Вапцаров убил баща си с мотика; Строят жилища за бедни; КАТ спира ревящите коли с шумомери; Вирус с обриви от лошото време

Поне 20 желания, за да влезеш в гимназия; „Хемус” ще минава през Павликени и Попово; Крадат имане с фалшив брак и смъртен акт; 1000 лв. средна заплата; Маргарита Попова президент

Вапцаров убил баща си с мотика; Строят жилища за бедни; КАТ спира ревящите коли с шумомери; Вирус с обриви от лошото време

24 ЧАСА
Строят жилища за бедни от догодина
Социални жилища за бедни може да започнат да се изграждат в цялата страната още от края на следващата година. Такива са плановете на Министерството на инвестиционното проектиране.

В момента то разработва нормативната база, която се очаква да е готова до края на годината. Ако бъде приета и се осигури необходимото финансиране, строителството може да започне в края на 2015-а, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.


Той уточни, че в социалните жилища ще се настаняват хора, които не могат да си позволят да плащат пазарните наеми  или да си купят свой дом. Те ще са достъпни за младежи, възрастни, инвалиди, семейства с ниски доходи. Наред с тях ще са и представителите на малцинствата, но предимно онези, които работят и имат възможност да плащат наемите или вноските за ползване или покупка. Според Данов това ще е стъпка към тяхната интеграция.

Пореден затворник избяга, хванаха го
Полицаи издирваха затворник, който излежава присъдата си в затворническото общежитие от открит тип в столичния квартал Казичене. Димитър, който според запознати е наркозависим, е избягал днес и малко по-късно е заловен.

Димитър излязъл сутринта за работа и повече не се прибрал. По-късно е заловен в столичния квартал „Овча Купел”, предаде БНР.

Мъжът е излежавал присъда в затворническото общежитие в село Казичане и е бил на работа в двора на академията на МВР, където е косял трева.

Мъжът работел на автомивка за служебните коли на академията на МВР в ж.к. "Младост", която в миналото се знаеше като полицейската школа в Симеоново. По някое време затворникът си тръгнал от работа. Повече обаче не се прибрал.

Избягалият е открит от полицаите в столичният квартал „Овча Купел” и в момента се транспортира към централният софийски затвор.

Все още не са открити изчезналите от софийския затвор Шатката и Хосе. Търси се и избягалият от затвора в Бургас Шливата.

ТРУД
КАТ си купи шумомери, ще спира ревящите автомобили
Дигиталните шумомери струват от 190 до 450 евро.

Автомобил, мотор или камион, който вдига шум, ще бъде спиран от движение, а шофьорът му - глобен до 50 лв. Това ще стане възможно до края на тази седмица, когато българските катаджии ще се въоръжат с шумомери.

"Засега са доставени само пет уреда, като в София ще се работи само с един", съобщи шефът на "Пътна полиция" комисар Антон Антонов.

Още от далечната 2005 г. ченгетата настояваха да получат шумомери заради хилядите оплаквания на хората от столицата и големите градове. В центъра на София бяха организирани и протести срещу сборища на мотористи и любители на тунинговани автомобили или коли със спукани гърнета. Катаджиите пък обясняваха, че нямат уреди, с които да докажат, че нивото на шума надвишава позволените 50-60 децибела за жилищни райони. От 75 до 106 децибела са допустими нива за звука на автомобили и мотоциклети, но над тези норми има повреда или преправяне на ауспуха, обясниха експерти.

Шумомерът е с големина колкото дрегер за проверка на алкохол, но вместо мундщук отпред има микрофон. Цената на дигиталните уреди в зависимост от фирмата производител е от 190 до 450 евро.

