Преброяване 2011 - пълно с грешки; ДСП се отказва от трето място в ЦИК заради ГЕРБ

България няма да налага вето върху санкции срещу Русия заради анексирането на Крим;Бисер Миланов-Петното признал, че е взимал пари, за да протестира

Преброяване 2011 - пълно с грешки; ДСП се отказва от трето място в ЦИК заради ГЕРБ

Новото развитие на сагата около ЦИК и евровота е сред водещите теми на вестниците в сряда.


„Скандалът с назначенията в новата ЦИК е на път да вбиe нов клин в отношенията между управляващите от БСП и ДПС.
Лидерът на движението Лютви Местан изненадващо обяви, че ДПС се отказва от третото място, което му се полага в изборната комисия, в полза на ГЕРБ. Движението ще подкрепи избора на зам.-председател на ЦИК, номиниран от партията на Бойко Борисов. Очаква се кандидатурата на Маргарита Златарева да бъде гласувана утре. Позицията на ДПС дойде след липса на разбирателство с БСП, докато лидерът на социалистите Сергей Станишев е в Йордания по дела на ПЕС.
До скандала с ЦИК се стигна миналата седмица, когато президентът Росен Плевнелиев след спорно тълкуване на Изборния кодекс назначи с указ 15 членове на ЦИК, орязвайки едно място на ДПС в полза на ГЕРБ. В отговор БСП и ДПС отхвърлиха предложението на опозиционната партия за зам.-шеф на изборната комисия. В резултат ЦИК остана с 18 избрани членове вместо с 19, а и ДПС, и ГЕРБ се обявиха за "жертви". Управляващите бяха единодушни, че Плевнелиев е погазил правовия ред и Изборния кодекс. Двете партии поискаха държавният глава да поправи указа си, но той отказа. След "толерантно кафе" между Местан и Борисов в Кърджали и среща при Плевнелиев лидерът на ДПС поиска промяна в Изборния кодекс. Целта - съставът на ЦИК да се увеличи с 1 човек, за да бъде справедливо квотното разпределение в комисията - т.е. и ДПС, и ГЕРБ да получат своето.
Местан обяви, че съобщава "благата вест" на Благовещение. "Няма да направим предложения за промяна в Изборния кодекс, нито ще бъдем съвносители, ако от други парламентарни групи имат такава идея", отсече той. И уточни: "Това не е реверанс към ГЕРБ, нито към Борисов. Това е принципна позиция".
Преди изявлението на Местан е имало среща между представители на ДПС и БСП в кабинета на шефа на парламента Михаил Миков. Там станало ясно, че на този етап от левицата не са съгласни да се променя Изборният кодекс и да се увеличава броят на членовете на ЦИК, както искат от ДПС. Червените дори предложили те да се откажат от един от своите постове в полза на трети човек от движението..." - в. „Труд".

"Отказваме се от третата квота в ЦИК. Нека всички бъдат доволни", обяви в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан...
От трибуната Местан заяви, че е имал очаквания да се стигне до консенсус между парламентарните групи за увеличаване на броя на членовете на ЦИК от 19 на 20. "На среща с председателя на Народното събрание Михаил Миков обаче стана ясно, че колегите от БСП не са готови за промени в Изборния кодекс", заяви още лидерът на ДПС. По думите му от левицата са предложили да дадат едно от своите места на Движението, но Местан е отказал. "Това не е възможно и по закон и няма да го приемем", категоричен бе той..." - в. „Стандарт".

„Кафето, което изпиха лидерите на ГЕРБ и ДПС в Кърджали, даде резултат. Вчера Лютви Местан обяви, че партията му ще подкрепи зам.-шеф на ЦИК от квотата на опонента му Бойко Борисов...
Социалистите предложили да оттеглят един от своите членове в ЦИК в полза на ДПС. Местан напомни, че това е невъзможно не само заради закона, а и защото ДПС иска само онова, което суверенът му е отредил. "Ако някой има нужда от поредната медийна сага на тема "преяждане с власт" или "извиване на ръце" от ДПС и прочее, добре познати ни тези с още по-добре познати участници в сутрешни блокове, да не се опитва да ни прави свои съучастници", препоръча Местан. И уточни, че упреците не са непременно по адрес на ГЕРБ, защото тази партия има своите аргументи за 7-и член в ЦИК.
На срещата при президента Росен Плевнелиев в понеделник движението е предложило спешна промяна в Изборния кодекс, за да се получи справедливо съотношение на парламентарните сили. Според изменението броят на членовете на ЦИК се увеличава на 20, като ГЕРБ получава 7 представители, БСП - 6, ДПС - 3, "Атака" - 2, а НДСВ и "Синята коалиция" - по един. От БСП обаче обявили, че не са готови за промени. Неофициално от ДПС също признаха, че към момента няма време за подобни поправки, тъй като ЦИК вече е конституирана и текат срокове, свързани с евровота..."- в. „Сега".

