Свиваме загубите на вода под 50%; ЕРП-тата искат до 14% поскъпване на тока; Държавата ще строи по 7,5 кв.м на ром

Пращат полицаите на полиграф; И МВР призна, че има бум на нерегистрираната престъпност; Фирмите за бързи кредити вдигнаха таксите

Свиваме загубите на вода под 50%; ЕРП-тата искат до 14% поскъпване на тока; Държавата ще строи по 7,5 кв.м на ром

24 часа
Главоболие мъчи учениците, всеки пети трудно заспива
Учениците от 11 до 15 години страдат от силно главоболие. Това установи проучване на Института за изследване на населението и човека към БАН заедно с европейска изследователска група. Анкетирани са 6600 българчета в цялата страна.

От общо 41 държави, обхванати в изследването, България е на 13-о място по главоболие на децата. "Причините за това са домашната среда, липсата на средства, начинът на преподаване в училище и многото информация, с която се сблъскват непълнолетните", каза доц. Антоанета Христова, директор на института. В Турция и Израел този проблем е в пъти по-задълбочен, докато в Дания, Холандия, Белгия, Люксембург и Германия децата не се оплакват от болки в главата.

Държавата ще строи по 7,5 кв.м на ром
В момента се мисли върху стандарт за строителството на социални жилища за ромите, съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Стандартът трябва да предвижда каква ще е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма.

“Възможно е в новия стандарт тази норма да е малко по-голяма, но няма да има жилища по 150 квадрата”, обясни арх. Данов.

Труд
Затварят училищата за абитурентите и първолаците
Училищата, в които ще се провеждат избори, да намерят други места за изпращанията на абитуриентите и тържествата за завършване на първи клас . Тази заповед е разпратена от просветния инспекторат в София до директорите на учебните заведения. Такива има и в цялата страна.

Педагозите трябва да подсигурят салоните на културни домове, читалища или театри за празника на децата, гимназистите и родителите им. Причината е, че 24 часа преди изборите на 25 май учебните сгради, в които ще има избирателни секции, се поставят под разпореждането на МВР. В периода на подготовка на местата за гласуване по принцип не се допускат външни лица, обясни вчера пред “Труд” Ваня Кастрева, началник на инспектората в София. Няма да могат да се проведат на територията на училищата и честванията за Деня на славянската писменост и култура - 24 май. Както “Труд” съобщи, от образователното министерство изпратиха писмо до ЦИК с искане да бъде уточнено как да се проведат не само баловете, но и манифестациите за 24 май. Във вторник от избирателната комисия обявиха, че още не са взели решение по казуса и препратиха въпроса към кметовете.

Жива верига в Русе: Не си даваме мечките!
Жива верига от над 50 души, включително майки с деца, спряха преместването на двете мечки от русенския зоокът в Добрич. Опълчението се водеше от трактор с ремарке и кметицата на с. Николово Марийка Генова.

Те спряха опита на служителите на Министерството на околната среда и фондация “Четири лапи” да приберат мечките от лесопарк “Липник”.

“Не си даваме Бойка и Станди!”, опънаха се от сутринта хората. След петчасови инфарктни преговори с общината, следени от две германски телевизии, представителите на министерството и “Четири лапи” приеха компромисно решение.

Мечките ще останат в зоокъта в Русе, но до два месеца трябва да се разшири клетката им и да се изпълнят минималните условия за обитаване. До края на годината общината трябва да има разрешително за строеж, а след 18 месеца и лицензирана зоологическа градина.

Стандарт
Наша църква до Айфеловата кула
Български храмове ще бъдат построени в наши посолства зад граница. Църкви ще има в Париж, Рим и Мадрид. Дискове с песнопения на българския патриарх Неофит пък излизат за Великден. Те ще се продават в църквите за 14 лева. На празника дядо Николай ще донесе благодатния огън.

Божият дом в Париж ще носи името на патриарх Евтимий

Мечтата на българите, живеещи във френската столица, е на път да се сбъдне. Наша църква ще бъде построена в центъра на Париж. Проектът ще се осъществи благодарение на съвместните усилия на българския посланик във Франция Ангел Чолаков и Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Храмът ще бъде построен в двора на нашето посолство, което се намира в сърцето на столицата, на улица "Генерал Рап". Сградата на дипломатите е разположена между военното училище и прочутия площад на Републиката, близо до Айфеловата кула.

Монитор
120 000 битови престъпления имало през 2013 г.
Пращат полицаите на полиграф
МВР ще си сътрудничи с охранители и застрахователи
Всички полицаи ще бъдат тествани с детектор на лъжата. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след вчерашното заседание на правителството, на което беше приет докладът на МВР с мерките за намаляване на битовата престъпност.

Проверката с полиграф ще се прави на повече от 6 месеца, като точният период ще се преценява в различните звена. „За служителите, в чиято лоялност се съмняваме,

ще следва допълнителна проверка и ако съмненията останат, може да се предприемат мерки по Закона за МВР”, обясни Йовчев.

Той отчете, че през миналата година в страната са регистрирани 120 000 битови престъпления, и призна, че голяма част от тях не са регистрирани.

