензи и с милионни глоби. Става дума за обвиненията, че ЕРП-тата са изнасяли дейности и са ги възлагали на свързани фирми, че са допускали доставка на некачествен ток и че са отчитали данните на електромери за по-дълъг от установения 30-дневен срок (което миналата зима доведе до високи сметки, протести и оставка на кабинета "Борисов"). Тази практика бе прекратена от енергодружествата още тогава.

Заплатите намаляват в 19 области
За година в сектор образование възнагражденията са се стопили с над 14%
Заплащането в 19 области намалява в началото на тази година спрямо края на 2013 г., става ясно от данните на НСИ за наетите лица. Средната заплата за страната за първото тримесечие е 796 лв., или с 4% по-малко спрямо предходното, въпреки че от сметката са извадени бонусите, които традиционно вдигат заплащането в края на годината.

За година заплатите в някои сектори показват чувствително намаление. Спрямо началото на 2013 г. най-рязко падат заплатите на брокерите на недвижими имоти - с близо 18 на сто, и на работещите в сектор образование - с над 14%. Все пак общата картина при сравнение на годишна база е положителна - средната заплата се повишава с около 4%, но главно благодарение на публичния сектор, където възнагражденията растат със 7%. В частния сектор за година увеличението е незначително - с половин процент. Така в обществения сектор се получава средно 845 лв., а в частния - 778 лв. за първото тримесечие на тази година.
Средната заплата в най-бедната област Видин продължава да бъде почти два пъти по-малка от тази в най-добре платената област - столицата. На предпоследно място в класацията са работещите в Хасковска област - със средно възнаграждение от 573 лв. 593 лв. е нивото на заплащане в област Ямбол. Нито една от големите области не се доближава до столицата и заплатите никъде не минават над 850 лв. По 823 лв. средно получават в София-област, а заради АЕЦ "Козлодуй" средното ниво във Врачанско е 821 лв. По икономически дейности най-ниско платени са работещите в хотелиерството и ресторантьорство (549 лв.) и административни дейности (554 лв.).

ДНЕВНИК
Бивш депутат организирал мащабна схема за производство и контрабанда на фалшиви цигари
Бивш депутат, преминал през няколко партии, е организирал мащабна схема за производство на реплики на утвърдени марки цигари и контрабандна търговия с тях, ощетили хазната със стотици милиони левове, сочи разследване на БНТ излъчено днес. Схемата е работила от няколко години и е обхванала три континента.
Началото е поставено с регистрирането в Дубай на дружеството "Булгартабак трейдинг", което няма нищо общо с истинския "Булгартабак". Двамата мъже, направили фирмата в Близкия изток отварят офис в София и се представят за официални представители на световни производители на цигари от известни и утвърдени марки.
От името фалшивия Булгартабак са сключени голямо количество сделки, казват от МВР.

Според главния секретар на ведомството Светлозар Лазаров са използвани чужди търговски марки, без разрешение, а търговските партньори са въвеждани в заблуждение. "Сключвали са договори и са ощетявали както държавата, така и ЕС, така и водещи световни производители на тютюневи изделия – "Филип Морис", "Бритиш америкън табако", включително и "Булгартабак холдинг", уточнява Лазаров.
За сега са повдигнати обвинения на двамата мъже, регистрирали фирмата в Дубай и поддържали офисът в София. Прокурор Динев уточнява, че със сигурност кръга ще бъде разширен. Новите обвиняеми щели да бъдат не само от България, но и от няколко европейски държави.

КАПИТАЛ
ДКЕВР откри втори фронт срещу ЕРП
Регулаторът съобщи за голям брой иначе формални нарушения и намекна за огромни глоби
Между 52 млн. и 2.7 млрд. лв. варира оценката за глобите, които Държавната комисия по енергийно и водно регулиране може да наложи на ЧЕЗ, EVN и "Енерго-про". Санкциите са по 2690-те нарушения, констатирани от поръчания от ДКВЕР в началото на годината одитен доклад за дейността на трите мрежови компании от 2008 г. насам. Нарушенията са познати теми - липса на подписи на абонати при подмяна на електромери, некачествена доставка на електроенергия и отчитане на електроенергията за по-дълъг от законоустановения срок от един месец. Повечето нарушения са формални и не касаят по никакъв начин доставката на електроенергия или правата на потребителите. За разлика от друг път ДКЕВР обаче гарнира обвиненията си с твърдението, че ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" неправомерно са увеличили разходите си с 818 млн. лв. Намекът на ДКВЕР, че част от тези пари са изтекли към дружествата майки, е твърдение, меко казано, спорно.

Докладът се появи точно в седмицата, когато се очакваше регулаторът да реши дали да отнеме лицензите на снабдителните дружества на трите компании по процедура, която започна на 19 март. Отнемането на лиценза обаче е много спорно и в седмицата преди изборите можеше да предизвика сериозен международен скандал. Обсъждането от медиите на огромните глоби, чиято съдба ще се реши след няколко месеца обаче, ще е доказателство за готовността на БСП да се бори с монополите - една от основните опорни точки на социалистическата партия от миналата година. 

РЕПОРТЕР
Прокопиев инструктира как да се клевети България
Според олигарха отнемането на лицензите на ЕРП-тата е незаконно
Инструкции за клеветенето на България разпространи до подчинените си олигархът Иво Прокопиев. В мейл до служители в медийната му група „Икономедиа” и близки до нея сайтове той дава „опорни точки”, по които трябва да се пише в защита на енергоразпределителните дружества, защото "имало кампания срещу тях".

Това става ясно копие на скандалния мейл, пратено до редакцията на агенция Блиц. Главата на кръга „Капитал” пише, че отнемането на лицензите на ЕРП-тата не е законно, както и че паричните потоци след евентуално отнемане на лицензите ще се насочат към „банката на властта КТБ”, въпреки че това е невъзможно.

Според него действията на държавата спрямо ел. дружествата се развиват по „Костинбродския сценарий”.

Нашествие на змии, комари и кърлежи
В Монтана кърлежите са много повече от предишни години, потвърдени са два случая на заразени с лаймска болест
Заради влажното и дъждовно време през последните дни се наблюдават рекордни популации на кърлежи и комари. Заради летните температури пък подрани и нашествието на змии и те вече стряскат хората по градовете и селата, заявиха специалисти пред РЕПОРТЕР.

„Аз съм биолог от 35 г. и толкова змии в Смолян не съм виждала. Буквално са навсякъде, най-вече смокове и водни змии – влизат по къщите и хората са наистина притеснени”, каза пред РЕПОРТЕР специалистът от РЗИ в града д-р Оля Тотева. Тя добави, че има рекордна популация и на плъхове, които вече са почти във всяка къща. Подобни проблеми има в цялата област и в много планински райони. В Пловдив сигналите са десетки, което наложи косене на тревните площи.

В Монтана пък влагата предизвика истинско нашествие на кърлежи и комари.

„Имаме 2 регистрирани случая на Лаймска болест, има съмнение за още 7 души, но се чакат изследванията”, заяви пред РЕПОРТЕР директорът на РЗИ-Монтана д-р Даниела Караиванова. „Дъждът ни удави, миналата година няма регистрирани заболели в този период, но сега кърлежите са много”, каза още тя. Подобна е ситуацията и във всички крайдунавски градове.

Във всяка общинна има отпуснати средства за пръскане срещу насекомите, но в повечето то не е извършено заради лошото време.