Искаме от Брюксел по-нисък акциз върху горивата

Българското правителство е изпратило писмо до Брюксел със запитване за това дали може да намалим акциза на горивата без да чакаме одобрението на 27 държави, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Искаме от Брюксел по-нисък акциз върху горивата

Българското правителство е  изпратило писмо до Брюксел със запитване за това дали може да намалим акциза на горивата без да чакаме одобрението на 27-те държави в Евросъюза.

Това съобши премиерът Бойко Борисов по повод на протестите на хората срещу поскъпването на бензина и респективно и на хранителни стоки.

По думите на Борисов, ако чакаме всяка държава членка да одобри това, ще минат  месеци. Такова е обаче правилото на ЕК. Сега ще чакаме евентуално отговор да го заобиколим.

Когато се вдигат цените, намалява потреблението, намаляват приходите от данъците, всички сме губещи, коментира Борисов във връзка с недоволството на гражданите, излезли на протести.

Той попита: "Срещу кого протестират? Срещу Кадафи? И аз бих  протестирал срещу него".

С този коментар Борисов искаше да обясни, че  причината за поскъпването на горивата е извън България и е заради кризата в Северна Африка.



И ние съжаляваме, че има такива проблеми, призна Борисов и допълни, че само можем да се надяваме кризата в региона да се разреши по-бързо.