2,3 млн. лв. за рехабилитация на пътища в Тошевско

Пореден проект с участие на Община Генерал Тошево ще получи финансиране по програма за Трансгранично сътрудничество България – Румъния 2007 – 2013

2,3 млн. лв. за рехабилитация на пътища в Тошевско

Проект „Рехабилитация/модернизация на пътища в Негру Вода и Генерал Тошево”, в който водещ партньор е кметството в румънския град, е на обща стойност 9, 5 млн. лв. Стойността на средствата, които са заложени за българската община  възлиза на 2,3 млн. лв.



С тяхна помощ ще се ремонтират вътрешно-селищните отсечки в селата Сноп и Градини от общинския път, свързващ селата Пчеларово, Зограф, Градини, Сноп, Житен и Красен с републикански второкласен път Добрич – Кардам и с третокласния Ген. Тошево – Красен. В границите на селата пътят преминава в улица с дължина 1 240 м. в с. Градини и улица с дължина 2 000 м. в с. Сноп. Ще се ремонтират тези улици с обща дължина 3 240 м., площад в с. Сноп с площ 600 м2 и ще бъдат изградени тротоари с обща площ 1 019 кв.м.

Дейностите по проекта за възстановяване на основната пътна артерия през селата Градини и Сноп ще подобрят транспортните връзки за жителите на Пчеларово, Зограф, Градини, Сноп, Житен, Красен, Росица, Росен, Краище и Лозница. Така един от основните пътни участъци в община Генерал Тошево ще има завършен вид, тъй като в края на 2013 г. приключиха дейностите по рехабилитацията на другата част от този път, отново финансирана с европейски средства.

Очаква се увеличаване на туристопотока от двете страни на границата. Потенциал за това има в областта на ловния туризъм, свързан с ловните полета на Лозница и Росица, както и с прекрасните условия за организиране на краткосрочен отдих около язовир Дрян и посещение на Йовковите места в с. Красен.