Закон за ВиК да регулира цените; Тридневен фест на ракията ще опие Варна; Пробутват ни замразено агнешко за прясно

100 тона съмнителни продукти бракувани за месец; 1 млн. лв. за „превземане” на парламента; "Шеврон" ще започне проучванията за шистов газ в Румъния въпреки протестите

Закон за ВиК да регулира цените; Тридневен фест на ракията ще опие Варна; Пробутват ни замразено агнешко за прясно

Труд
Частният фалит - разплащаш се три години, после си чист
Цялото ти имущество, без най-необходимото за живот, както и доходите за три години напред ще стават собственост на кредиторите ти, ако поискаш да бъдеш обявен във фалит.

Това предвижда проектът на Закона за защита при свръхзадълженост на физическите лица на Министерството на правосъдието, станал известен като закон за частния фалит, с който "Труд" разполага.

Кой има право на защита

В проекта не се говори за фалит или несъстоятелност, а за специфична защита. Право на нея имат всички физически лица, които данъчните приемат за местни. Това са не само българските граждани, но и чужденците, които пребивават у нас повече от 183 дни през всяка година, и командированите в чужбина. Изрично е уточнено, че едноличните търговци и неограничено отговорните съдружници нямат право на личен фалит. Това обаче отваря вратата бизнесмени, които са натрупали дългове не само на фирмата си, но и като физически лица, също да се ползват от закрилата на новия закон, ако например имат ООД.

Службите без достъп до трафика ни в интернет. Доставчиците няма да пазят старата ни поща
Спецслужбите у нас и в Европа вече няма да имат достъп до историята на трафика ни в интернет - до кого и кога сме пращали имейл, кои сайтове сме посещавали, с кого сме си писали в скайп, правили ли сме банкови трансакции и т.н. Това става ясно от решение на Съда на ЕС, според което европейската директива за запазване на трафичните данни на гражданите до две години е невалидна. У нас информацията се пази до една година.

Според магистратите с налагането на задължението за запазване на данните и с разрешаването на достъпа до тях на службите директивата “се намесва по особено тежък начин в упражняването на основните права на личен живот и на защита на личните данни”. Използването на данните без знанието на абоната може да породи у него чувството, че личният му живот е обект на постоянно наблюдение.

Директива 2006/24/ЕО задължава доставчиците на интернет и телекомите да пазят трафичните данни на клиентите си най-малко 6 месеца и най-много две години.

Стандарт
30 дни ваканция за депутатите
Депутатите се канят да разпуснат парламента до евроизборите. Те се готвят да си гласуват 30 дни ваканция, научи "Стандарт". Народните избраници ще слеят празничните дни по Великден и Гергьовден. После пък ще си осигурят още свободно време, за да се отдадат на агитация до вота на 25 май.

"И без това преди избори едвам събираме кворум", обясниха депутати от БСП и ГЕРБ.

Днес на председателски съвет шефът на Народното събрание Михаил Миков ще обсъди с ръководителите на парламентарните групи откога докога няма да се работи.

Засега се знае, че последното заседание преди Великден ще бъде на 17 април. Чак на 29 и 30 април ще има сбирки на комисии и редовни дебати в пленарна зала.

Следват нови почивни дни от 1 до 6 май включително. След тази дата вървят спорове кой вариант да се избере. По-голямата част от управляващите и опозицията настояват, че 7, 8 и 9 май трябва да се слеят с неработните за парламента дни до евроизборите. Други обаче се опасяват, че дългата почивка ще подразни избирателите. Затова те искат да се работи от 7 до 16 май включително, което означава поне месец ваканция. Да търкаме банките седмици преди вота е чист популизъм, контрираха от ДПС. В целия ЕС националните парламенти са подчинени на евроизборите, аргументираха се от движението. Евродепутатите тази седмица са за последно в Брюксел, а следващата заседават финално в Страсбург.

Закон за ВиК да регулира цените
Водният сектор има нужда от бързи и ефективни промени, които да го направят работещ. Около тази позиция се обединиха министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, представители на бизнеса, ВиК дружествата, басейновите дирекции и общините, които в. "Стандарт" събра на една маса на дискусията "Реформа в управлението на водите". Какви са належащите проблеми и какви мерки трябва спешно да бъдат взети, за да стане системата по-ефективна за "Стандарт" отговаря председатeлят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов.

- Г-н Иванов, какво трябва да се промени във водния сектор, за да стане работата на операторите по-ефективна?

