Лятото на 2014 г. ще е най-горещо; Шунката подгизна от вода; Протестът на тираджиите оскъпи цветя и цитруси

Режем Турция от Европа; Пропастта в заплатите в София и провинцията се разраства; Без задължително и електронно гласуване

Лятото на 2014 г. ще е най-горещо; Шунката подгизна от вода; Протестът на тираджиите оскъпи цветя и цитруси

Труд   
Правителството прави пролетен подарък за хората с най-ниски доходи
Хората с най-ниски доходи може да получат пролетен подарък от правителството в края на отоплителния сезон. Управляващите обмислят да отпуснат еднократна финансова помощ на най-уязвимата част от обществото, сподели на пресконференция социалният министър Хасан Адемов.

В момента социалното и финансовото министерство изчисляват какви средства ще се нужни за отпускането на помощта. Също експерти от ведомството на Адемов работят за определянето на кръга от граждани, които ще могат да получат средства.

Министърът информира, че за момента управляващите няма да правят промени в данъчното законодателство и политиката по семейното подоходно облагане. Това ще се случи през втората половина на мандата.

Адемов обясни, че за да може всички майки без подоходен критерий да получават месечни помощи за деца, би трябвало да се отделят около 950 млн. лева, а сегашният ресурс, който се отделя за всички политики на социалното министерство, е 1,100 млрд. лева, каза още министърът.

24 часа
Падна блокадата на границата в Турция
Тази нощ приключи блокадата на границата в Турция. Среща България-Турция, насрочена за 17 февруари на министерско ниво, ще решава проблема с превозвачите. Това съобщи външният министър Кристиан Вигенин, цитиран от bTV.

Има становище от турския транспортен министър, който се ангажира с цялостен нов подход по проблема. Фирмите и на двете страни трупат големи загуби - затова българското правителство ще освободи половината разрешителни, които очаква турската страна, обясни още Вигенин.

Лятото на 2014 г. ще е най-горещо
Идващото лято на 2014 г. ще е най-топлото, откакто се записват температурите, предупреждават учени, цитирани от в. “Дейли мейл”. Те оценяват шанса това да се случи на 75%.

Времето е свързано с течението Ел Ниньо. То се получава, когато водите на Тихия океан при екватора са необичайно топли, което може да доведе до резки промени в океанските течения и вятъра по целия свят.

В изследване, публикувано в научното издание “ПНАС”, немски учени твърдят, че са в състояние да прогнозират тенденциите за Ел Ниньо с една година напред, а не за шест месеца, както досега.

Учените от университета в Гисен направили прогнозата си чрез отразяване на връзките между температурите в района на Ел Ниньо и останалата част на Тихия океан. Те използвали този метод вместо картографирането на температурата на водата в източната част на Тихия океан. При него се постига прогноза за 6 месеца напред, тъй като се влияе от духащите около екватора ветрове.

Новинар
Делян Пеевски: Цветанов е патологичен лъжец
40 пъти съм бил при него, доказва народният представител със справка от МВР
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е патологичен лъжец. Това заяви в писмо до медиите депутатът от ДПС Делян Пеевски.

По думите му ексвътрешният министър цели да забърка прокуратурата в скандал. "Във връзка с интервюто ми в информационна агенция ПИК и последвала реакция на Цветан Цветанов в сутрешния блок на Нова телевизия се изумих от наглостта на този човек, като с направените в телевизионното предаване изявления Цветанов за пореден път доказва, че е един патологичен лъжец", пише Пеевски.

Той уточнява, че е бил решил да не коментира повече Цветанов, но заради неверните му изявления е длъжен да обяви истината по случая. „Многократно съм се срещал с Цветан Цветанов в неговия кабинет в Министерството на вътрешните работи и на други места и никога не е било необходимо някой да ме води или представя.

Без задължително гласуване на следващи избори
Задължително гласуване на следващи избори няма да има.
Това реши парламентът при приемане на текстовете на второ четене от новия Изборен кодекс. Така бе отхвърлено предложението на ГЕРБ, които предлагаха да се стимулират гражданите да гласуват чрез ваучери за административна услуга на стойност 20 лв.

