Активистите на АБВ вече не са част от БСП, арестът на Галеви е само слух

Окончателният разрив между БСП и АБВ е водеща тема за съботните вестници.

Активистите на АБВ вече не са част от БСП, арестът на Галеви е само слух

„Георги Първанов, Румен Петков и още 8 от привържениците на АБВ бяха изключени от БСП. Решението бе взето от Националния съвет на партията с 85 гласа „за". Кирил Добрев, Светлана Шаренкова и Георги Кадиев са гласували „против", а Анна Тодорова от София-област и Кристина Сидорова от Габрово са се въздържали.
Тъй като по устав няма право да изключва, в решението си червеният пленум записа формулировката „констатира прекратяване на членството за системно нарушаване на уставните норми". И се позовават на текст, според който се забранява осъществяването на паралелна политическа дейност и подкрепа за друга листа.
Освен Първанов и Петков, в „черния" списък на „Позитано" 20 са още кметовете на Перник и Попово Росица Янакиева и Людмил Веселинов, ексздравният министър Евгений Желев, бившите местни шефове на соцпартията в Монтана Емил Константинов, в Добрич Владимир Калчев и в Кирково Бойка Арабаджиева, както и Ивета Станкова, която единствена е била подала и заявление за напускане на партията. С решението се дава „зелена улица" на структурите да изключват членове, които работят за АБВ. Националният съвет изключи и проф. Георги Близнашки за уронване престижа на партията и участието му в инициативния комитет по искането на изборен референдум от президента.
Това решение няма да промени значително позицията на БСП, но има важно ориентировъчно значение за членовете ни, за да няма неяснота, че изключените са част от БСП, обясни зам.-шефът на партията Янаки Стоилов. Той напомни, че по-важното политическо действие - снемането на политическото доверие от Първанов и хората му, бе взето преди месец и с него е бил даден последен шанс на хората от АБВ да ревизират действията си.
А сега даваме сигнал за намерението на партията да пази своето политическо достойнство, заяви Стоилов." - в. „24 часа".

„Неочаквано БСП вкара извънредна точка в скучния дневен ред на петъчния си пленум и почти единодушно прекрати партийното членство на предишния президент Георги Първанов и още осем души от инициативата "АБВ".
Решението за "самоизключването" на "другарите-предатели" не е изненада, тъй като бе обсъждано още преди месец на "Позитано" 20. Но тогава социалистите все пак решиха само да снемат за една година политическото си доверие от тях. След това лидерът Сергей Станишев обяви, че АБВ е затворена страница.
На заседание късно вечерта в четвъртък обаче ръководството на БСП се е обединило около мнението, че "самоизключването" на експрезидента Първанов, бившите министър Румен Петков и Евгений Желев, кметицата на Перник Росица Янакиева и други трябва да бъде гласувана на петъчния пленум. Според източници на "Труд" идеята била на зам.-председателя на партията Димитър Дъбов и на сочения за близък до ръководството депутат Красимир Янков.
Мотивите - Първанов и компания можели да се откажат от алтернативната лява листа, но те не го направили, а напротив - откривали офиси на АБВ из страната и призовавали червените да гласуват за тях. Социалисти не изключиха и друга версия - решението за "самоизключването" да е последица от срещата на водача на евролистата на АБВ Ивайло Калфин с кандидата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за шеф на Европейската комисия (ЕК) Мартин Шулц. Според изтеклата от срещата информация Шулц заявил, че разчита на Калфин в Европарламента." - в. „Труд".

„Днешното решение (б.р. за изключването на Георги Първанов и Румен Петков от БСП) е предизвестено. И конференциите на партията, и конгресът ясно обявиха - това е създаването на новия политически субект АБВ. Решението не беше лесно. Не става дума за лична разправия, а за принципи". Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Панорама" по БНТ.
„А между конгреса и днешна дата се случиха много събития - стана ясно, че АБВ ще участва самостоятелно и на националните избори, тази нова политическа сила се обяви и срещу правителството, подкрепяно от БСП. Те отдавна бяха извън БСП", обясни още той..." - в. „Станадрт".

„Решението на пленума на БСП да констатира прекратяване на членството ни издава страха на БСП от загуба на предстоящите евроизбори и е стъпка да се втвърди електората на БСП. Така предишният президент Георги Първанов коментира констатираното от Националния съвет на БСП прекратяване на неговото членство и още осем от поддръжниците му.
"Очевидно за Националния съвет на БСП не е проблем да наруши собствения си устав. Това решение буди недоумение, защото не знам, какво се е случило след предишното им решение, какво налага подобна нова репресия. Но ние я възприемаме спокойно", каза той, цитиран от агенция "Фокус". Жалко е, но ние не смятаме да се занимаваме повече с такива вътрешноорганизационни, уставни въпроси, ние ще правим политики, добави той. Това решение е същностен принос към партийното строителство, коментира и бившият вътрешен министър Румен Петков, цитиран от агенция "Фокус". "Продължавам да не разбирам какво налага такава омраза и страх. Не разбирам факта, че грубото загърбване на конгресни решения, на лъжата и манипулацията, се приемат като норма на поведение на ръководството на БСП. И тогава, когато си отстоявал да се изпълняват решенията и поетите пред стотици хиляди хора ангажименти, да ти се търси сметка", възмути си той." - в. „Дневник".