- Основното, което Българската асоциация по водите е настоявала да се случи, е да се създаде специализиран отраслов закон за ВиК сектора, какъвто има в енергетиката. С това ще бъдат отразени много от настоящите дефекти на системата и ще бъдат коригирани. Това ще придаде и необходимата тежест на този отрасъл. Който въпреки своята безспорна важност, е бил винаги подценяван, основно от политиците. Водният сектор влияе пряко на всеки един човек в нашата държава - чрез цената на услугата. И затова политиците трябва да подемат отговорност за развитието му. Трябва да се вземат изключително важни решения, които могат и да са непопулярни.

- Кои принципи трябва да залегнат в този закон?

- Принципите в сектора, които така или иначе са регулирани по някакъв начин. Нека вземем за пример взаимоотношенията между клиента и ВиК операторите. Те в момента се регулират с една наредба, а според нас е по-добре това да залегне в отделен закон. Принципите на регулиране на цените и на качеството на услугите също трябва да се включат в такъв специализиран нормативен акт. Има отделен закон за регулиране на ВиК услугите и към момента. Но той беше създаден малко прибързано, под натиска на ЕК, както винаги се случва. И трябва да бъде коригиран спрямо откритите в него недостатъци. Смятаме, че в момента регулациите не функционират както трябва. В момента само двама са комисарите, които в ДКЕВР отговарят за водния сектор. И съм убеден, че 80% от тяхното работно време преминава в обсъждане на проблемите в енергийния сектор. Така водният сектор пак остава без лидер, без някой, който да го води към правилните резултати.

Новинар
Тридневен фест на ракията ще опие Варна
Ракия ще се лее на корем във Варна. На 10 април в грандхотел „Димят” ще бъде открит тазгодишният Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки.

Организаторите са Националната лозаро-винарска камара, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Експо Тим ООД и CASAVINO. Според тях с основание може да се каже, че ракията е „сакрална” напитка за балканските народи и е неделима част от бита и културата им. Балканите са регионът, в който се произвеждат ракии с най-голямо разнообразие и безспорни качества.

Фестът ще трае 3 дни – от 10 до 12 април. Любителите на спиртните напитки ще могат да дегустират най-новите продукти на фирмите, участващи във фестивала. Ще бъдат представени различни видове ракии и анасонови напитки, както и голям избор от бренди, уиски, водка, вермут, джин, ликьор, текила и други.

Посетителите ще могат да гласуват за най-добър продукт, а голямата награда е пътуване до Истанбул с нощувка в хотел и вечеря в ресторант на Босфора за две двойки от гостите на феста. Градусът ще се подгрява и от барман шоу, на което ще бъдат забърквани различни коктейли. Входът ще струва 6 лева, но ще се допускат само пълнолетни лица.

Баба носи внуче като ръчен багаж
Граничари откриха детето в чантата на жената
Румънските гранични полицаи попаднаха на любопитна находка – баба, която носела внучето си в торба.

Жената искала да прекара нелегално хлапето през границата.
Униформените открили детето, скрито в ръчния багаж на възрастната дама, на граничния пункт Борш, който се намира на румънско-унгарската граница, пише изданието „Гъндул“.

Бабата се явила на пункта в неделя привечер. Тя искала да напусне Румъния заедно с внучето си, което било на 1 годинка. Жената обмисляла да заведе хлапето при майка му в Полша.

Документите на малчугана обаче не били валидни и нямало как да напусне страната легално. Затова жената скрила хлапето в чантата си и му заръчала да си мълчи.

При рутинната проверка граничарите го видели да се подава от торбата и задържали хитрата баба. Тя планирала да отпътува от Румъния с микробус с български регистрационни номера.

Монитор
100 т съмнителни продукти бракувани за месец
Агенти доброволци на лов за опасни храни
Доброволци ще следят за лоши продукти в магазините и складовете. Екип от активни граждани ще помага на Българската агенция по безопасност на храните да насочва вниманието си към проблемни зони, където да се правят по-обстойни тематични проверки, съобщи вчера изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов. Предстои да се направи

регистър на непрофесионалните „инспектори”

вече има изявено желание от много хора, които са готови да бдят за сигурността на храните. Гражданите, които се ангажират с доброволна работа към агенцията, ще бъдат предварително обучени, уточниха от БАБХ. В четвъртък агенцията ще отвори вратите на всичките си поделения в страната, за да видят хората с какво се занимават инспекторите и как се осъществява контролът. Посетителите ще получат ръководство какво да гледат, когато влязат в магазина да си изберат хранителен продукт. В момента от агенцията водят преговори с по-малките магазини в страната да окачат на видно място телефона за сигнали 0700 122 99. С подобна мярка вече се ангажираха търговските вериги.