Срещу идеята застанаха от БСП и ДПС, които бяха категорични, че задължителното гласуване е в разрез с конституцията, която гарантира свободното право на хората да участват в изборния процес. Отхвърлено бе и искането за въвеждане на частичен мажоритарен вот. Иначе над пет часа продължиха обсъжданията на Изборния кодекс.

Наложи се дори работното време на депутатите да бъде удължено заради изоставането от графика, определен за приемането на новите правила. Само до 13 ч. парламентът успя да разгледа едва три точки от законопроекта. В това число бе прието и изменението районните кметове в големите градове да се избират пряко от гражданите.

Сега
Пропастта в заплатите в София и провинцията се разраства
Дори в районите с големи областни центрове наетите намаляват
Огромната пропаст между София и провинцията доби нови измерения, след като националната статистика отчете вчера, че вече само в столицата средната заплата е по-висока от средната за страната. Дори и в големите градове вече се намира трудно работа, след като е отчетено немалко намаление на наетите в някои от тях. Това показват статистическите данни за работещите на трудов и служебен договор и за средната заплата за последното тримесечие на 2013 г.

Средната работна заплата в България е достигнала 828 лв. през четвъртото тримесечие на м.г. Това е ръст с 3.1% на годишна база, или 25 лв. Само в София средното възнаграждение надхвърля тази сума и е 1138 лв. Столицата дава работа на 30% от наетите у нас. Увеличението на годишна база обаче е повече от символично - със 7 лв. Още три области минават 800 лв. Във Враца средната заплата е 825 лв., но това не е показателно, тъй като високите нива там се дължат само на АЕЦ "Козлодуй" и малкото работещи. Във Варна са получавали средно по 817 лв., а в Стара Загора, където влияние оказват добрите възнаграждения в енергийния комплекс "Марица-изток" - 806 лв.

Видин продължава да бъде регионът с най-ниски възнаграждения. Там са вземали средно 538 лв. през последното тримесечие на 2013 г., което все пак е с 27 лв. повече от преди година. По-големият ръст дори от този на средната заплата може да се обясни основно с повишението на минималната от 290 лв. през 2012 г. на 310 лв. през 2013 г. Това обаче е поредното доказателство, че в най-бедните региони в страната се работи основно на минимума. Работодателите постоянно предупреждават, че административният ръст на най-ниското възнаграждение води до уволнения. Във Видин наетите наистина са намалели за година от 18 846 на 17 768. В най-бедния Северозападен регион на страната само в Монтана е отчетен лек ръст на наетите от 28 345 на 29 633, но там дори по-високата минимална заплата не е успяла да вдигне средното възнаграждение и то е замръзнало на 603 лв.

Липсата на увеличение дори при непрекъснат ръст на минималната заплата може да се обясни с наемането на повече хора на непълно работно време. В две области - София-област и Перник, средната заплата дори е намаляла. В Софийско тя е 792 лв., което е със 17 лв. по-малко, отколкото преди година. В Перник пък пада с 15 лв. и стига до 589 лв., а областта влиза в списъка на 7-те области с възнаграждения под 600 лв. Освен Видин в него са още Силистра (598 лв.), Ямбол (597 лв.), Смолян (591 лв.), Хасково (582 лв.) и Благоевград, където средната заплата се е увеличила само с лев до 575 лв. В останалите бедни области все пак увеличението е с минимум 20 лв.

Данните за наетите пък показват, че хората вече все по-трудно намират работа дори в добре развитите региони с големи областни градове. В Пловдив например наетите са намалели на годишна база от 209 878 на 207 933. Във Варненска област спадът е почти същият - от 149 298 през последното тримесечие на 2012 г. на 147 773 през същия период на м.г.

