Уникални картини изложи добричлийка в София

Нетрадиционни картини, единствени по идея не само у нас, но и въобще в света, представи талантливата млада художничка от Добрич Гълъбина Славова. Уникалното в творбите й е, че са рисувани върху черупки от яйца. Изложбата бе открита преди седмица в София. Гълъбина Славова даде специално интервю за www.dobrichonline.com, в което разказа за творбите си, самата изложба и въобще за любовта си към изобразителното изкуство.

Уникални картини изложи добричлийка в София

p3055212_300_01Картините на Гълъбина Славова ще бъдат изложени във Френския център в столицата поне до края на март. Голям плюс за мен е, че изложбата ми е там, защото мястото е много посещавано и много хора ще видят произведенията ми, споделя художничката.

Изложбата е първа за добричлийката. На откриването са присъствали много неини приятели и колеги, както и хора, разбрали за проявата и проявили интерес да видят картините й.

Нестандартното е, че всичките 12 картини са рисувани върху черупки от яйца. Първата е направени преди 3 години. Идеята се ражда спонтаннно. Гълъбина има сериозен интерес към приложните изкуства. Преди няколко години се зарибих по идеята от нищо – нещо, споделя тя. Започва да създава красиви произведения от напръв поглед непотребни вече неща – хартия, вестници, бутилки.



Следващата идея, която й хрумва е да рисува върху черупки от яйца. Винаги ги събирам, когато готвя, разкрива Гълъбина. Всяка картина отнема време, тъй като лепенето на черупките става бавно. Идеята е уникална, тъй като досега черупките никога не са били използвани за платно. Художественото изкуство не познава досега подобно творчество.

 

Всяка картина е с различна идея – дърво в есенни цветова, къща, пейзажи, разказва Гълъбина Славова. В една от творбите освен черупки, е използван и ориз. Именно върху ориз ще бъдат нарисувани следващите творби на художничката.

Всички изложени картини са ми любими, защото са правени с много любов, споделя Гълъбина. По-специална за нея обаче е картината „Дядовата къща”. Посетителите на изложбата във Френския институт в София вече проявяват интерес да закупят уникалните творби.

Имах желание моята първа изложба да бъде в Добрич, но от местната галерия ми отказаха, поради заетост на залите, разкри Гълъбина Славова. Гордея се, че съм от Добрич и много искам да реализирам изложбата и тук, споделя тя.

Гълъбина е свързана с изобразителното изкуство от съвсем мала. Още на 7 години тръгва на уроци по рисуване при Тодор Балев. Благодарение на него се запалих по рисуването, той ме научи да имам мой собствен стил на рисуване, спомня си Гълъбина, която изказва голяма благодарност на своя учител Тодор Балев. Талантът й е наследен от майка й, която също се е занимавала с рисуване и дизайн на дрехи.

Гълъбина завършва средното си образувание в СОУ „Дора Габе” – Добрич с профил „Изобразително изкуство”. Желанието й е било след това да запише архитектура, но я приемат във ВСУ „Любен Каравелов” със специалност Строителство на Сгради и Съоръжения. В университета усещах как изкуството много ми липсва, единствено техническото чертане ми харесваше от дисциплините, които учихме, разкри добричлийката.

 

За това паралелно с висшето образование, тя записва и курсове за гримьор. Талантът й в тази професия съвсем скоро са оценен и Гълъбина започва работа като гримьор в ТВ 7. Гримирането много се доближава до рисуването, колегите ми казват, че рисувам по лицата им, разказва за професията си Гълъбина.  Следващата й голяма цел е да изкара и курс за кино грим, към който тя също проявява голям интерес.

 

След разговора с нея, съм убеден, че и там й предстои блестяща реализация. Защото Гълъбина е от хората, които преследват мечтита си до край и всико, което правят, го правят с много любов и въображение, което не познава граници. В комбинация с таланта й, можем да сме сигурни, че все по-често ще чуваме името й. Което пък е още един повод да се гордеем с нашия град Добрич.

 

zavesi7_600

 

zavesi10_600

 

zavesi2

 

Гълъбина Славова (вляво) на откриването на самостоятелната й изложбаГълъбина Славова (вляво) на откриването на самостоятелната й изложба