Чехия предлага безплатно обучение в стъкларство за добрички ученици

Областният управител Недко Марчев и неговият заместник Даниел Йорданов, приеха чешка делегация, пристигнала в Балчик по повод откриването на изложбата "Чешко стъкло в "Двореца".

Чехия предлага безплатно обучение в стъкларство за добрички ученици

Културното събитие съвпада с отбелязването на 70-та годишнина от създаването на Училището по стъкларско изкуство, което е наследник на най-добрите традиции в обработката на стъкло в Чехия.



Представителите от чешка страна бяха кметът на град Валашке Мезиричи - Иржи Частечка и директорът на училището Дана Будайова. От наша страна присъстваха още Жени Михайлова, директор на ДКИ „Двореца" и началникът на РИО Добрич Дариела Вълканкина.

Разговорът бе фокусиран върху възможностите за евентуално бъдещо сътрудничество между учебни заведения от Добрич и чешкото стъкларско училище. Обсъдени бяха и условията български ученици да продължат образованието си, което е безплатно, в училището по приложни изкуства в чешкия град.

Директорът Будайова добави, че училището отдавна е надхвърлило рамките на традиционна образователна институция и е постоянен член на мрежата от училища под патронажа на ЮНЕСКО. Тя вижда развитие на сътрудничеството в три насоки: да се работи съвместно по европейски проекти с училища, които имат опит в тази насока; да се осъществят реципрочни посещения по взаимна договореност между отделни училища и български ученици да станат възпитаници на чешкото престижно училище.

Дариела Вълканкина допълни, че вече е направена първата стъпка в съвместното сътрудничество. Областният управител Недко Марчев приветства добрите намерения на двете страни и обобщи: „От нас зависи да стигнем до конкретни резултати, поле за съвместна работа има". Той обърна внимание, че може да се говори и за партньорство на друго равнище - между градове или общини от съответните области при заявено желание от тяхна страна.