„Правителството възложи на регионалния министър координацията по организационно-техническата подготовка на евровота. В неговите отговорности се включва и съгласуването с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, техническите устройства за машинното гласуване и изготвянето и публикуването на избирателните списъци.
Приетото от кабинета решение предвижда при изпълнение на възложените му дейности министърът на регионалното развитие да бъде подпомаган от междуведомствена експертна група, чийто състав и задачи ще бъдат определени със заповед на премиера.
За подготовката и произвеждането на изборите в чужбина отговаря шефът на МВнР.
На финансовия министър бе възложено да внесе в МС проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на вота, съгласувана с ЦИК, както и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове." - в. „Сега".

Вестниците съобщават също, че България няма да налага вето върху санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

"България няма да наложи вето на евентуални санкции на Русия", декларира министър-председателя Пламен Орешарски след среща с представители на бизнеса - членове на Българо-руската търговско-промишлена палата. "Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на ЕС. Европейският съвет работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпросите, така че всички страни-членки в някаква степен и начин да са удовлетворени от крайните решения", обясни премиерът." - в. „Сега".

„Стремежът да се насърчават икономическите връзки на България с всички търговки партньори на страната беше сред акцентите на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с представители на бизнеса - членове на Българо-руската търговско-промишлена. Премиерът изтъкна, че това е в интерес на българските граждани.
По време на срещата министър-председателят обърна внимание на наличието на позитивни сигнали в българската икономика..."  - в. „24 часа".

„България няма да наложи вето върху евентуално решение на Европейския съвет за санкции срещу Русия. Това стана известно от коментар на премиера Пламен Орешарски пред медиите, след участието му в бизнесфорум на българско-руската търговско-промишлена палата, съобщи БТА...
Той допълни, че Съветът работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпроси, така че всички страни-членки в някаква степен да са удовлетворени от крайните решения...
Орешарски определи като излишен журналистически въпрос дали ще бъде допуснат в България председателят на Съвета на федерацията Сергей Наришкин, който е в забранителния списък на ЕС. "Щом е в забранителния списък, защо задавате въпроси?", каза премиерът.
В рамките на срещата с бизнесмени, които имат сделки с Русия, са били изказани опасения за евентуални загуби, особено за туристическия сезон. Според премиера Пламен Орешарски на този етап не може да се говори за загуби, а само опасения от такива, съобщи БНР..." - в. „Сега"

Всекидневниците съобщават също за грешки и нарушения при преброяването през 2011 г.

„Преброяването на населението и сградите в България от 2011 г. е пълно с грешки. Данните за постоянно живеещите в страната са завишени с над 157 000 души, въпреки че те не са преброени. Неверен е и броят на домакинствата и сградите. Резултатите за етническата принадлежност, майчиния език и вероизповеданието на хората са "груба манипулация, която поражда редица спекулации". Това се казва в критичен доклад на Националния статистически институт (НСИ), изпратен до европейската статистическа служба Евростат. Изводите означават, че ЦИК е разпределила мандатите при предсрочните парламентарни избори през 2013 г. на базата на грешни данни.
Сега НСИ предлага да се направи "еднократно микропреброяване на населението на базата на цялостно прерайониране и актуализиране на списъците на преброителните участъци с включените в тях жилищни сгради, жилища, домакинства и лица". Актуализация е важна за провеждането на извадковите статистически изследвания на НСИ.
Според статистиците проблемът е възникнал заради изтеглянето на преброяването с 40 дни. Заради краткия срок работата била свършена некачествено. Решението преброяването да се направи по-рано беше взето от правителството и депутатите на ГЕРБ, за да се осигурят навременни данни за стратегически документи като програмата "България 2020". Преброяването беше направено под ръководството на тогавашния шеф на НСИ Мариана Коцева, която сега е зам. генерален директор на Евростат..."  - в. „Труд".

