Отчетно-изборна конференция на БСП в Добрич – под охрана и с предизвестен избор

За първи път в историята на БСП-Добрич, председателят на организацията е жена. Мая Димитрова бе избрана в събота на XXII отчетно-изборна конференция.

Отчетно-изборна конференция на БСП в Добрич – под охрана и с предизвестен избор

Кандидатите за председател бяха 10, но повечето си направиха отвод. Димитрова е адвокат на свободна практика, общински съветник. За този пост кандидатства и преди две години, но тогава не беше избрана.


Делегатите на конференцията избраха още нов Общински съвет от 29 души и Контролна комисия. В решенията, които бяха приети на конференцията, е записано, че „БСП-Добрич, определя като най-важна политическа задача подготовката и провеждането на силна предизборна кампания за изборите за европейски парламент на 25 май и постигане на високи резултати”. Има и мерки за подобряване на организационното състояние на основните партийни организации и обновлението им.
Димитрова получи 67 гласа срещу 46 – за другия кандидат Генади Ганчев –  зам.-председател на БСП-Добрич, и зам.-председател на областния съвет на партията.

За първи обаче отчетно-изборна конференция на БСП в Добрич се прави с охрана, което притесни делегатите. Четирима бодигардове следяха стриктно входния режим. Причината е, че 10 процента от делегатите – 14 представители на 4 организации,  не бяха допуснати до регистрация, което предопредели избора на председател. Това стана по предложение на Общопартийната контролна комисия на БСП-София, която се постара да намери проблеми в учредителни протоколи и други пропуски в тези организации. Под заявката към фирмата за охрана е името на Деян Дяков – член на същата комисия от Добрич. Той заяви, че 200-та лева за охраната на партията от свои ще бъдат платени с партийни пари. Ръководителят на служебната група от „Позитано”20 за провеждане на конференцията Явор Гечев, член на Изпълнителното бюро на БСП,  коментира проблема с охраната и касирането на делегати, позовавайки се на устава и добави, че „това е проблем, с който БСП-Добрич, трябва да се оправя сама, ако имало фиктивни организации”. „Задачата на тази конференция изобщо не се свежда до недопуснати делегати и т.н, а общинската организация да излезе обновена и силна” – обясни Росен Карадимов, областен председател на БСП-Добрич. Според двамата, вътрешнопартийният проблем показвал, че БСП-Добрич, била жив организъм.

Докато касираните делегати обясняваха как контролната комисия на БСП се ползва като наказателна рота за осигуряване на удобни делегати в конфликт на интереси заради участието на Дяков в нея, партийният член със стаж 60 години в партията Ненчо Попов почти припадна, като разбра, че и той не може да влезе на форума. Делегатите от партийната организация, в която членува, напуснаха конференцията в знак на протест.

„Така определена група в БСП-Добрич, пази интересите си от другите членове на БСП, които работят реално за партията” – заявиха делегати. И добавиха, че от тази група вече всички са на ръководни служби, а Димитрова вече обслужва юридически многопрофилната болница в Добрич. Касираните делегати обмислят да заведат съдебен за обявяването на конференцията за нелегитимна – заявиха Ваня Колева и Валентин Стоянов.

Конференцията беше свикана след проведени събрания във всички партийни организации заради снетото политическо доверие към бившия председател Владимир Калчев, който премина в АВБ. От „Позитано”20 назначиха група за надзор на организацията на конференцията. И от БСП-Добрич, също излъчиха работна група, която организира форума.