Цените на жилищата в Добрич са с 1/3 по-ниски от времето преди кризата

Цените на апартаментите в Добрич са с около 30-35% по-ниски в сравнение с 2008 година, когато пазарът на имоти достигна своя пик. Това съобщи Милен Атанасов - мениджър на агенция за недвижими имоти "Адрес" - кантора Добрич.

Цените на жилищата в Добрич са с 1/3 по-ниски от времето преди кризата

Цената на новопостроението жилища в момента е между 450 и 500 евро на квадратен метър, старото строителство се търгува на нива около 400-420 евро за км.в., а сделките за панелки през тази година се сключват при цена 250 евро на кв. м. Спадът при всички видове жилище в Добрич в сравнение с началото на 2010 година е между 10 и 15%, съобщи Милен Атанасов.


 

Цената зависи и от квартала. Панелените жилища на Дружбите са по-скъпи от същите на Балик или Строител. Друг фактор е размерът на апартамента, като при тези с 3 или дори 4 стаи цената на квадратен метър излиза по-ниска. Сделките с големи жилища обаче са сравнително малко.

 

Новото строителство в Добрич е само в широк център и предлагането му е твърде ограничено в момента, поради липса на нови проекти. Пазар на къщи също почти няма в нашия град.

 

Основно търсенето е насочено към 2-стайните апартаменти. Най-предпочитаните места за живеене в Добрич са районите около църквата "Света Троица", болницата, градския парк, улица"Ген. Колев", показват наблюденията в агенция "Адрес".

 

Търсенето е основно от добричлии и в много малка степен от идващи в нашия град жители на други населени места, и то предимно от нашата област. Две основни групи купуват в момента - хора, които искат да се преместят от кварталите в центъра и млади семейства, които искат да заживеят самостоятелно.

 

Изключвайки София, Пловдив, Варна, Бургас и донякъде Стара Загора, цените в останалите градове на страната са сходни с тези в Добрич и дори масово по-ниски.

 

Търсенето на земеделски земи в областта е много голямо, но предлагане няма, обясни Милен Атанасов. Заради високите ренти през миналата година (от 40 до 70 лева, а на места дори до 100) се оказа, че инвестицията е много добра. Между 650 и 800 лева за декар е цената на земеделската земя в Добричко в момента. Най-скъпа е в общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево. Сред факторите, от които се влияе е и размерът на рентата.