Тежките катастрофи със загинали в добричко многократно се увеличиха след отпадането на е-фишовете

Петима са загиналите по пътищата на областта от началото на годината, а 39 ранените в тежки пътни произшествия. През същия период на миналата година тежките катастрофи са били с 20 по-малко, като до края на май не е имало жертви, съобщи началникът на Пътна полиция – Добрич Жулиян Минев по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, под председателството на заместник-областния управител Исмет Абил.

Тежките катастрофи със загинали в добричко многократно се увеличиха след отпадането на е-фишовете



Общият брой на загиналите през 2013 г. е 13 души, а ранените са били 157. Тази година обстановката е много по-сложна, въпреки завишения контрол от страна на КАТ. До голяма степен това се дължи на решението на ВАС за отмяна на електронните фишове от мобилните камери, коментира Минев, който беше подкрепен напълно в този извод от представителите на общините от региона.

Основната причина за катастрофите по републиканската мрежа са високата скорост, пренебрегване на предпазните колани, рискови изпреварвания, преумора и заспиване на волана, остарял автопарк, недостатъчна квалификация предимно у начинаещите водачи. В населените места най-често до пътни инциденти водят неспазването на предимство, основно по кръстовищата и лошата дисциплина на водачите и пешеходците.


Вдясно - Михаил Петров

Представителите на общините Ген. Тошево и Крушари поискаха съдействие от Областно пътно управление за изграждане на изкуствени неравности на основни пътища, които минават през селата, особено в рехабилитираните пътни отсечки, където и товарните камиони не спазват ограниченията за скоростта, но пари за това няма, заяви и.д. директорът на пътното Михаил Петров.

В заключение гл. инспектор Жулиян Минев припомни, че се работи по нов закон за движение по пътищата и уточни, че мобилните камери, които и в момента се ползват не са незаконни, но вместо с електронни фишове, шофьорите се спират и им се пишат актове. Неудобството е, че докато се пише акт на един нарушител, в това време се пропускат много други.