Преброиха дивеча в община Шабла

Увеличен е броят на фазани и яребици, зайците са на изчезване.

Преброиха дивеча в община Шабла
Приключи пролетната таксация на местния дивеч в ловните полета на община Шабла. Традиционното преброяване на запасите от пернати и дивеч беше извършено на територията на Ловно-рибарското сдружение на крайморската община. Тя се извършва всяка година след приключване на ловния сезон и цели да се проучат не само броя на животните, но и състоянието им след зимния сезон.

Тази година се констатира увеличение на фазаните и яребиците, съобщи Павлив Павлов, зам.-председател на сдружението. Това се дължи на активната дейност на авджиите по разселването на птици от този вид през последните две години. И през настоящата сдружението ще участва в програма на Съюза на ловците и риболовците в България за развъждане и разселване на птици, обект на лов. Вече е направена заявка за 700 фазана, които ще бъдат разселени в ловните полета на шестте дружинки в общината.

Пролетното преброяване е констатирало увеличение на броя на сърните и намаление на броя на зайците. Фактът е обезпокоителен, защото потвърждава тенденцията от последните години за необясним спад в популацията на дивите зайци. Броят на дивите животни зависи и от регулирането на хищниците в района, подчерта още Павлин Павлов.

Ловно-рибарското сдружение в община Шабла е партньор по проект на БДЗП на стойност 2,600 млн. евро, с който се цели опазването на червеногушата гъска в района на двете езера край Шабла и Дуранкулак. В двете влажни зони зимуват близо 80-90% от световната популация на застрашения вид птици. Основната цел на проекта е намаляване на смътността на популацията и намиране на баланс между управлението на земеделските земи, дейността на ловно-рибарските дружества и опазването на вида на червеногушата гъска. Сред предвидените дейности по проекта са осигуряване на достъп до водоемите, отваряне на нови места за риболов, монтиране на камери, изграждане на наблюдателни кули и създаване на патрулни екипи срещу бракониери.