Добрич с критично мръсен въздух; Бензинът поскъпва след месец; БГ милионер се става на 49 г.

Крадат джип за секунди, без взлом; Брокер на недвижими имоти е новият хит за техникумите; 10% спад на руски туристи за лятото

Добрич с критично мръсен въздух; Бензинът поскъпва след месец; БГ милионер се става на 49 г.

24 ЧАСА
Крадат джип за секунди, без да го разбиват
Бум в кражбите на най-скъпите лимузини, без въобще да се разбива колата, регистрира полицията в София в последните 3 месеца. Нови модели джипове “Инфинити”, “Ленд Крузер” и БМВ се задигат за броени секунди с компютър за 25 000 евро, който пък се купува от руски сайт. Това разкри разследващият журналист Слави Ангелов в предаването “На прицел” по БНТ вечерта в сряда.

“Действително има обезпокоителен бум на тези кражби. От началото на годината в столицата по този начин са откраднати около 40 суперскъпи коли, всяка от които струва от 80 хиляди лева нагоре - разказва в предаването служител в сектор “Престъпления, свързани с МПС” в СДВР. - Този компютър може да запали всеки автомобил с безконтактно палене. Методът на крадене е много елементарен, всеки, който притежава такава машина, няма проблем да задигне такава кола.”

ТРУД
10% спад на руски туристи за лятото
Над 10% по-малко са предварителните резервации за летни почивки у нас от руския пазар. Това каза Галин Георгиев, шеф на фирма “Солвекс”, която оперира на руския пазар. Причина за това е кризата между Москва и Киев. Нестабилният валутен курс пък оскъпява почивките на руснаците, които се плащат в евро.

“Някои колеги казват, че с офертите от типа “ласт минит” може да се навакса, но аз съм скептичен. Положението никак не е добро”, каза Георгиев. Само преди ден министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че може да се очаква ръст от 5-10% на руски туристи през тази година.

На западноевропейския пазар също има драстичен спад на предварителните записвания - с над 20%, каза Байко Байков, шеф на Асоциацията на туроператорите и турагентите (АБТТА). Според него това се дължи на слабата реклама на страната. “Контрагентите ни в Германия и Великобритания споделят, че не виждат кампания за привличане на туристи в България. От балканските държави само в Румъния се рекламираме по-активно, а в Гърция, Турция, Сърбия - не”, допълни Байков.

За сметка на това българите пътуват повече. Над 20% повече наши туристи са били в чужбина през великденските и майските празници в сравнение с 2013 г., каза Байков. Българите по принцип пътуват повече напролет и есен, но положителната тенденция може да се отрази и на вътрешния пазар през лятото.

СТАНДАРТ
БГ милионер се става на 49 г.
В топ 10 на богатите има само една дама, а първенецът по доходи е зодия Дева
Мъж на 49 г. от София с годишен доход от над 6 млн. лв. Това е средната възраст на българския милионер в топ 10 на хората, обявили най-високи доходи от 2013 г. 147 души са изкарали над 1 милион според обработените досега данъчни декларации за миналата година, сочат данните на Националната агенция за приходите. Общата сума на доходите им е 305,3 млн. лв. София е първенец с 66 милионери, следва Варна с 15 и Бургас с 11. В първата десетка има само една дама, а номер 1 по заможност е зодия Дева. Бургазлия на 61 години е изкарал най-много пари - 13,6 млн. лв., от продажба на имущество.

Над 114 млн. лева са заплати по трудови или мениджърски договори. Сред най-младите в класацията е 31-годишен столичанин, който заема пето място с 4,7 млн. лева.

НОВИНАР
Българите дишат най-мръсния въздух в Европа
България остава на челно място сред европейските държави в негативната класация на Световната здравна организация (СЗО) за държавата с най-мръсен въздух.

Най-потърпевши от замърсяванията са в Перник, където е измерена най-висока концентрация на фини прахови частици – 74 микрограма на куб. м.

Не по-малко критично е положението и в София и Пловдив, следвани от Добрич, Хасково, Плевен и Велико Търново. За разлика от повечето градове в страната има и такива като Бургас и Враца, където местните се радват на двойно по-чист и свеж въздух.

Веднага след България в черната класация са Полша и Румъния, които също не могат да се похвалят със свежестта на въздуха, който дишат.

МОНИТОР
ЦИК с мярка срещу „Костинброд 2”
Печатат бюлетините с „Биг брадър” в БНБ
Пазят размера им в държавна тайна
Бюлетините за предстоящия на 25 май евровот вече се печатат в БНБ, но под строгия контрол и зорко наблюдение от страна на ЦИК. Членове на изборната администрация всеки ден ходят поне по два пъти
за да се уверят на място, че всичко върви по правилата за отпечатване на ценните книжа и няма скрити допълнителни бройки. За извънредните мерки съобщиха вчера говорителите на ЦИК Камелия Нейкова и Александър Андреев. Те са предприети, за да не се повтори скандалът от парламентарните избори миналата година, когато в печатницата в Костинброд бяха спипани стотици хиляди незаконни бюлетини, подредени дори в кашони за разпращане в страната и чужбина.