Търговските вериги протестират срещу обвинение на премиера
Търговските вериги реагираха с остра декларация, след като премиерът Пламен Орешарски публично изрази съмненията си, че те източват ДДС. "Приветстваме позицията на министър-председателя Пламен Орешарски, че търговските вериги имат сериозен принос за подобряване на качеството на стоките и търговските услуги, както и към развитието на българската икономика. Ние инвестирахме и инвестираме в България над 4 млрд. лв. и осигуряваме директно над 20 хил. работни места и индиректно десетки хиляди в свързаните бизнеси-наши партньори. Средно всяка верига за бързооборотни стоки в нашето сдружение работи с над 800 български доставчика, а средно 55% от стоките в магазините ни са български. Сдружението обаче категорично възразява срещу публично отправените от премиера към всички международни търговски вериги тежки обвинения за извършване на данъчни измами, базирани не на доказани факти и извършени разследвания, а на общи съмнения. Членовете на Сдружението за модерна търговия са сред най-големите данъкоплатци в страната и са подлагани на постоянни проверки", се казва в декларацията на Сдружението за модерна търговия, изпратено до медиите.
Негови членове са "Билла България”, “Доверие - Брико”, "К енд К Електроникс", "КМБ България”, "Кауфланд България ЕООД и Ко”, "Лидл България ЕООД.
Вчера на срещата с бизнеса Орешарски заяви, че големите вериги сигурно източват ДДС, тъй като той няма друго обяснение защо внасят стоките си от чужбина чрез български ЕТ фирми.

Монитор
Изследване на „Активни потребители” показва
Шунката подгизна от вода
Вадят по 1500 г деликатес от кило месо
Водното съдържание на няколко вида шунка, изследвани от асоциация „Активни потребители”, е изключително високо, като показателят се е движил между 74 и 77 на сто. Това сочат предварителните данни от изследването, направено по поръчка на потребителската организация. В крайна сметка обаче никъде няма ориентир какво трябва да бъде съдържанието на течности и производителите на практика могат да добавят колкото си искат вода, каза Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията. Той смята, че

у нас може да има доброволен стандарт

и за този продукт, за да се ориентират купувачите добре какво слагат в кошницата си. В Щатите и Великобритания има три вида шунка, като разграничението се прави чрез наименованието в зависимост от водното съдържание, даде пример Николов. Според него и българският потребител, и българският производител ще спечелят, ако се направи такъв стандарт.

Всяка компания, произвеждаща шунка у нас, сама прави техническата си документация, в която се упоменава и водното съдържание, уточни д-р Румен Караманов, член на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.

При производството на шунка се прави т.нар. „овкусяване” на месото и се влагат добавките, които са регламентирани в Наредба №8 на агенцията по храните. В нея строго е регламентирано процентното участието на всяка добавка. Влагането на вода в този случай обаче е неизбежно, защото при овкусяването добавките се вкарват в продуктите в разтворено състояние. Затова опасността прекаляването с течностите е въпрос на самоконтрол и съзнание на всеки един производител, който ползва  добавките, независимо от това дали е шунка или друг продукт, казва експертът по храните. Контролният орган трябва да провери техническата документация на всеки един производител, какъв процент водно съдържание е заложено и дали това се изпълнява.

При шунката рандеманът може да достигне 50%

От килограм месо опитният производител може да направи кило и половина деликатес. Според специалиста в този случай трябва да се работи както при пилешкото месо, където беше ограничено допълнителното добавяне на вода. Европейският регламент 543 ограничава водното съдържание, но разрешава овкусяването на месото. Това обаче е вратичката, през която може да се добавя течност и да се вдига теглото на продуктите. Никой не отчита, че овкусителите се вкарват с течност и така водното съдържание става изключително високо.

Подобен проблем съществува и с пресните меса у нас. Голяма част от тях влизат във веригите и се продават като пресни меса, но всъщност при тях има намеса и водното съдържание е повишено заради употребата на консерванти и хранителни добавки. Всяко третирано месо обаче трябва да се определя като полуфабрикат и няма място на щанда за пресни меса, категоричен е д-р Караманов.

