Изящна стъклопластика от Чехия на изложба в Балчик

Изложба на Училището по обработка и арт дизай на стъклото от чешкия град Валашске Мезиржичи, област Моравия, ще бъде открита на 23 април от 18.00 часа в галерия "Тихото гнездо" в Двореца в Балчик.

Изящна стъклопластика от Чехия на изложба в Балчик

Средното училище по стъкларство в град Валашске Мезиржичи е създадено през 1944 година и е наследник на дългогодишната традиция на стъкларството в Моравия. Възникнало първоначално като техникум по стъкларско майсторство, през 90-те години на миналия век то се развива в училище по изкуствата по стъкларство. През последните петнадесет години училището видимо променя своя облик. Докато в миналото то е подготвяло своите ученици преди всичко в традиционните учебни стъкларски профили, днес то се съсредоточава върху дизайна и открива нови специалности като приложното изкуство, промишления дизайн, художествените витражи. Със своите програми и извънучилищна дейност то е представител на една от най-добрите технически бази в Чешката република. Училището поддържа и укрепва контактите си със средните и висшите технически училища, както и с тези по изкуствата в Чехия, а също и зад граница. Училището по стъкларство беше отличено на CZECH 100 BEST - форум, на който се раздават годишните награди за най-успешен бизнес.

Чешката делегация в Балчик ще бъде водена от кмета на град Валашске Мезиржичи Иржи Частечка. Гости на откриването на изложбата ще бъдат още директорът на Училището по обработка и арт дизай на стъклото - Магистър Дана Будайова, представители на Чешкото посолство в България и на Чешкия културен център в София, преподаватели от училището - професори, магистри и майстори, както и ученици.