100 тона храни са бракувани само за месец от инспекторите, които са включени в мобилните звена на БАБХ, стана ясно вчера. В столицата

вече работят шест мобилни екипа по 4 човека

които са извършили 354 проверки в складове, тържища и борси за храни. Съставени са 176 акта. За сравнение - през цялата минала година проверките са 8000, а актовете едва 23. „Агенцията повиши своята ефективност около 150 пъти”, съобщи проф. Моллов. Възбраненото количество храни за месец пък надвишава цялото количество за 2013 г., което е 75 т. Най-честите нарушения са неясен произход, изтекъл срок на годност, липса на проследяемост, както и нарушение на температурния режим на съхранение. Мобилни екипи вече има и в област Бургас, а скоро ще заработят и в останалите области на страната.

Седем високопоставени служители на агенцията, които заемат ръководни позиции, са отстранени заради нарушения в работата и неефективен контрол, съобщи още Пламен Моллов. Предстои за тяхната вина да се произнесе дисциплинарна комисия, която вече разследва работата им.

Емисар на „Капитал” с оферта към кримисредите:
1 млн. лв. за „превземане” на парламента
Борисов поръчал сваляне на кабинета през февруари за вот „2 в 1” през май
Оферта от 1 млн. лв. за „превземане” на НС обикаля  кримисредите, а зад нея стои приближен до кръга „Капитал”. Това разкри вчера председателят на движение „Свобода” Йордан Бонев след изслушването си в парламентарната спецкомисия „Бисер-ов”, която нищи данните за скандалната среща между тикнатия зад решетките Бисер Миланов-Петното и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя. Бонев уточни, че научил за циркулиращата оферта от приближен до „Свобода” човек, до който също достигнало предложението. Той обаче отказа да даде повече подробности пред медиите и депутатите за подготвяния комплот, като не посочи и името на емисаря на „Капитал”.

При изслушването си пред депутатите Бонев разкри, че нахлуването и „превземането” на НС били

кулминационната част и в плана на Борисов

за радикализиране на протестите. Той за пореден път потвърди, че схемата е била договорена около Коледа на среща между него, Петното и експремиера, който им предложил 500 000 лв., за да разбунят демонстрантите и да свалят кабинета. „Борисов искаше най-късно през февруари да бъде съборено правителството, за да има предсрочни парламентарни избори заедно с евровота на 25 май”, разказа Бонев. Уреченият ден, в който трябвало да се окървавят жълтите павета, бил насроченият за гласуване през същия месец трети вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски”. Арестуването на Петното обаче осуетило всички схеми.

Председателят на „Свобода” потвърди и за дадените 12 000 лв. като капаро на Петното ден след срещата в Банкя, които трябвало да послужат за организиране на структурите. Предаването на плика с парите станало на Централната автогара в столицата от „човека на ГЕРБ” - Върбан Маринов по прякор Циганина.

Пред народните представители Бонев даде любопитни подробности от тричасовия разговор, който той и Петното провели с експремиера в дома му в Банкя. „Борисов спомена, че работи с пиар агенции за засилване на протестите – с летните така е станало”, припомни си Бонев. И допълни, че в ГЕРБ действал „информационен център”, който манипулирал общественото мнение през „Фейсбук”.

„Борисов каза, че ненавиждал Станишев и че ако беше Първанов председател на БСП, с него щял да се разбере. С президента Росен Плевнелиев пък каза, че поддържа много добри отношения и

каквото му каже, той го изпълнявал

разкри Бонев. Експремиерът се тюхкал също,че Николай Бареков и Волен Сидеров го били предали.

Летните протести не само че са били платени от ГЕРБ, но и организацията по тях е започнала още през март миналата година – веднага след оставката на кабинета „Борисов”, поясни още Бонев пред депутатите. Бунтът на „ранобудните” студенти също бил свързан с бившите управляващи. „Инициаторът на окупацията на СУ Ивайло Динев е член на партия ГЕРБ”, обяви Бонев. Той добави, че от свой познат разбрал, че и за „нощта на белия автобус” пред парламента хората на Борисов платили по 100 лв. на 100 души, за да лягат пред него и да хвърлят павета.

