Кметът Детелина Николова участва в Годишната конференция на ЕкоЕнергия

Кметът Детелина Николова и заместникът й арх. Пламен Ганчев ще участват днес и утре в годишната конференция и общото събрание на ЕкоЕнергия в Габрово.

Кметът Детелина Николова участва в Годишната конференция на ЕкоЕнергия

Водеща тема тази година ще бъде панелна дискусия на тема: "Могат ли общините и държавата да осъществят поврат в обновяването на жилищните сгради?". Най-общо идеята е да се постави на обсъждане модела за обновяване на жилищните сгради, който в момента се осъществява не дотам успешно. Общините от мрежата изразяват мнението, че по принцип тяхната роля в този модел е силно подценена и те имат готовност да поемат много по-сериозни отговорности при обновяването на жилищните сгради.


В рамките на конференцията ще бъдат представени основните програми, чрез които общините ще могат да инвестират в проекти за енергийната ефективност през периода 2014 – 2020 г. През втория ден ще бъде обсъдено как  EкоEнергия може да допринесе за внедряването на почти нулевоенергийната сграда. Ще се представят плановете за устойчиво енергийно развитие на общините Бургас и Габрово. Участниците ще могат да посетят първата пасивна детска градина в град Габрово.