През следващите десет години
Свиваме загубите на вода под 50%
12 млрд. лева наливаме в нови язовири и канализация
Загубите на вода у нас трябва да достигнат 49% през следващите десет години, а в момента се прахосват 65 на сто от ценната течност. Това предвижда стратегията за развитие на водоснабдяването у нас, която беше приета вчера на правителственото заседание. До­­кументът е изготвен от Световната банка, като при разработката е обсъждана с широк кръг заинтересовани организации, а финалният вариант е оформен съвместно с министерствата на финансите, на труда и на околната среда и водите, уточни министърът на регионалното развитие Де­­сис­лава Терзиева. На практика реформата в сектора е започнала, а в момента тече процес на описване на всички ВиК съоръжения в държавата. Преб­роя­ва­нето на активите, които са публична собственост на дър­­жавата и общините, трябва да приключи в края на тази година.

Необходимо е да се направят почти 12 млрд. лева инвестиции, за да отговори водният сектор у нас на европейските изисквания напълно до 2024 г. съобщи министър Терзиева. От тях

5 млрд. лева са парите за водоснабдяване

пренос и разпределение на вода, а 7 млрд. лева са необходими за отвеждане и пречистване на отпадни води. Според анализа на Световната банка със средства от европейските фондове може да се финансират около 30 на сто от общия размер на необходимите капиталови разходи. От националната хазна пък ще се извадят 400 млн. лева. Със заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за развитие, Световната банка и други финансови институции ще се осигурят останалите необходими средства. Вече са създадени 28 водни асоциации с цел ефективното усвояване на средствата по програма “Околна среда”. Предвижда се бенефициентите да бъдат ВиК оператори, асоциации и общини.

ЦРУ ни нареди в черната статистика по смъртност
България на 229-о място по раждаемост
След нас са само Молдова и Сирия
България е на опашката по раждаемост. Тя е на 229-о място в света по дефицит на ражданията спрямо смъртните случаи. След нас по този показател се нареждат само Молдова и Сирия, в която се води гражданска война. Страната ни заема незавидната 210-а позиция по среден брой на ражданията за година - едва 8,92 на 1000 души. Това става ясно от доклад „Световна книга на фактите” на ЦРУ.

Първите 10 страни с най-висок показател на раждания са африкански или азиатски, като №1 в класацията е Нигер - 46,12 на 1000 души, а десетото място заема Афганистан - 38,84 на 1000 души. С показател 14,30 България се нарежда на
шесто място по смъртност в света.

Сега
И МВР призна, че има бум на нерегистрираната престъпност
Вътрешният министър планира да подложи всички полицаи на детектор на лъжата
За пръв път МВР призна, че българите нямат доверие в полицията и затова масово не се обръщат към нея, когато станат жертва на престъпление. "Процентът на нерегистрираната престъпност е много висок", каза вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев. От думите му стана ясно, че гражданите предпочитат да не сигнализират, когато станат жертва на престъпления, за да си спестят разочарованието, че няма да има резултат. Йовчев не спомена конкретно число, но то може да се предположи от данните на други институции. Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията за скритата престъпност в периода 2006-2010 г. нивото на престъпленията, за които пострадалите не са подали жалба, се движи между 46.2% и 59.8%. Според последния доклад на НСИ поне 40% от жертвите на престъпността не се обръщат към органите на реда, като теденцията е този процент да расте.

ЕРП-тата искат до 14% поскъпване на тока
Трите електроразпределителни предприятия са поискали увеличение на цената на тока с между 8% и 14%, съобщи председателят на Държавната комисия за водно и енергийно регулиране Боян Боев.
EVN настояват за 8% по-скъпа дневна тарифа, а ЧЕЗ и ЕНЕРГО ПРО са поискали цената да се вдигне с 13-14% за дневната тарифа и двойно за нощната.

Репортер
Подготвят измама с цената на компесаторките
Българската стопанска камара заподозря предварително изтичане на вътрешна информация и възможност за крупна пазарна злоупотреба в подготвяна промяна в законодателството, предлагана от депутата от ДПС Туджай Наимов.

Законопроектът на Наимов, внесен на 28 март, разрешава плащането на земи с компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи, а не само с поименни компенсационни бонове, както е сега.

БСК подозира, че е имало предварително изтичане на информация за подготовката на нормативния акт, в резултат на което по-малко от три месеца преди внасянето на текста цените на боновете са скочили двойно.

"Това автоматично ги превръща в най-атрактивните финансови инструменти в света", пише камарата в писмо.

Фирмите за бързи кредити вдигнаха таксите
Фирмите за бързи кредити вече вдигнаха таксите за отпускане на кредит. Така те отговориха на въвеждането на 50% таван на лихвите по бързи кредити.

Фирмите вече са намерили начин да заобикалят новите правила. Вместо 10 лв., те вече искат такса от 50 лв., за да отпуснат кредита. Това обяви депутатът от Коалиция за България Румен Гечев.

Таванът от 50% за лихвите по кредити няма да бъде прегласуван и ще остане така, както е приет. Той не засяга заемите, давани от банките, а един малък сегмент от пазара - бързите кредити, увери още Гечев.

Според него законът за потребителския кредит въвежда принципа на банкиране в ЕС и равновесие между банките и кредитополучателя.

Гечев обяви, че ще предложи новите правила да влязат в сила не след три, а след един месец, но законът няма да се отнася за договори, които вече са подписани с банките.

Работи се и по Закона за конкуренцията и той трябва да е готов още тази пролет.