Дискутират връзките между България и Унгария на семинар в Добрич

Бизнес–семинар на тема "България – Унгария - Мостовете от миналото към европейското бъдеще" се провежда днес в Добрич. Дни на унгарската култура се състояха в нашия град от вторник до четвъртък.

Дискутират връзките между България и Унгария на семинар в Добрич

Участие в днешната дискусия взимат Нейно Превъзходителство Юдит Ланг - посланик на Република Унгария в България, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, Надежда Петкова - зам. кмет на Добрич, Атила Доспот - зам. кмет на побратимената община Залаегерсег и Андре Декани - общински съветник, председател на Комисията по градско планиране, Йордан Йорданов - почетен консул на Унгария, представители на Община Добрич и фирми от града. Форумът се проведжа в хотел Изида в Добрич.


 

Юдит Ланг акцентира на приоритетите в унгарското председателство на ЕС. Тя подчерта, че България и Унгария поддържат тесни връзки през послените години, двустранните икономически отношения между двете страни се развиват бързо, а Унгария е един от основните инвеститори в България. 

 

Министър Томислав Дончев е в Добрич точно в деня, когато се навършва година от назначаването му на поста. България полага всички усилия не само да следи какво се случва като дебат в Евросъюза, но и да участва в него, заяви той. Според министър Дончев решенията на ниво ЕС понякога са дори по-важни от решенията на българския парламент. Ние ще накараме общините в България да мислят от сега за новия програмен период и да са готови за него още от пърия му ден - 01.01.2014 година, каза още Томислав Дончев. Процесът трябва да бъде изваден на светло и да бъде обсъден с обществеността, за да не се променят приоритетите на общините по отношение на оперативните програми при смяна на местната власт. Категорично се търси създаването на един управляващ орган на оперативните програми в България, а не както в момента финансовата помощ да се разпределя от 7 управляващи органи, разположени в 7 министерства, коментира министър Дончев.