Преди и след като разкрил схемите на Борисов пък към Бонев

валели заплахи през „Фейсбук”

от анонимен акаунт. „Внимавай какво правиш, няма безсмъртни”, цитира той заканите към него, сред които и че ще бъде заколен и изнасилен. Следващото заседание на комисията „Бисер-ов” ще бъде последно, на което ще бъде подготвен и доклад с цялата събрана информация. „Предстои да се реши дали той ще бъде предаден на прокуратурата, но след това заседание смятам, че има достатъчно данни, които задължително трябва да бъдат проверени”, заяви шефът на комисията Сияна Фудулова.

Сега
Яне Янев осъди Сидеров за клевета и обида
"Презерватив на Бойко" е съставомерно
Лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев е осъдил Волен Сидеров на 54 502 лева по дело за обида и клевета, стана ясно във вторник от прессъобщение на партията.
Председателят на състав на Софийския градски съд Петя Георгиева е признала Сидеров за виновен в това, че на 3 юни 2013 година пред сградата на Столична община е обявил на висок глас: "Ние няма да позволим на нито един лумпен, дали той се нарича Валери Симеонов, Яне Янев или някой друг измекяр, да кощунства в близост до нашата централа в нарушение на закона.... Презервативите на Бойко - Валери Симеонов и Яне Янев, ще се сблъскат с твърдия отпор на "Атака".
В мотивите за своето решение съдия Георгиева е отбелязала: "Съдът намира, че репариране на причиненото на ищеца (Яне Янев) уронване на престижа и доброто му име в обществото, негативни изживявания, затвореност и притеснения, нежелание дори да общува с хора от партийната централа, ответникът трябва да заплати 25 501 лева". Съдия Георгиева е присъдила същата сума и към второто обвинение срещу Волен Сидеров по второто производство, което е за обида.
Така сумата, на която е осъден лидерът на "Атака", става 54 002 лева, като към нея се прибавят адвокатският хонорар от 2500 лева и съдебните разноски по делото, които възлизат на 2000 лева.
Исковете, които Яне Янев претендираше към Сидеров, бяха за общо 200 000 лева. Решението на съда подлежи на обжалване.

Делян Пеевски е номиниран от три структури на ДПС за евродепутат
ДАНСwithme се събира отново на протест
Делян Пеевски е номиниран от областната структура на Движението за права и свободи (ДПС) в Смолян за евродепутат, съобщиха от регионалния пресцентър на движението. Народният представител е сред осемте предложения, които смолянската структура направи за евролистата на ДПС. Предложени са в листата са още министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, председателят на младежката организация на движението Илхан Кючук и настоящият евродепутат проф. Владко Панайотов. Номинирани са още Емине Гюлестан, която е съветник във Външно министерство, Севим Мусак, юристка от Мадан, Емилия Торманова-Сечкова от златоградското село Старцево, по професия счетоводител и Велин Велев - икономист от община Доспат.
Номинациите за евродепутати се излъчиха на разширеното областно събрание на ДПС-Смолян. В него взеха участие председателите на общинските структури, младежките лидери, представители на женските дружества и народният представител Мустафа Карадайъ.
По-късно днес стана ясно, че Пеевски е номиниран и в Бургас. По неофициална информация той ще бъде втори в листата след екоминистърката Искра Михайлова.
Номинацията на депутата Делян Пеевски за кандидатската листа на ДПС за европарламента даде нов тласък на антиправителствените протести, съобщи офнюз.
Утре в София се събира пореден протест под наслов „300“, колкото приблизително са дните, изминали от 15 юни миналата година, когато парламентът назначи Пеевски за шеф на ДАНС и по този начин отприщи гражданското недоволство.

Дневник
"Шеврон" ще започне проучванията за шистов газ в Румъния въпреки протестите
Американската компания "Шеврон" възнамерява да започне проучвания за шистов газ в Румъния "до две или три седмици", заяви днес за агенция " Франс прес" Том Холст, ръководител на компанията за Румъния, по време на посещение в Пунджещ, където ще бъдат извършени проучванията. Той беше посрещнат с освиркване от противници на проекта.

"Шеврон" трябваше неколкократно да прекъсва дейността си по проучване на шистов газ заради протестите на местните жители и на противници на проекта.

