Младежите на БСП - Добрич ще възстановят къщата на Адриана Будевска

Младежкото обединение на БСП - град Добрич пое ясен ангажимент към своите съграждани да възстанови родната къща на Адриана Будевска на ул. Васил Левски в Добрич.

Младежите на БСП - Добрич ще възстановят къщата на Адриана Будевска

Адриана Будевска


С писмо-предложение до министъра на културата д-р Петър Стоянович младежите на БСП - Добрич поискаха разрешение за поетапно възстановяване на единствената къща музей на един от основоположниците на театъра в Българиия – Адриана Будевска.

Адриана Будевска

Министерството на културата подкрепи инициативата, която ще бъде рагледана от комисия. Планира се въстановяване на оградата и прилежащите площи, реновиране на покрива, фасадата и подовата настилка и възстановяване на експозицята.


Междувременно оценявайки съпричастността на инициаторите и обществената значимост на проявата, Министерството на културата ще подкрепи всички действия, свърани с обезаопасяването на обекта, почистването на дворното пространство и други необходими мерки, свързани със стопанисването на сградата.

Адриана Будевска

Експозицията, представяща живота на актриста е евакуирана, а къщата стои заключена, дворът е потънал в бурени, трева има дори по покрива.

Адриана Будевска

Адриана Будевска е родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Завършва гимназия във Варна. През 1895 г., след конкурс, е изпратена като стипендиантка в Малий театър в Москва, където неин учител е Александър Ленски. След завършване на четиригодишното обучение тя се завръща в България през 1899 г. и дебютира в ролята на Василиса Мелентиева в едноименната пиеса на Александър Николаевич Островский в столичната трупа „Сълза и смях“. От 1906 до 1926 година играе само в Народния театър. Неин съпруг е Христо Ганчев — един от създателите на българския професионален театър. През 1926 г. е уволнена и повече от 10 години, в разцвета на творчески сили, стои извън сцената, а през 1937 г. заминава за Южна Америка при своя син, откъдето се завръща през 1948 година. На 20 февруари 1949 г. българската общественост чества с подобаваща тържественост нейната 70-годишнина. Адриана Будевска допринася българският театър да се приобщи към реалистичните традиции на руския театър и да се насочи към класическия репертоар. Авторка е на многобройни статии, портрети за артисти, спомени. Някои от ролите и? са Нина Заречная, Мила, Цена, Соня, Варя, Офелия, лейди Макбет, Нора, Мона Вана, Маргарита Готие, Емилия Галоти. Голяма майсторка на гласа, на чувството, Будевска е сравнявана навремето със Сара Бернар. Тя изиграва с лекота световноизвестни роли. Умира на 9 декември 1955 г. в София. На нейно име е кръстен драматичният театър в Бургас.