След като бъдат отпечатани, книжата ще бъдат извозени от БНБ към секциите в страната също с извънредни мерки за сигурност и с охрана от МВР, уточниха от ЦИК. Точният размер на бюлетината и допълнителните й защити се пазят в строга тайна срещу евентуални фалшификации. Все пак Нейкова поясни, че тя ще бъде малко по-дълга от лист А4 и показа умален вариант.

Самият изборен процес пък ще бъде следен зорко срещу нарушения от наблюдатели на поне 12 неправителствени организации. Толкова са се регистрирали в ЦИК с общо 6927 души, които ще бъдат разпратени по секциите. Освен у нас урни за гласуване ще бъдат отворени в още 35 държави.

Утре изтича последният срок, в който гражданите могат да подадат заявления за
гласуване по настоящ адрес а не по постоянен, припомниха от ЦИК.

СЕГА
Брокер на недвижими имоти е новият хит за техникумите
Все повече професионални гимназии обучават ИТ-специалисти
Брокер на недвижими имоти се оказва една от модните нови професии, за която професионални гимназии от 5 области в страната са заявили прием на ученици. Възможност за такова обучение предлагат училища от Враца, Хасково, Габрово, Велико Търново и Варна. Във Велико Търново и Габрово новата специалност ще се изучава в строителните гимназии, а в Хасково бъдещите брокери ще учат в гимназията по дървообработване и строителство. За учебната 2014/2015 г. техникумите в страната са заявили 618 паралелки с 16 157 свободни места за прием след VII клас и 1035 паралелки за 28 739 ученици, завършили основно образование, съобщиха за "Сега" от министерството на образованието.

Трескавото търсене на специалисти за ИТ-индустрията е провокирало гимназиите да организират обучение и по тази специалност. Столичната гимназия по телекомуникации за първи път ще приема ученици за паралелка по компютърна техника и технологии. Бъдещи организатори на интернет приложения ще се обучават в Средното общообразователно училище във варненското село Ветрино. Паралелка по приложна информатика ще бъде открита в Професионалната гимназия по икономика в Шумен. Фирми от Свищов са пожелали в Държавната търговска гимназия в града да бъде разкрита паралелка за оператор на информационно осигуряване. Завършилите ще могат веднага да започнат работа в банки, смятат просветни експерти от Велико Търново.

За първа година в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич ще бъде разкрита специалност еколог. В гимназията по аграрно стопанство в същия град ще има паралелка агроеколог.

ДНЕВНИК
Световната банка: С регулациите за търговските вериги бъркате подхода
Моделът за борба с нелоялните търговски практики чрез промени в Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ и въвеждане на понятието "значителна пазарна сила" е рисков и може да навреди на българския пазар и дори на потребителите. Това са един от изводите в доклад на Световната банка наречен "В отговор на нелоялните търговски практики в България".

Документът е изготвен по поръчка на българското правителство и разпратен до медиите от ПР агенция.

Изводите в доклада са, че моделът, заложен в проектопромените, внесени от БСП и ДПС, може да доведе до несигурност на пазара, да претовари Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и да е вреден, а не градивен.

Експертите на банката дават за пример различни страни от ЕС, които се борят с нелоялните търговски практики с други средства -  чрез използването на търговското законодателство, на съда или чрез кодекси за бизнес поведение.

РЕПОРТЕР
Бензинът поскъпва след месец
През топлите месеци производителите имат най-много загуби и затова вдигат цените, обясняват експерти
Горивата ще поскъпнат след месец, прогнозираха пред в. РЕПОРТЕР финансови анализатори. Според прогнозите един литър бензин или дизел ще струва с около 10 стотинки повече.

Така при разход 10 на 100, пътят до морето ще се оскъпи със средно 6 лева.

„Резонно е да има повишаване на цените на бензина през топлите месеци”, коментира за в. РЕПОРТЕР Цветослав Цачев, ръководител отдел „Анализи” в „ЕЛАНА трейдинг”. По думите му през лятото производителите отчитат по-големи загуби заради изпаренията и поскъпването е за компенсация на тези загуби.

Според Цачев друг фактор, който може да повлияе на цените на бензина е валутният пазар. „Големият риск е дали ще има поскъпване на долара”, посочи той и обясни, че очакванията са за най-много 4-5% динамика на валутния пазар, което ще оскъпи горивата, но не прекалено.

В същото време финансовият експерт Емил Хърсев обясни, че икономическата активност през летния сезон също оказва своето влияние върху цените на бензина. „Това е класическа борсова стока и когато транспортната дейност се покачва, както е в топлите месеци, е съвсем нормално и цената й да се вдигне”, коментира той.

Според експертите има и геополитически фактори, каквато е например ситуацията в Украйна. Когато има напрежение, цените се увеличават, обясниха специалистите.