„При преброяването на населението през 2011 г. статистиката доста е завишила броя на българите в страната. Повече от реалното са и обявените домакинства. В същото време преброителите са изпуснали над 140 хиляди сгради. Това показва критичен доклад на самия Национален статистически институт, изпратен до Евростат, чиято задача е да даде окончателни и проверени данни от последното национално преброяване. Тогава бе обявено, че населението на България е 7 364 570 души. В доклада не се посочва колко би трябвало да е реалният брой на постоянното живеещите у нас българи. Според анализаторите обаче сънародниците ни емигрирали след влизането ни през 2007 г. в ЕС са повече от посочените 306 000. Това доказвали огледални сравнения с други държави членки. "Реалният брой на постоянното население в България е надценен дори и след прибавянето на около 166 000 души с настоящ адрес в страната, но които не са преброени", се казва в доклада...
Докладът препоръчва Държавният финансов контрол да направи ревизия на разпределението на финансовите средства по пера на бюджета за преброяването. Така от сумата, заплатена на преброителите и разценките за преброено лице, сграда, жилище може да се направи оценка за точността на общия брой на преброеното население. Преброяването през 2011 г. струваше 28 милиона лева. Сегашният председател на НСИ Ренета Инджова отказа да коментира констатациите на доклада.
2 300 000 българи не са отговорили за принадлежността си към определено вероизповедание. Делът е изключително висок и са дължи на грешно насочена медийна кампания. Неправилно е поставен акцентът върху доброволния характер на въпросите, свързани с етническа група, вероизповедание и майчин език, смятат анализаторите. Така преброяването е пропуснало да регистрира изключително ценна информация, свързана с тези признаци.
В същото време разпространението и публикуването на данни само за отговорилите лица е груба манипулация, която поражда спекулации, се казва в критичния доклад..."- в. „Стандарт"..

„Номерата на личните карти на граждани, участвали чрез интернет в Преброяването на населението през 2011 г. , са били използвани неправомерно вместо да се използва електронен подпис, както в други страни от ЕС. Това е заключението на Националния статистически институт, който до края на месеца трябва да представи в "Евростат" окончателните данни за преброяването.
Сегашното ръководство на института разпространи днес резюме от критичен доклад, в който описва множество нарушения на процедурата на преброяване, неточности, слабости и пропуски. То предлага да бъде направено ново микропреброяване, а Държавната финансова инспекция да провери как са били похарчени парите.
Като едно от нарушенията се посочва уволнението още при пробното преброяване през 2010 г. на шестима ключови експерти, трима от които са били върнати на работа по-късно с решение на съда. В резюмето не се посочва нищо по-конкретно, но вероятно става дума за уволнението на шефа на дирекция "Демографска и национална статистика" в НСИ Иван Балев и други петима след скандал, предизвикан от ВМРО.
Партията се възмути, че в електронната анкетна карта сред възможните отговори за етническа принадлежност бяха посочени "българска", "турска", "ромска" и "други", а в падащо меню опциите като "македонци", "гагаузи", "българомохамеданин",  "афроамериканец" и други. Тогава статистиците се защитиха, че използват номенклатури от предходни преброявания. След скандала тогавашният председател на НСИ Мариана Коцева подаде оставка, премиерът Бойко Борисов не я прие, но уволни двама от заместниците й, а тя - трима души от по-ниските нива..." - в. „Дневник".

 

Признанията на Бисер Миланов-Петното във връзка с протестите и негова среща с Бойко Борисов също са сред темите на вестниците.

