Стъпки в пясъка - най-добрият филм на Балканите

Родното ни кино отнесе от ХV "София филм фест" две отличия - за филмите "Подслон" и "Стъпки в пясъка". Тази година на международния фестивал бяха представени над 205 заглавия.

Стъпки в пясъка - най-добрият филм на Балканите

Голямата награда за най-добър филм в международния конкурс на „София филм фест" се присъди на филма „Подслон" (България) с режисьор Драгомир Шолев. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро за режисьора и продуцента на филма.

Специалната награда на международното жури се връчи на филма „Снежнобяло" (Турция) на режисьора Селим Гюнеш. Наградата за режисура се присъжда на Жоао Нуно Пинто за неговия филм „Америка" (Испания-Бразилия-Португалия-Русия). Пинто ще получи диплом, статуетка и премия от 1000 евро.

Отличието Jameson за български късометражен филм получава филмът „Влакове" (България) на режисьора Павел Веснаков.

Наградата за най-добър балкански филм бе присъдена от Гилдията на българските кинокритици на филма „Стъпки в пясъка" (България) на режисьора Ивайло Христов.


 

На фестивала бяха представени общо над 205 (118 игрални, 24 документални и над 60 късометражни) филма от цял свят. Над 260 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.