Изборите за ЕП остават постоянна тема за всекидневния печат.

„Хиляди изселници ще попаднат в забранителните списъци за евродепутати на 25 май и няма да могат да гласуват, показа проверка на "Труд". Само в Шуменско те са 7176. Причината - в главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) има информация, че по настоящ адрес те живеят в страна извън Европейския съюз (ЕС), а общините, в които същите хора имат постоянен адрес, не са открили данни, че те са се завърнали до 24 февруари у нас.
Според новия Изборен кодекс уседналостта за евровота е три месеца. Това означава, че на него имат право да гласуват само хора, които живеят поне от 24 февруари у нас или в страна в ЕС. Преди няколко седмици ГРАО прати на общините списъците с българи, за които има информация, че живеят в страни извън ЕС. Задачата на кметовете бе да проверят дали те не са се завърнали междувременно у нас, за да актуализират настоящия си адрес.
Проверка на "Труд" показа, че единици от тези хора са били открити от общините. Останалите ще бъдат вкарани в забранителните списъци.
Само 15 души от община Шумен от общо 7191, които попаднаха в забранителен списък за участие в евроизборите, са променили настоящия си адрес. Те са се обадили, че вече са у нас и срещу 5 лева такса са променили настоящия си адрес. "Това е станало в законовия срок до 24 февруари и те са извадени от забранителния списък", каза директорът на дирекция "Гражданска регистрация" в общината Катя Иванова." - в. „Труд".

„Новият състав на Централната избирателна комисия ще бъде готов до 20 март, решиха депутатите с приемането на новите процедурни правила.
Според новия Изборен кодекс председателят, двамата заместник-председатели и секретарят на изборния орган трябва да бъдат одобрени от парламента, а останалите от 19 членове да бъдат утвърдени както преди от президента, но по предложения от партиите.
Вече и гражданските организации ще могат да правят предложения за членове на ЦИК, но те трябва да са до народните представители. За тях срокът е 11 март 2014 г.
Номинациите на неправителствените организации трябва да са с писмени мотиви и съгласие на кандидата.
Заседанието на правната комисия, когато ще бъдат изслушани кандидатите, ще се проведе на 17 март от 10 часа. Народните представители имат право да задават въпроси към кандидатите.
Изборът на председател, зам.-председател и секретар ЦИК ще се проведе на 20 март 2014 г." - в  „Стандарт".

Всекидневниците съобщават също, че слухът за задържането на братя Галеви не отговаря на истината.

„Разпространеното от национална електронна медия твърдение за задържането на т.нар. братя Галеви не отговаря на истината, съобщиха от пресцентъра на МВР. По официалните международни канали за обмен на информация на МВР не са получени подобни данни. Издирването на двамата български граждани продължава." - в. „24 часа".

„По-рано източници, цитирани от „По света и у нас" на БНТ, съобщиха, че Ангел Христов е задържан още преди седмица в държава от Близкия изток и чрез Интерпол тогава са уведомени нашите служби. Според информацията, за ареста не е съобщено, защото е имало оперативни данни за местонахождението и на Пламен Галев." - в. „Сега".

„Разпространеното от национална електронна медия твърдение за задържането на т.нар. братя Галеви не отговаря на истината, съобщиха от пресцентъра на МВР.
По-рано БНТ съобщи, че Ангел Христов е задържан още преди седмица в държава от Близкия изток и чрез Интерпол тогава са уведомени нашите служби. Пламен Галев пък бил арестуван вчера в съседна на България страна.
Братя Галеви бяха осъдени за рекет и изнудване през май 2012 год, но напуснаха страната преди да попаднат в затвора. От тогава са обявени за международно издирване с червена бюлетина на ИНТЕРПОЛ. Срещу тях има и дело за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Заради липсата им, обаче Кюстендилския окръжен съд спря процеса." - в. „Дневник".

Съботниците вестниците информира, че руското правителство е предложила бившия министър на финансите Симеон Дянков за член на надзорния съвет на руската Внешторгбанк.

„Правителството на Русия предложи кандидатурата на бившия финансов министър на България Симеон Дянков за член на Надзорния съвет на руската Внешторгбанк (ВТБ), предаде ИТАР-ТАСС. Дянков, който в момента е ректор на Руската икономическа школа, е бил предложен с указ, подписан от министър-председателя Дмитрий Медведев.
Редом с кандидатурата на бившия български министър е предложена и тази на заместник-председателя на централната банка Владимир Чистюхин.
60,93% от акциите на ВТБ принадлежат на Руската Федерация." - в. „24 часа".

„Бившият министър на финансите и настоящ ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков ще влезе в надзорния съвет на руската банка ВТБ като независим член. Това става ясно от съобщение на ВТБ.
Вчера Съветът на директорите на ВТБ задочно гласува списъка на кандидатите за членове на надзорния съвет. Съвета напускат министърът на икономиката Алексей Улюкаев и бившият заместник-председател на руската централна банка Генадий Меликян. На тяхно място главният акционер "Росимущество" предлага кандидатурите на заместник-председателя на централната банка Владимир Чистюхин и бившия министър на финансите на България Симеон Дянков.
Окончателното решение надзорния съвет ще се вземе с гласуване на общото събрание на акционерите през юни." - в. „Сега".