Създават книга и филм за безследно изчезналите таврийски българи

С мащабно проучване за съдбата на десетки хиляди българи, дошли от Таврия в Добруджа по време на Втората световна война и изчезнали безследно след депортирането им по искане на Сталин обратно в Русия се заема историческия музей в Добрич.

Създават книга и филм за безследно изчезналите таврийски българи

Да помним сталинизма: Таврийските българи в Добруджа - проект с това заглавие разработиха  Регионален исторически музей – Добрич и Международния колеж. Той е съфинансиран от Европейския съюз в рамките на програма “Европа за гражданите,  Дейност 4 – „Жива европейска памет”, чиято цел е за допринесе за съхраняването на историческата памет за нацизма и сталинизма, за да бъде запазен жив спомена за жертвите и да бъдат подобрени познанието и разбирането на настоящото и бъдещите поколения за това какво и защо се е случвало в тези исторически периоди. Общият бюджет на проекта е 24 000 евро, съобщи Гергана Димитрова от ВУМК в нарочна пресконференция днес.



Целта му е да насърчи по-информиран обществен дебат относно историята и наследството на сталинизма и комунизма в България, по-специално чрез историческо проучване за съдбата на таврийските българи от Добруджа, депортирани в Съветския съюз през 1944 г.


Около 1500 семейства се заселват в Добруджа, съобщи Радослав Симеонов – уредник на Военното гробище. Той издирва техни наследници в региона. Директорът на музея Костадин Костадинов ще прави проучване в Таврия, където българите създават около 30 селища.

Повече за съдбата на таврийските българи си припомнете тук.

Инициативният комитет за изграждане на паметник в тяхна чест вече е внесъл преписка с искането си в ОбС – Добрич.