Приемат се предложения за промени в правилника за присъждане на годишните награди за култура

Общественият съвет по култура към Община град Добрич разработва проект за промяна на Правилника за присъждане на годишните награди в областта на духовната култура, които се връчват всяка година на 1 ноември – Ден на народните будители и Ден на българските учени.

Приемат се предложения за промени в правилника за присъждане на годишните награди за култура

Към момента годишните награди в областта на духовната култура са колективни и индивидуални. Те се присъждат за периода на творческа и научна дейност от 30 октомври на предходната година до 30 октомври на годината на присъждане. Годишните награди са морални - грамота и почетен знак, и материални - предметни или парични. Присъждат се в следните направления: културно-просветна дейност, театрална дейност, музикално изкуство, танцово изкуство, изобразително изкуство и архитектура, литературно творчество, журналистическо творчество, образование и наука. Могат да се връчат и следните специални награди: спомоществователство, награда за млад творец (до 35 години) и голяма награда за изключителен принос в областта на духовната култура - парична, в размер на 1000 лв. Предложенията за годишните награди се правят от ръководствата на творческите и синдикални съюзи, от неправителствени организации и граждани в срок до 30 септември на годината на присъждане. Те се оценяват от назначена със заповед на кмета на Община град Добрич комисия, която включва изтъкнати дейци и творци на художествената култура.



Общественият съвет по култура предлага на публично обсъждане редуциране броя на категориите.

До момента има три предложения - да бъдат връчвани две награди: Награда "Добрич" за култура и изкуство /грамота, плакет и 1 000 лева/ и награда за млад творец /грамота, плакет и 500 лева/; да бъдат връчвани три награди – колективна награда /грамота, плакет и 1 000 лева/, индивидуална награда /грамота, плакет и 500 лева/ и награда за млад творец /грамота, плакет и 500 лева/; категориите да бъдат редуцирани до 6: Визуални изкуства /Изобразително изкуство, Дизайн, Архитектура, Фотография/, Сценични изкуства /Музика, Театър, Танц/, Литература /Научна и Художествена литература, Библиотечно дело, Превод/, Културно наследство /Материално и нематериално културно наследство и традиционни занаяти/, Наука, Млад творец.

Общественият съвет ще вземе предвид постъпилите мнения и допълнителни идеи и ще изготви проект за нов статут на наградите, който ще бъде приет на заседание на Общински съвет град Добрич.

Своите предложения можете да изпращате на адреса на Община град Добрич - Дирекция „Хуманитарни дейности“, 9300 Добрич, ул. „Независимост” № 7, стая 701 или на имейл kultura_dobrich@abv.bg в срок до 31 март. Телефон за връзка: 058/60 54 58.