„Бисер Миланов-Петното признал, че е взимал пари, за да протестира през лятото. Това стана известно от думите на  председателя на временната комисия "Бисеров - Петното" Сияна Фудулова ("Коалиция за България"), цитирана от БГНЕС.
Фудулова на няколко пъти уточни, че няма да навлиза в конкретика, но "което стана ясно на всички нас, че протестите, които бяха миналата година, включително и медийното им отразяване, са били платени". След това тя уточни, че това са думи на Бисер Миланов-Петното. От изказването й стана ясно, че депутатите не били получили отговор от Петното откъде са финансирани протестите, но пред тях той е заявил, че му е плащано да участва в протести.
Не се разбира за кои протести говори Миланов, който е известен по-скоро като контрапротестиращ.
Той пристигна в  парламента с белезници и придружаван от трима полицаи. Петното е в ареста от края на януари по делото срещу него за закана за убийство. Освен това срещу Миланов има повдигнато обвинение, че е бил помагач на Йордан Бонев и двамата са подбуждали към насилие и омраза, основани на расов признак.
Пред журналисти Миланов заяви само, че е незаконно задържан...
По думите на Фудулова Миланов е признал за среща с Борисов, но от НСО получили "непрофесионален отговор", че не помнят за такава среща.
Комисията беше създадена на 5 февруари по предложение на ГЕРБ. Партията на Борисов предлагаше тя да разследва законодателната дейност на Бисеров, защото дни след оставката си той получи обвинение за пране на пари. В хода на дебатите обаче задачите на комисията се разшириха и с проучване на отношенията Борисов - Миланов. Причината беше медийна публикация, според която лидерът на ГЕРБ предлагал пари на Миланов да дискредитира Николай Бареков." - в. „Дневник".

„За първи път в историята на парламента комисия изслуша арестант, доведен с белезници - известния контрапротестиращ и подкрепящ правителството Бисер Миланов, известен като Петното. Фенът на Орешарски, който през лятото се срещаше с него "от името на гражданите", има 7 присъди и в момента е обвиняем за закана за убийство, хулиганство и подбуждане на расова омраза.
Разрешението за довеждането му в Народното събрание е дадено от съдията Станимир Миров от Софийския районен съд, който гледа делото за закана на убийство, съобщиха от пресцентъра на съда. Същият съдия освободи Миланов срещу подписка на 4 март. В понеделник Градският съд отново постанови ареста му..." - в. „Сега".

„Бисер Миланов-Петното разказал пред депутатите от врементата комисия по неговия случай и по този на Христо Бисеров, че антиправителствените протести, които започнаха миналото лято, са били платени. Плащало се и на участници, и на медии. Заседанието на комисията беше закрито за журналисти. Информацията от него изнесе председателят й Сияна Фудулова от БСП. Петното се появи в сградата на парламента в бившия Партиен дом под конвой с белезници. Той беше арестуван в началото на тази година заради заплахи към хора от протестите.
Миланов успя да каже само: "Елате в затвора да видите как стоя незаконно. Елате в затвора и ще ви дам интервю".
Фудулова разказа още, че Миланов потвърдил за среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя. По думите й Петното не казал кой и колко му е плащал.
Момчетата от НСО, които също бяха привикани от комисията, обявили, че не помнят Борисов да е имал среща с Миланов..." - в. „Сега".

„На днешното заседание на временната комисия по случая Петното колегите са установили, че НСО и нейните представители не знаят, че криминално проявено лице е влизало при Бойко Борисов. Тук очевидно има казус. Това заяви пред журналисти в НС народният представител от ПГ на КБ Антон Кутев.
По думите му най-лошото е, че комисията по случая не може да установи, защото гардовете получават амнезия за пореден път и очевидно трябва намеса на шефа на НСО. Той припомни, че същата дълбока амнезия на гардовете на НСО е имало и по време на заседанията на парламентарната комисия за Авиоотряд 28.
"Там също НСО не беше видяло и чуло нищо. Ние не сме НСО република, а парламентарна. Една парламентарна република е достатъчно високо ниво, за да няма възможност под какъвто и да било повод за секретност да се окаже, че НСО няма спомен. Гардовете от НСО биха могли да се позоват на секретност, но нито в едната, нито в другата комисия те не направиха това", подчерта той. Той припомни, че те са казали, че просто не си спомнят, което означава минимум 2 неща: тези гардове са непригодни за длъжността, която заемат или някой друг, а не шефът на НСО и не държавата управляват техните действия.
"Лично аз от тази тяхна запомняща се амнезия съм останал с впечатлението, че те работят не за държавата и не за НСО", коментира още депутатът. По думите му трябва да се види след като гардовете не си спомнят, какво си спомня от цялата работа шефът на НСО, който и да е той и дали е в състояние да стигне до това какво вършат неговите подчинени. "Ако се окаже, че и той не е в състояние, следва изводът, че тези служби може би и до ден днешен се управляват от Борисов или от някой друг", заяви Кутев.
От изслушванията до момента, по думите му, следва изводът, че НСО крие какво е правил Борисов. Според него не може Петното, Бонев и Борисов да си спомнят, че е имало среща, а гардовете на НСО да не си спомнят..." - в. „24 часа".