Търговците вдигнаха цените и на цветята
Протестът на тираджиите оскъпи цитрусите
Килограм мандарини се продава за 2,40 лв.
Протестът на превозвачите на границата ни с Турция вдигна цените на някои стоки. Най-ощетени и изненадани дни преди празника на влюбените се оказаха търговците на цветя. Те коментираха, че заради протеста голяма част от вноса все още се бавел. Онези от дистрибуторите, които все пак успели да се промъкнат с тировете си в България, пък се възползвали от ситуацията и надували цените. Така ден преди празника

цената на розата на пазара във Велико Търново е 5 лв.

като се очаква в деня на самия празник да достигне 8 лв. и дори 10 лв. в целофан. За сравнение през последните години в дните преди Св. Валентин цената на най-продаваното любовно цвете беше 3,50 лв., а на 5 лв. скачаше едва на самия 14 февруари. Освен това търговците се оплакват, че немалка част от цветята, които са им доставили дистрибуторите, са били вече поувехнали заради забавянето и неправилното съхранение в тировете. “До 14-и все някак ще издържат. Каквото не продадем дотогава обаче и ден повече няма да стои и ще трябва да се изхвърля. А това е стока, за която сме броили пари. Кой ще ни покрие разходите и ще ни обезщети, тези, протестиращите ли, дето хич не им пука за бизнеса на останалите”, ядосват се цветарите.

Освен на цветята за Деня на влюбените протестът на тираджиите
оказа влияние най-вече върху цитрусовите плодове

Цените на мандарините и портокалите през последните дни лекичко се вдигнаха с по 20-30 ст. Търговци от пазара обясняват, че самите те получават стоката си от големите борси, които обаче се зареждат основно от тировете, идващи от Турция и Гърция. Така килограм мандарини първо качество, който в средата на миналата седмица се продаваше по 1,80 лв., сега на места достигна вече до 2,40 лв. Продължителният престой в камионите е оказал своето влияние и върху цитрусите, като е увеличил брака на доста над допустимото. Търговците обаче са вложили пари в стоката и не мислят да изхвърлят и един плод. Почти напълно негодните за консумация лимони, мандарини и портокали се продават за левче килото.

Стандарт
Режем Турция от Европа
Кризата на българско-турската граница започна на 30 януари с отказа на турската страна да признава издадените от нея еднократни разрешителни за родни превозвачи. В събота, 8 февруари, турците се съгласиха да насрочат отлаганите повече от 3 месеца преговори с нашата страна за 21 февруари в Анкара. Това накара големите браншови организации СМП и НСБП да се откажат от заканата си да блокират границата. Вместо тях обаче напряко на подстъпите към двата ГКПП паркираха тировете си малки и средни превозвачи.

Турция остава без сухопътна връзка с Европа. От понеделник движението на товарни автомобили през двата основни ГКПП между България и Турция - Капитан Андреево и Лесово, е блокирано. До дни се очаква да бъде затворен и пътят на турските камиони през територията на Гърция, научи "Стандарт".

След блокирането на нашата граница турските превозвачи пренасочиха камионите си по обиколния маршрут през Гърция и Македония - по Е84 през Текирдаг и Кешан и граничния пункт на турско-гръцката граница Ипсала - Кипи. След това по Е90 (Виа Игнатия) през Пеплос, Комотини, Кавала и северно от Солун, по Е75 - към Македония, турските тирове минават през Гевгели и Скопие към Белград. Втори вариант е насочването към някои от гръцките фериботни линии към Северна Италия. Поради малкия капацитет на ГКПП Ипсала обаче там от няколко дни се образуваха опашки от камиони, които достигнаха 40 км.

Сега и този единствен спасителен за турските превозвачи път към Европа ще бъде затворен. Очаква се тези дни гръцките фермери да блокират напълно с трактори основните пътни артерии в северната част на страната, включително и Е90. Мярката е протест срещу рестриктивната данъчна политика на Атина. Преди дни те блокираха основни пътища в Южна Гърция, но сега се готвят да прекъснат шосетата и в северната част на страната. Това ще отреже напълно турските камиони от Европа и ще блокира турската икономика, за която единствена връзка ще останат турските фериботни линии с Италия и Румъния.