Българи и румънци - хит на нашето море
Повече българи и румънци са направили ранни резервации за почивка на нашето Черноморие през това лято в сравнение с миналата година. Това обяви министерството на икономиката в отговор на въпрос от “Труд” има ли спад на предварителните летни резервации от западноевропейските и скандинавските държави. “При други пазари - германски, руски и френски, се забелязва по-слабо увеличение”, твърди министерството, като се позовава на данни от туроператори. Ръстът на записванията от български туристи се дължи на допълнителните намаления при онлайн резервациите, смятат експертите.

Миналата седмица председателят на Асоциацията на туроператорите Байко Байков и Галин Георгиев, собственик на една от големите фирми, опериращи в Русия и Украйна, заявиха пред “Труд”, че спадът в ранните записвания е около 20% за западния и над 10% за руския пазар.

Като гаранция за добър летен сезон в България от икономическото министерство посочват увеличените планирани полети на летище Варна от Германия, Великобритания, Франция, Дания, Швеция и Швейцария. Летище Бургас пък ще обслужва 175 дестинации в 49 държави, в това число Германия, Великобритания, Ирландия и скандинавските страни.

СТАНДАРТ
Още в гимназията: Профайлър помага да избереш професия
Какво професия да избера? Дали онова, което искам сега, след 5 г. ще ми намери работа? В месеците, които предшестват кандидатстването, повечето ученици се питат в коя посока да поемат. Ако имате съмнения за това какво да изберете, може да потърсите кариерен консултант. В България има фирми, които предлагат тази услуга платено, а може да посетите и напълно безплатния център за кариерно консултиране на Районния просветен инспекторат. Той се намира в сградата на Професионалната гимназия по облекло и е част от проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"Ние сме като продавач-консултанти в сладкарница", шегува се психологът Младен Владимиров, един от 12-те кариерни консултанти в центъра. Те помагат на младите хора не само да се ориентират в морето от професии, което им се предлага, но и да намерят най-подходящата за себе си. А в допълнение - и да кандидатстват за нея по най-добрия начин. Консултантите съветват и при писането на CV, мотивационно писмо и подготовката за явяване на интервю за работа. "В момента заради кампанията за кандидатстване в гимназиите най-висок интерес проявяват седмокласниците. Има и доста ученици от ХI клас, които искат да се ориентират отсега какво да изберат догодина", разказва Владимиров.

Поне 20 желания, за да влезеш в гимназия
Иде голямото изпитване - само след седмица учениците от VII и ХII клас ще се явят на решаващото национално външно оценяване. При малките това определя влизането в гимназия. При големите матурата е значителна част от оценката в дипломата им. Изпитът по български език и за двата класа е на 21 май. На 23 седмокласниците държат изпит по математика, а големите - втора матура върху предмет по избор.

Матурата тази година ще тече при засилени мерки за сигурност. Освен специалния инструктаж на квесторите и предаването на мобилните телефони, директорите ще изключват и безжичния интернет в класните стаи. Много от школата пък специално избират за изпита такива кабинети, в които нетът няма покритие, но пък има видеокамери. Те ще работят през цялото време на изпита. Така е например в 134 СОУ, по-известно като "Еврейското". На входа на училищата пък директори и квестори ще сравняват ЕГН-то в служебната бележка и личната карта на учениците - за да не би някой да се изкуши и да изпрати отличник от друг випуск, вместо сам да се яви на теста.
Затова, вместо да опитвате хитринки за залъгване на квестора, добре е да отделите време за припомняне на най-важното от изучавания материал. Специално за ХII клас съветът на експертите е ден или два

предварително да потърсите училището

в което сте разпределени да държите изпит. По този начин ще може да съставите маршрута си и да прецените колко време ще ви е нужно, за да не закъснеете в деня на матурата. Седмокласниците държат теста в собствените си училища. Друго много важно изискване е да носите в себе си служебните бележки, които са ви дали в школото - без тях няма да ви допуснат. Освен това трябва да ги пазите и след изпита, защото благодарение на номера си в тях можете да проверите резултата си. Абитуриентите трябва да носят черен, а седмокласниците - син химикал. Това е изрично изискване за тези изпити вече от няколко години.

