Община Добрич с покана за участие в турско – български бизнес форум

Това стана ясно след срещата на кмета Детелина Николова с новия генерален турски консул Ниязи Еврен Акйол. Дипломатът е на първа опознавателна визита в Добрич.

Община Добрич с покана за участие в турско – български бизнес форум

В рамките на срещата кметът Детелина Николова представи характеристиките на Община Добрич и инвестиционните  възможности за нейното развитие. Николова информира госта за всички изложения на Добрички панаир, в които участват и турски фирми със свои продукции. Кметът акцентира и върху сътрудничеството на общината с турски общини в образователната сфера с цел да се задълбочат отношенията между двете страни. Николова увери госта, че общината ще продължи да работи усилено за утвърждаване на тези контакти и обмен на добри практики. Тя представи и инвестициите в общината в рамките на обувната промишленост, дървообработването.



Община Добрич разполага с терен от 424 декара с постройките върху него, който бе предоставен от Министерството на отбраната след закриване на военните поделения в града. Предвижда се на този терен да бъде изградена бизнес – зона. На юг и запад тя граничи с бизнес зона "Запад", а на север - с жилищен район. В нея се намират 51 сгради, строени в различно време, които могат да бъдат използвани и сега. Има водопровод, канализация, телекомуникации, минава газопровод. Общината иска тази територия да бъде превърната в нова, модерна промишлена зона, като настани в нея работещи фирми. Кметът допълни, че желанието е да се построят жилищни площи за гостуващи специалисти, лектори или гости, както и спортен комплекс за отдих на работещите.

В хода на разговорите турският консул информира, че амбициите на турската страна са да се разширяват търговско – икономическите контакти между двете страни за развитието на региона. Ниязи Еврен Акйол отправи покана към Община Добрич за участие в турско-български бизнес – форум в Бургас с  предприемачи от региона.