Гръцките фермери бързат с организацията на блокадите преди евентуалното отваряне на българо-турската граница, твърдят запознати. Те са наясно, че затварянето на пътищата ще предизвика по-силен отзвук заради огромния поток от турски камиони, за които Гърция остава единствена връзка с континента.

Информациите за развалени турски стоки и драстично падане на цените на турските плодове, зеленчуци и цветя растат лавинообразно с всеки изминал ден.

270 000 бедни с 30 лв. помощ по Великден
Адемов дава добавки за топло през априлБлизо 270 000 бедни домакинства ще получат еднократна финансова помощ от 30 лева в края на отоплителния сезон. Идеята бе обсъдена на заседанието на правителството, а се очаква то да вземе решение следващата сряда.

Еднократно подпомагане ще има за всички 252 хиляди лица и домакинства, които тази зима получават помощи за отопление, обяви социалният министър Хасан Адемов. По 30 лв. ще получат и хората, чийто месечен доход надвишава с до 10 лв. определените в закон лимити за достъп до енергийни добавки. По данни на Агенцията за социално подпомагане през този отоплителен сезон са отхвърлени близо 10 000 молби заради това, че доходите им с малко надхвърлят праговете. Освен това еднократна помощ ще получат и около 5000 безработни, на които е отказана енергийна добавка заради това, че не са имали непрекъсната регистрация в бюрата по труда през последните 6 месеца. Така броят на бедните, които ще бъдат подпомогнати, се очертава да е около 270 хиляди. Той обаче може да набъбне повече, защото ще се даде възможност да кандидатстват всички с доходи, надвишаващи с 10 лв. законовите прагове.

"Ще дадем срок от 1 месец тези хора да подадат молбите си в Агенцията за социално подпомагане и в началото на април те ще може да си получат еднократната помощ", обясни Адемов. Размерът на допълнителния разход, който трябва да одобри финансовият министър Петър Чобанов, е 8,1 млн. лв.
Адемов отрече връзка между отпускането на еднократна помощ за най-бедните с предстоящите евроизбори. Тези хора страдат най-много в криза, а правителството е доказало още в началото на мандата си, че предприема последователни социални мерки", обясни Адемов. Политическа лоялност с 8 млн. лв. не се купува, допълни още той.

В новия програмен период ще има специален фонд, който да подпомага с продукти най-бедните българи, съобщи още Адемов. Става дума за около 280 млн. лв., от които 210 млн. ще дойдат от ЕС.

Репортер
Без задължително и електронно гласуване
Парламентът гласува на второ четене текстове от новия Изборен кодекс
В България няма да се гласува електронно, решиха депутатите, които започнаха да приемат текстовете от новия Изборен кодекс. От нормативния акт отпадна и друг текст, породил спорове в пленарна зала – за задължителното гласуване.

И двете идеи дойдоха от групата на ГЕРБ, като още в началото на обсъждането се видя, че от БСП и ДПС нямат намерение да гласуват „за”.

Бившите управляващи са на мнение, че електронния вот през интернет ще облекчи гласоподавателите в чужбина, които традиционно срещат трудности с упражняването на правото си да пуснат бюлетина.

От БСП контрираха, че това може да увеличи корпоративния вот на избирателите.

„Какво пречи на един работодател да накара своите служители да гласуват от един компютър, а той да гледа”, попита Мая Манолова. И допълни, че само една европейска държава е въвела този метод – Естония, и практиката не е разпространена.

Това предизвика гнева на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която се обърна към Манолова с думите: „Вие сте просто един доносник и от Костинброд нищо не излезе”.

Със скандал премина и обсъждането на задължителното гласуване. Там пререканието бе между Красимир Ципов от ГЕРБ и представители на ДПС.

На края заседанието на Народното събрание бе прекратено поради липса на кворум.