Тестът за ХII клас по български се състои от 40 въпроса, които са по формата на международното оценяване PISA. Това означава, че в тях има много питания с отворен отговор, който ще трябва да запишете сами. Те носят и най-много точки.

41-ви въпрос е интерпретативно съчинение или есе

върху дадено произведение от изучаваните в училище. Максималният брой точки на теста и съчинението е 100. По-късно те се трансформират в оценки по шестобалната система. За първи път тази година просветното министерство ще съобщи скалата, по която това става, още в деня на изпита. Досега се изчакваше да бъдат проверени работите и да се види какъв е средният резултат. Има намеци и за увеличаване на скалата, но е възможно и тя да бъде запазена същата като в последните две години. При нея

тройка се пише за 23 точки

въпреки че по света най-често за издържан се смята изпит с над 50 точки.
В седми клас се решава тест и се пише преразказ върху неизучаван текст. Обикновено той е с дидактическа задача - учениците водят разказа от името на някой от героите или на неутрален разказвач. Първият модул е равнозначен на националното външно оценяване - ако не искате да кандидатствате за гимназия, може да решите само него. Първият и вторият заедно дават точките за кандидатстване в профилирана или професионална гимназия. Това не означава, че ако не пишете преразказ, няма да бъдете класирани - просто резултатът ви ще бъде много нисък. Резултатите от изпита трябва да станат готови до 4 юни, след което учениците подават документи за класиране. Съветът на експертите е да подредите поне 20 желания, за да е сигурно, че ще бъдете приети. Дори ако резултатът ви е много висок, запишете поне три. В миналите години е имало случаи, при които дори ученици с много висока оценка остават без училище, защото зле са подредили желанията си. Имайте предвид също, че тази година балът за най-желаните гимназии може да се вдигне и битката да бъде по-сериозна. Една от причините е, че випускът е малко по-голям. Другата, че някои от

училищата в Топ 10 са намалили бройката

- вместо 28 приемат по 26 гимназисти в паралелка. Класиранията са общо три. Ако сте доволен от резултата си още на първото, побързайте да се запишете - в противен случай продължавате за второ класиране. Ако и при него не сте доволни от училището, в което ви приемат, може да участвате в трето. В този случай обаче се отказвате от мястото си.

НОВИНАР
„Хемус” ще минава през Павликени и Попово
Избраха проектант за трасето от Ябланица до разклона за Плевен
Новата част на автомагистрала „Хемус” ще минава през Ябланица, Павликени, Попово и ще достига вече функциониращата част в Шумен.

Аутобанът ще бъде симетрично отдалечен от двете големи населени места по направлението – Плевен и Велико Търново, както и между Плевен и Ловеч. Това стана ясно от представянето на проекта за трасето на магистралата от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя уточни, че близо 3 млн. души ще се възползват от новата част на аутобана и се предвижда около 18 000 коли дневно да преминават през участъка през 2020 г.

Министърът обясни, че окончателно е одобрен т. нар. син вариант за трасето, който е с дължина от 252 км. Индикативният бюджет е 1,47 млрд. лв. без ДДС. Вече се работи по изготвянето на доклад за оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на АМ "Хемус" в участъка Ябланица - Белокопитово.

Възраждат морската индустрия във Варна
Правителството ще възражда морската индустрия на Варна.
В плана за реиндустриализация на кабинета ще бъде обърнато специално внимание на корабостроенето, кораборемонта и военната промишленост. Това заяви пред Дарик червеният депутат Борислав Гуцанов. Според него у нас може да се извършва строителството на корпусите на нови военни корвети.

„По този начин ще бъде обновен военноморският флот, но не като купуваме военни кораби, а като създаваме работни места за нашата индустрия”, заяви народният избраник. Гуцанов коментира и промените в Закона за черноморското крайбрежие. Ако не бяхме променили закона, нямаше да има туристически сезон във Варна, каза той.

