Тошево отбелязва нощта на музеите с изложба на скъпоценни камъни

Генерал Тошево ще отбележи 18 май – Международен ден на музеите, включвайки се в Европейската инициатива "Нощ на музеите".

Тошево отбелязва нощта на музеите с изложба на скъпоценни камъни

В Исторически музей - Генерал Тошево ще гостува изложбата „Минералите – неувяхващите цветя на природата” на Национален музей „Земята и хората” - София, в който се съхранява най-голямата в България колекция от минерални образци – над 25 000 броя, в това число и уникална колекция от 115 гигантски кристали от Бразилия, скъпоценни и декоративни камъни от цял свят и най-пълната колекция от минералното разнообразие на България и света.



В гостуващата изложба ще бъдат представени минерални образци от три тематични колекции:
- скъпоценни и декоративни камъни – състояща се от природни и обработени образци от изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, тигрово око, ахат и др. Това са т.нар. „аристократи” на минералното царство, ценени от хората още от дълбока древност и използвани за направа на накити, талисмани, различни изделия за бита или като лечебно средство;
- лолекция ахати – включва образци от различни минерални точки от Източните Родопи в България, а също и от Бразилия и Уругвай. Колекцията демонстрира многообразието от багри и причудливи шарки на тези вулканични образувания;
- природни картини – колекция от естествени скални късове (мусковитови шисти) от Бразилия, с причудливи дендритовидни образувания от манганови оксиди и хидрооксиди, които природата сама е „нарисувала”.

Откриване е на 17 май, от 18.00 часа. Тогава музеят ще работи с удължено работно време до 1.00 часа след полунощ.

Изложбата ще гостува в Генерал Тошево 4 месеца - до 17 септември.