Фотоизложба, концерт и премиера на книга за българските дири в Беломорието

Достигат ли днес до нас гласовете на предците ни?

Фотоизложба, концерт и премиера на книга за българските дири в Беломорието

По случай Националния празник на Република България – 3 март, РИМ – Добрич и Сдружение „Бело море” – гр. Солун, ще представят на 28 февруари /петък/ от 16.00 ч. в сградата на Дом-паметник „Йордан Йовков” фотоизложбата „Македония – спомени от Бялото море”.


На откриването ще присъстват ансамблите за автентичен македонски фолклор от Равда и Несебър – „Македонка” и „Вардар”, които ще изнесат концерт с български народни песни от Беломорието. Ще бъде представена и книгата на Иван Бабев „Делата ви помним”, посветена на революционните борби на българите в Солунския край.

На вниманието на посетителите на изложбата са едни от малкото съхранени отломки от културно-историческото ни наследство в Егейска Македония. Това са икони, стенописи, църкви, училищни сгради, надгробни паметници, оцелели въпреки бруталното унищожение на всичко българско в този край. Някои от църквите са действащи и днес с напълно променена самоличност, други са превърнати в руини (Гумендженско), в които фреските са покривани с мазилка и пластове вар, надписите на български са заличени. Тези „паметници на културата” са недостъпни и оставени на саморазрушение.

Събирането на тези късчета се оказа неимоверно трудно, защото и до днес се следват почти стогодишните призиви за асимилация на българската историческа и родова памет.

В Беломорска Македония днес има кътчета, в които времето е спряло, спотаено между старите, типично български къщи. Там хората все още говорят помежду си на чудно красив български диалект, наричат села и местности с българските им имена, посрещат гостите си с млечник. Там хората все още помнят старите български песни, звучали някога, пазят ревниво българските си обичаи с непонятни за гръцкия език имена, представяни в съвременна Гърция като част от традиционния гръцки фолклор.