МОНИТОР
Нова порция бисери по литература и история
Вапцаров убил баща си с мотика
Абитуриенти възпяват „поетта” и „мостта” в съчиненията си
„Вапцаров убил баща си с мотика”. На такава недомислица се натъкнали проверяващите на предварителния изпит по български език и литература в Алма матер. Бисерът е част от разсъждения върху Вапцаровата творба „Песен за човека”. На предварителния изпит абитуриентите можеха да избират да пишат по темата - „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров” или да съпоставят цитати от стихотворението „Хайдути” на Христо Ботев и „Сиротна песен” на Димчо Дебелянов.

Друг бисер, обобщаващ Ботевата поезия, пък гласи - „Балканът вече не е баща на лирическия герой, а негова майка”. Друг кандидат-студент пък написал, че „Героят на Ботев осъзнавал, че Балканът е най-доброто място за оставяне на трупа му. Там зверове и природни масиви ще бдят над костите му вечно”.

Според проверяващите тези абсурдни разсъждения показват безпомощност и липса на усет към езика

„Кандидат-студентите смесват агресивния разговорен език с езика на интерпретативното съчинение”, коментираха те пред „Монитор”. Филолозите обаче са категорични, че т.нар. бисери

не са представителни за всички писмени работи

а са по-скоро изключения, творения на кандидатите с най-слаби оценки.

Един от тях написал – „Затова лирическият герой открива надежда в планината, която няма как да му помогне физически, но поне психически”.

Друг абитуриент стигнал до заключението, че „Дебелянов се реализирал като поет след смъртта си”. Проверяващите прочели още абсурдни разсъждения, според които „Първо от холера се разболява лирическият герой на Дебелянов, а после и своя автор”.

Тревожни са и правописните грешки на кандидат-студентите, които са на ниво ученици в начален етап. Една от тях е членуването в м.р. с двойно „т”. Така например абитуриентите писали „поетта” и „мостта”.

Не липсват бисери, макар и по-скучни и от предварителния изпит по история, на който се паднаха теми за Априлското въстание и Балканската война.

Кандидат-студент написал, че „потушаването на въстанието получава положителни отзиви от съседни страни, които са солидарни със случващото се”. Според друг младеж пък България и други поробени балкански страни

получавали щедри чуждестранни помощи

Сред бисерите е й изречението „Настъпилите действия по това време от гледна точка на корупцията са крайно некоординирани”.

Жертви са богати възрастни хора без наследници
Крадат имане с фалшив брак и смъртен акт
Мошеници злоупотребяват с лични данни и пробиват системата ЕСГРАОН
Измамници крадат пари от заможни хора без наследници с фалшиви смъртни актове, алармира вчера на специална пресконференция адвокат Димитър Петров. Юристът разказа за престъпната схема, при която се злоупотребява с лични данни, пробива се националната система за гражданска регистрация (ЕСГРАОН) и след това месеци и години обявените за мъртви хора доказват, че всъщност са живи. Според Петров случаите вече са десетки.

Най-фрапиращият от тях е историята на българина Иван Кантарджиев, който 40 г. живял в Германия, докато не станал жертва на измамата.

На 9 юли м.г., без да подозира

той бил оженен чрез фалшив брак

в малко село у нас. В ролята на булка влязла  Нина Петрова – тя се снабдила с удостоверение за брак, а на 4 септември същата година и с фалшив акт за смъртта му, издаден от Столична община. Въз основа на него тя извадила удостоверение за наследници и опитала да изтегли 360 000 евро от сметката на Кантарджиев в Алианц банк. „Вдовицата“ дала документите в трезора, но служителите й казали, че може да изтегли само 5000 лв. Тогава жената подала заявление за интернет банкиране и решила, че ще прехвърли сумата в друга банка. От Алианц се усъмнили и информирали счетоводителя на Кантарджиев. По време на разследването, извършено от ДАНС, са били използвани СРС-та  и така станало ясно, че Петрова има 4-ма съучастници. В края на септември м.г. петимата бяха арестувани при спецоперация в района на Лъвов мост в столицата.    

