Сергей праща 30 000 да агитират за Шулц, Чиновници в афера за 30 милиона

Преглед на печата: Прекратиха делото "Големият Октопод", Общини искат съдът да спре парите за регионите

Сергей праща 30 000 да агитират за Шулц, Чиновници в афера за 30 милиона

24 часа

Прекратиха делото "Големият Октопод"

Специализираният наказателен съд прекрати делото, известно като "Големият Октопод". Решението е на съдия Биляна Вранчева.

Близо 4 години след акцията срещу Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Николай Велков и братята Дамбовци - Пламен и Йордан Стоянови, прокуратурата, в лицето на прокурор Светлозар Костов, не успя да внесе в съда обвинителния акт по главното от трите дела.

24 часа

700 млн. лева данъци внесе "Булгартабак" в държавния бюджет

Групата Булгартабак е един от най-значимите данъкоплатци в България, става ясно от съобщение в сайта й.

За 2013 година дружествата от групата са внесли в приход на държавния бюджет около 700 млн. лева. В тази сума основната част се пада на внесените Акцизи, които са около 85%. Данъкът върху добавената стойност представлява приблизително 12% от внесената сума. Това сочат данните от публикувания консолидиран финансов отчет за четвъртото тримесечие на компанията, за изминалата година.

Труд

Дедесари източили за година повече от бюджета на ДАНС

Три престъпни банди, работили в синхрон, са източили ДДС, чиито размери надвишават бюджета на ДАНС за 2014 г. Това съобщи шефът на държавната агенция Владимир Писанчев. Групата нанесла щети за около 30 млн. лв., фактурирайки фиктивни сделки със захар, петрол, автомобилни гуми и сухо мляко. Това е направено през миналата година и началото на тази.

Труд

Общини искат съдът да спре парите за регионите

Четири общини поискаха от съда да отмени разпределението на 289 млн. лв. от инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" и незабавно да спре раздаването на парите. Община Габрово е подала самостоятелно жалба във Върховния административен съд (ВАС), каза кметът Таня Христова (ГЕРБ).

По-късно това са направили и кметовете на Бяла Слатина Иво Цветков (ГЕРБ), на Оряхово Росен Добрев (ГЕРБ) и на Козлодуй Румен Манов (коалиция между земеделци, СДС, ССД, и "Гергьовден"). Те атакуваха заедно във ВАС двете постановления на правителството, с които първо бяха приети правилата за кандидатстване, а после бяха обявени проектите, спечелили финансиране. Жалбата вече е внесена в Министерския съвет, каза адвокат Александър Кашъмов.

Стандарт

Сергей праща 30 000 да агитират за Шулц

30 000 активисти ще поведе лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев в битката за евровота. Толкова ще бъдат симпатизантите на най-голямата партия в Европа, които от врата на врата ще разказват на избирателите манифеста на еврочервените.

Над 50 активисти на ПЕС аплодираха вчера соцлидера Сергей Станишев при откриването на най-масовия тренировъчен час за кампанията на червените в Европа "От врата на врата". Той се проведе в Рим, където днес ще заседава най-висшият форум на европейските социалисти. На 1 март е официалното гласуване за издигането на шефа на Европарламента Мартин Шулц за общ кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия. Шулц и Станишев надъхаха своите за активна агитация и пълна победа на вота с посланието "Почукай на всяка врата". В конгресната палата в Рим Станишев изнесе кратка лекция пред социалисти от всички европейски държави. ""От врата до врата" успя при американския президент Барак Обама и френския Франсоа Оланд, ще успеем и ние", обърна се лидерът на ПЕС към активистите.

Стандарт

Чиновници в афера за 30 милиона

Удар само за 24 часа бе нанесен на три организирани престъпни групи, занимаващи се с данъчни измами за над 30 млн. лева, източени от бюджета през изминалата година. В ареста са 11 души от общо 27 задържани. Основната дейност на групите е била търговия със захар, сухо мляко, петролни продукти и автомобилни гуми. Схемата, при която са действали, е класическа за източването на ДДС. Осъществявана е с фиктивни сделки по документи, след което е искано възстановяване на средствата и ползване на пълен данъчен кредит. Групите макар и да са действали отделно, са свързани помежду си чрез третата банда, която ги е снабдявала с фалшиви фактури. "Схемата е много интересна. Взаимовръзката между фирмите е на принципа на пипалото. Едно лице е една глава отгоре с много пипала. Именно поради тази причина са образувани три досъдебни производства, като насоките са различни - горива, захар, сухо мляко, гуми. Схемата е по-позната като "липсващ търговец" - фирмата, която дава началото на стокооборота, която създава приходността на извършената сделка, която не е реална и после на по-горни нива се дават фактурите", обясни зам. апелативният спецпрокурор Николай Найденов. Акцията е проведена съвместно между специализираната прокуратура и ДАНС. Претърсени са над 50 адреса в София, Видин, Пловдив, Стара Загора и Велинград.

Монитор

Оръжейник загина при взрив в „Арсенал"

Боеприпаси избухнаха почти едновременно в склад в Хасково и в казанлъшката оръжейница „Арсенал". При взривовете в мъглижкия филиал на оръжейния завод загина човек, а другият инцидент се размина само с материални щети. Жертвата е 63-годишният Георги Костадинов, който от дълги години работел в т.нар. Завод 4. Петъчният му ден започнал като всеки друг. Сутринта Георги отишъл на инструктаж, а след това влязъл в цех 130 „Барутно производство". Там той работел в изолирана кабинка, където подготвял барутни смеси. Около 12 часа на обяд обаче се чул жесток взрив и една от стените на цеха се сринала. Останалите служители, сред които били жена му и дъщеря му, веднага се притичали на помощ заедно с пожарната на завода. Те извадили Георги от развалините, а пристигналата линейка го откарала към болницата. Още по път обаче Костадинов починал.

Сега

БСП смята да затяга дисциплината на учениците със серия мерки

По-сериозни санкции и за учениците, и за родителите, за да се повиши дисциплината в училище, ще предложи депутатът Кирчо Атанасов от БСП и бивш просветен министър на Министерството на образованието. На първо място той смята, че трябва по-строго да се съблюдава спазването на вечерния час, който да не зависи от възрастта на детето, както е в момента, а да е според сезона - през зимата всички ученици да не излизат без придружител след 21 ч., а през лятото - след 22 ч.

Кирчо Атанасов припомни, че идеята за вечерен час беше записана в предишен проект на закон за средното образование, предложен при тройната коалиция. Документът обаче бе вкаран в края на мандата и времето на тогавашния парламент не стигна за обсъждането му. Впоследствие идеята влезе в Закона за закрила на детето. Според действащите разпоредби и в момента родителите са длъжни да придружават детето си на обществени места, ако е до 14-годишна възраст.