Американската компания организира посещение на журналисти в Пунджещ, където ще бъде инсталирана първата проучвателна сонда в Румъния.

България дава базови условия за живот, но не и избор как да живееш, сочи индекс
България заема 44-то място сред 132 държави по степен обществено развитие в класация, подпомогната от известната компания "Делойт". Това е направено чрез Индекс за обществен напредък (Social Progress Index), опитващ се да очертае рамка, в която да може да се измерва доколко всяка държава помага за благосъстоянието на населението си и кои са факторите то да се подобри.

Авторите са включили три подробни категории: "Основни човешки нужди", "основи за благосъстояние" и "възможности". За България те коментират, че тя има относително много добри показатели за водоснабдяване, хранене и хигиена на жизнената среда или по достъпа до основно образование, но има какво да се желае за здравеопазване, благосъстояние, толерантност и включване на населението и различните в обществения живот. По всяка от споменатите три категории българската позиция е 45, 51 и 49.

Но по-подробното вглеждане в показателите разкрива някои не особено приятни заключения за конкретната жизнена среда.

От една страна, в индекса има доста показатели, които се смятат в съвременния живот за даденост: достъп до електричество, основно образование, санитарна инфраструктура, нормална храна.

Но по здравеопазване и усещане за благосъстояние, например, българите са далеч назад на 123-о място в света. Личната свобода и възможността да променят нещо като правят избор съответстват на 77-о място. Качеството на жилищата поставя България на 75-о място, като качеството на електроснабдяването е още по-ниско - като за страна на 79-о място.

В категорията за здраве най-много натежават лошото качество на въздуха (128-о място), смъртност от незаразни заболявания (84), затлъстяване (82), самоубиства (78), продължителност на живота (56).

Репортер
Пробутват ни замразено агнешко за прясно
Изяли сме 100 тона опасни салами и млечни продукти през миналата година заради занижен контрол, твърди шефът на агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов

Магазини продават дълбоко замразено агнешко месо за прясно. Причината е, че прясното месо е с по-висока цена и затова търговци мамят клиентите, обясни директорът на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Пламен Моллов.

Той напомни, че при замразяването на месото се образуват ледени кристали, които разкъсват тъканите. "Ако при натискане на местото, пръстът ви потъне, това означава, че е било замразено", обясни директорът на БАБХ.

В момента на пазара масово се продават агнета, внос от Нова Зеландия. Тази продукция се следи внимателно, допълни Моллов.

Козунаците не са с яйца, а с яйчна смес и от гледна точка на безопасността - това е по-добре, коментира шефът на БАБХ.

По думите му над 100 тона опасни храни са стигнали до потребителите миналата година, заради занижен контрол.

Груби нарушения са установени в работата на Агенцията по храните. Във връзка с откритите пропуски в контрола, от софийската дирекция на БАБХ са отстранени 7 души, които са били на ключови позиции.

След извършените 354 проверки в обектите за търговия на едро през последния месец, са съставени 176 акта, като процентът на нарушенията клони към близо 50%. "Актовете са съставени за липса на проследимост, неясен произход, изтекъл срок на годност, отсъстващи записи в системите за контрол, както и нарушения в температурните режими за съхранение", подчерта проф. Моллов и сравни резултатите от последния месец с тези от изминалата година. Извършените проверки тогава са били 8499, като само за 0,3% от тях са приключили със съставянето на акт.

Директорът на БАБХ обясни, че складовете с констатирани нарушения, основно са били за храни от животински произход. Основната причина опасните храни да не бъдат заловени в обектите за търговия на дребно е, че продуктите са малотрайни. Опасността, която поражда липсата на етикетиране и произход, е храните да бъдат препакетирани и пуснати в обектите за търговия на дребно.

Всеки трети дом минава на газ
В Европа 80% от жителите ползват природен газ, а у нас – само 3 процента
Всяко трето домакинство в България трябва да бъде газифицирано до 2030 година. Това предвижда нова енергийна стратегия на кабинета, обясни зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

Докато в Европа 80% от жителите ползват природен газ, у нас, пряко сили, достигаме 3%, посочи зам.-министърът.

Поради тази причина, както в съществуващата българска енергийна стратегия до 2020 г., така и в новата стратегия, която е към своя финал, се предвижда 30% от домакинствата в страната да бъдат газифицирани.

Заместник министърът обеща държавата да предостави стимули за газифицирането на жилищата.