Следствието още не е приключило, а

Кантарджиев не може да докаже, че е жив

Той се явил в район „Средец” на Столична община и поискал да бъде заличен фалшивият акт за смърт. На 29 април т.г. получил официален писмен отговор, че актът за смърт е съставен по надлежния ред според Закона за гражданската регистрация. Той има доказателствена сила, докато неистинността на данните в него не бъдат доказани по съдебен път. Това е перфектен юридически отговор, но в житейски план Кантарджиев от 8 месеца е „мъртъв” според ЕСГРАОНА и не може да прави нищо – нито да си извади нова лична карта, нито да поиска данъчна оценка на имот, каквато в момента му трябва. Той в момента живее в България и се бори ЕГН-то му да бъде съживено по съдебен път,  което отнема месеци до 2 години”, обясни адвокатът.

ПРЕСА
Орешарски ще следи всички спецслужби
Окончателно отпада идеята за сливането на цивилното и военното разузнаване
Премиерът Пламен Орешарски ще контролира отблизо всички специални служби. Разузнавателен борд към Министерския съвет ще бъде създаден веднага след евровота, научи „Преса“.

Първият закон, който депутатите ще гледат по спешност след ваканцията си, ще е за устройство на системата за национална сигурност. В проекта е разписано създаването на мегаструктура на разузнавателната общност, в която влизат главният секретар на МВР и шефовете на спецслужби. Целта на новата институция, която ще е подчинена на премиера, е да се подобрят координацията и взаимодействието между вътрешното министерство, НРС, НСО, военната информация и ДАНС.

Лошото време докара вирус с обриви
Най-много са болните в София-област, Ловеч, Русе и Шумен
Вируси върлуват в цялата страна, заразените са се уве- личили с 20 % само за седмица, показват данните на здравните власти. Необичайно ниските за сезона температури са виновни за повишената заболеваемост, обясни за „Преса“ началникът на детското отделение в Инфекциозна болница в София д-р Атанас Мангъров.

Пролетният парагрип е характерен с обрив по цялото тяло, който се появява в края на острата фаза. През първите 3-4 дни се вдига температура, която при малчуганите може да стигне и до 40 градуса, имат силно главоболие, чувстват се отпаднали. При повечето се появяват диария и повръщане, а към петия ден идват пъпките.

„Те покриват цялото тяло, както и главата и лицето, а много родители и дори джипита го бъркат със скарлатина“, посочи д-р Мангъров. Това е проблем, защото се започва веднага с антибиотик, който може само да влоши състоянието на хлапетата.

При около 20% от болните се стига и до усложнения като ангина, отит или пневмония. Родените след 2005 г. са по-малко застрашени от сериозни бактериални инфекции, защото са ваксини- рани.
„Възрастните обаче не биват да подценяват вируса и задължително трябва да си останат вкъщи за седмица, да минат на щадяща диета и да пият повече течности“, подчерта медикът.

Най-много са болните в София-област, където всеки 94 души на 10 000 население са заразени. В Ловеч, Русе, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и Плевен също се отчита повишена заболеваемост. Вирусът все още не е стигнал до Търговище, където няма нито един регистриран случай, както и в Кърджали.

СЕГА
ДАНС засякла съмнителни преводи към бежанци у нас
Перачите на пари са все по-добре образовани, гласи годишният доклад на финансовото разузнаване
И Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се закачи за актуалната тема за бежанците - в годишния доклад на финансовото разузнаване за 2013 г. се твърди, че са засечени съмнителни парични операции към бежанци от Сирия, Иран и Афганистан. Към имигранти в България с хуманитарен статут са били правени едновременно десетки парични преводи от различни страни, като получателят е един и същ. Вероятно става дума за плащания по т.нар. схема "хавала", чрез която се финансира и терористична дейност, тъй като е трудно да бъде проследена от държавни органи. В доклада липсва всякаква конкретика. Не става ясно нито колко са случаите, нито дали въобще някой от чужденците е уличен в терористична дейност, или в участие в схема за пране на пари. Финансовото разузнаване посочва, че то няма полицейски и разследващи функции, затова не разполага с данни за резултатите от последвалите разследвания.

