Добрич дава над 22 000 работници на черноморския туризъм

Добрич дава над 22 000 работници на черноморския туризъм
Туристическа трудова борса се провежда днес във фоайето на Висше училище Международен колеж - Добрич. 35 работодатели от Албена, Балчик, Кранево, Слъчнев бряг, Златни пясъци и други набират персонал за предстоящия сезон. Обявени са свободни работни места за всички позиции в сферата на туризма - управители, бармани, сервитьори, кухненски работници, администратори, камериерки и др. Туристическата трудова борса е ориентирана предимно към младежите до 29 години, но се набират и безработни лица от останалите възрастови групи. Тя ще продължи до около 15.30 часа.

Туризмът има проблем с кадрите, няма квалифицарана работна ръка и това важи за цялата йерархия - от миячката до управителя, заяви Димитър Димитров – председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за област Добрич.


Ръст на заплатите имаше през миналата година, ще има и през тази, обясни той. В бранша няма по-малка брутна заплата от 680 лева, на камериеките започва от 700 лева, на готвачите от 800-900 лева, заяви Димитър Димитров. Драстичен ръст на възнагражданията през това лято не може да има, защото сме евтина дестинация, цените ни са ниски, за да сме конкурентни на Гърция и Турция, обясни председателят на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за област Добрич.


Той съобщи, че хотелите не предвиждат вдигане на цените за сезон 2014, като леко увеличение ще има само при петзвездните.


Димитров прогнозира и през тази година да има ръст на туристите. Повече летовници ще има от всички държави, с изключение на Русия и Украйна. Със започването на кризата рязко спряха записванията от двете страни, но няма отказани резервации и очаквам ново раздвижване на тези пазари след 15-20 дни, коментира Димитров.


Между 22000 и 23000 добричлии работят на българското Черноморие през летния туристически сезон, съобщи той. ВУМК, местната гимназия по туризъм и КК Албена са известни с добрите кадри, които създават, обясни Димитър Димитров.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+