Среща за опазване на пчелите се проведе в областна управа днес

Днес в Областна администрация, се проведе работна среща, инициирана от Пчеларския съюз, с участието на представители на „Растителна защита“, Агенция по безопасност на храните, Регионалната ветеринарно медицинска служба, производители. Домакин на срещата беше заместник-областният управител Даниел Йорданов.

Среща за опазване на пчелите се проведе в областна управа днес

Предвид високата обществено-икономическа значимост на този специфичен сектор – пчеларството, и целите, насочени към подобряване на неговото състояние, зам.-областният управител се обърна към участниците с апел за координиране на  действията между пчелари, агрономи и кметове, в съответствие с изискванията на Наредба №15, за недопускане на масови отравяния на пчелни семейства в област Добрич, с оглед предстоящите селскостопански дейности.


Координаторът на Пчеларския съюз Стойчо Стойчев отправи молба за активен диалог и извършване на грамотно пръскане с препарати, щадящи пчелите. От „Растителна защита" акцентираха, че е необходимо взаимно зачитане и уважение, необходима е съвместна работа. Натравяния има, когато се допускат нерегламентирани третирания, уточни Дарина Василева, но нека е ясно, че пчелите не умират само от препаратите, а причините са комплексни, и не бива да се злоупотребява с растителнозащитните мероприятия.
   
В хода на дискусията стана ясно, че участниците добре знаят ангажиментите си, произтичащи от Наредбата за опазване на пчелните семейства от отравяне при пръскане с химични препарати. Остава само всяка страна добросъвестно да изпълнява своите задължения, заключават от областна администрация.