През 2013 г. финансовото разузнаване е изпратило 226 сигнала до МВР, 12 до прокуратурата и 298 до други структури на ДАНС за над 1.666 млрд. евро. За цялата минала година в ДАНС са били получени сигнали за 2233 съмнителни операции за над 2.5 млрд. евро. Финансовият министър е спрял 18 от тях за скромните 1.582 млн. евро.

"Прави впечатление, че обикновено в един ден се получават множество преводи от лица от различни локации", пише в доклада. Такъв случай е засечен в края на 2013 г., когато в рамките на месец мъж и жена от Афганистан получили над 180 превода. Парите били изпратени от 15 държави чрез различни офиси на системите за бързи парични преводи. Според финансовото разузнаване системите за парични трансфери се използват все по-често от лица в ограничителните списъци на ЕС и американската служба по санкциите OFAC.

Засечените преводи към бежанците са новост в наблюдаваните схеми на пране и финансиране на терористична дейност.

1000 лв. средна заплата през 2016 г. прогнозира БАН
55% от българите биха теглили заем от банка само в краен случай
Безработицата ще остане висока, средната заплата, която бе 808 лв. през 2013 г., ще достигне 1000 лв. през 2016-а, а икономиката много бавно ще набира скорост. Това са прогнози от новия годишен доклад на Института за икономически изследвания на БАН.

Безработицата ще се задържи над 12% още поне 2 години, а икономическият ръст ще е слабичък - 2.4% догодина и 3% през 2016 г., тоест много под темповете преди кризата, смятат авторите на доклада, които вчера го представиха пред медиите. В обзора си за 2014 г. икономистите от БАН са поставили фокус върху темата за бедността и неравенството. Затова специално място в него е отделно на задлъжнялостта на населението.

Борис Гюров от БАН цитира проучвания, според които спукването на кредитния и имотния балон е изпълнило българите с нежелание да теглят заеми и с недоверие съм банките. 76% от анкетираните смятат, че условията за кредити са прекалено тежки. 4 от 5 анкетирани са убедени, че лихвите и таксите по кредитите са прекалено високи. 2/3 от анкетираните намират процедурите на банките по кредитирането за непрозрачни и че информацията за заемите е подвеждаща или непълна. Почти половината твърдят, че банка и клиент изобщо не са равнопоставени. Особено красноречив е фактът, че 55% от хората биха прибегнали до кредит от банка само при "крайна неотложност".

Делът на домакинствата, които имат някакви кредити, е паднал от 33.8% през 2009 г. до 22.8% миналата година, посочи Гюров. Наред с това се очертава тенденция за все по-дълги закъснения в обслужването на кредитите в сравнение с 2009 г., особено при жилищните ипотеки.

Едва 46.7% от анкетираните семейства твърдят, че нямат проблем с обслужването на заемите.

ДНЕВНИК
Над половин милион българи са пристрастени към алкохола
Над половин милион българи (или около 7% от населението) са пристрастени към алкохола. Почти половината от тях прекаляват с такива количества, че си вредят сериозно. Близо една трета изпадат в "тежки епизоди на пиянство", които са считани за най-опасният вид. Държавата ни е сред страните със сравнително висок брой на изгубени години заради преждевременна смърт, причинена от алкохол и заболявания, свързани с честата му употреба.

Това показват резултатите от ново проучване на Световната здравна организация за алкохолните навици по света. Анализът е направен за 194 страни, като за България са използвани официални данни от 2003 до 2012 г.

В периода 2003 до 2005 г. българите над 15 години са изпивали средно по 11.6 литра твърд алкохол годишно. Това количество е намаляло минимално през следващите три години, като от 2008 до 2010 г. е 11.4 л. Тъй като от всички преброени питиета има и голям брой такива, които са епизодични, истинското количество, което поглъщат редовните потребители на алкохол у нас е 16.9 литра на година, изчисляват от СЗО.

И за двата периода резултатът е под средното ниво за европейския регион, където са и световните лидери в пиенето Русия, Беларус и Украйна. В Европа като цяло се пие най-много твърд алкохол на глава от населението от всички останали региони, но пък има стабилизиране на консумацията през последните пет години, докато в други части на света като Югоизточна Азия и Западния тихоокеански район тя се увеличава.

Шуменец съди КАТ заради причинен му стрес от нереална глоба
Шофьор от Шумен успя да отмени глоба от КАТ и сега иска обезщетение от 2600 лева заради стреса, който е получил, съобщи БНТ. Всичко започнало на 23 август 2012 година, когато мобилна камера заснела тридесетгодишното камионче да се движи със скорост 131 км/ч при ограничение 60.

Две седмици по-късно Минко Баев получил електронен фиш за глоба от 500 лева. Мъжът отишъл да оспори санкцията в КАТ, където му пуснали записа от мобилната камера.

"На записа се вижда, че камионът едва пълзи по нагорнището. Там има два последователни завоя, като с такава скорост с този камион съм директно в гората", обяснява мъжът пред БНТ.

Той решил да търси правата си в съда, където глобата била отменена, основно заради автотехническата експертиза, която доказала, че дори празно камиончето не може да вдигне повече от 95 км/ч. Пред да се стигне до благоприятната за Баев присъда обаче, делото се точило година и три месеца, като шуменецът твърди, че покрай разправиите с пътната полиция е започнал да вдига кръвно, а зъбите му опадали.

Търсещ възмездие за преживения стрес, оневиненият шофьор подал иск в местния административния съд, но жалбата му била отхвърлен като недоказана. Баев обаче смята да обжалва това решение пред Върховния административен съд.

РЕПОРТЕР
Армията дебне с невидими дрони
RQ-11 Raven са част от американското спецвъоръжение и не могат да бъдат засечени от радари
Невидими дрони, част от американското спецвърожение, вече са притежание и на родната армия. Безпилотните разузнавателни самолети RQ-11 Raven, разработени специално за щатската армия, ще наблюдават тайно всяка точка от страната. Това уточниха пред РЕПОРТЕР военни експерти.

Летателният апарат тежи 1,9 кг, има продължителност на полет от 60 - 90 минути и може да бъде управляван от 10 километра, като има отлично дневно и нощно виждане.

Дроните вече са в снаряжението на сухопътните ни войски, като днес се очаква министерство на отбраната да даде повече подробности около бъдещите мисии с тяхно участие, обясниха от ведомството пред вестника.

„Дроните не могат да бъдат засечени от никакви радари и единствено могат да бъдат визуално забелязани, а освен това са и доста тихи. Често се използват и за охрана на границите”, обясни пред РЕПОРТЕР бившият военен министър Николай Цонев.

Маргарита Попова президент
Вицепрезидентът се разграничи от войната на Плевнелиев срещу НС
Вицепрезидентът Маргарита Попова поема президентския пост, след като парламентарната комисия „Плевнелиев” представи доказателства за отстраняване на държавния глава. Според източници на РЕПОРТЕР, депутатите от комисията, която разследва тайните срещи на президента с директора на австрийското енергийно дружество ЕВН Щефан Шишковиц, вече събират данни за отстраняване на Плевнелиев.

Ако Конституционният съд установи вина на държавния глава, то до края на мандата постът ще бъде зает от Маргарита Попова.

Вицепрезидентът се разграничи от критиките на Плевнелиев към НС и заяви, че решението му да не се яви в комисията „не може да бъде личен избор”.