И енергото във Варна иска по-скъп ток; Учим висше за 2 години; Жандармерията ще пази от престъпници селата

Пневмонията взе пета жертва; Хайки за деца с мерцедеси; Недоволни общини ще се жалват в Брюксел...

И енергото във Варна иска по-скъп ток; Учим висше за 2 години; Жандармерията ще пази от престъпници селата

Дневник
Тригодишна уседналост за купуване на земя предлага БСП
Седмица след решението на Конституционния съд за отмяна на забраната за продажба на земя на чужденци депутати от БСП внесоха промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които изискват тригодишна уседналост за купуване на земя.

Земи ще могат да придобиват физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката, предвиждат текстовете, внесени днес от 14 депутати от БСП начело с председателя на земеделската комисия Светла Бъчварова.

Фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години ще могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас.

Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите - документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.

Предвиждат се изменения в реда и условията за отдаване под наем на пасищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фондове - да се отдават без търг на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ, пропорционално на техния брой и съобразно вида и местообитанието им. За да не се счита това за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цени.

Пасищата и ливадите, които не са отдадени на животновъдите, ще могат да се предоставят чрез търг и на лица, които поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

Капитал
Нов завод за 25.5 млн. лв. ще заработи в Девня
Италианската SOL започва да произвежда там промишлени газове през есента
Нов завод за производство на промишлени газове ще започне работа до есента в Девня. Проектът е на "СОЛ България" (част от италианската група SOL), а самата мощност ще бъде разположена на площадката на "Агрополихим". За инвестицията си от 25.5 млн. лв. в четвъртък компанията получи сертификат клас А по Закона за насърчаване на инвестициите.

Сега
Жандармерията ще пази от престъпници селата в 15 области
От понеделник МВР мобилизира целия си ресурс в борбата с битовата престъпност
Жандармерия, охранителна полиция и част от оперативния състав на МВР тръгват по малките населени места в 15 области от понеделник сутринта, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. С тази мярка държавата се надява да пребори битовата престъпност, която в последните месеци се разраства и почти не минава ден без съобщение за ограбени и бити възрастни хора по селата. Лазаров повтори и тезата си, че големите градове трябва да се наситят с камери, които да помагат при разкриването на престъпления.

Жандармеристите, които официално се водят към специализираните полицейски сили, ще се въртят на смени от 12 часа, за да има 24-часово полицейско присъствие. Не стана ясно обаче кои ще са 15-те от общо 28 области, тъй като главният секретар назова само 5 от тях - Видин, Враца, Монтана, Плевен и София-област. Освен жандармерия в малките населени места ще бъдат пратени дознатели и охранителна полиция. Според Лазаров ще има "явно и друго наблюдение", където се налага, което най-вероятно значи секретни постове, видеонаблюдение и мобилни екипи.

До 20 000 лв. глоба заплашва медиите за уронване на престижа на кандидат-депутат
Предложението на ГЕРБ бе подкрепено от всички депутати в комисията
С впечатляващо единодушие депутатите от временната комисия за Изборния кодекс приеха забрана за публикуването на материали в медиите, които накърняват правата и доброто име на кандидатите по време на предизборната кампания. Въпреки че предложението дойде от ГЕРБ, то бе подкрепено от всички ПГ. Бившите управляващи предлагат нарушителите да се наказват с имуществена санкция между 5000 и 10 000 лв. При рецидив санкцията скача до 20 000 лв. Санкциите са записани в частта за административно-наказателни разпоредби, която е една от последните в кодекса и все още не е гласувана. Засега не е ясно и кой ще налага въпросните глоби. Вносителите не успяха да дефинират коя публикация би могла да се смята за накърняване на правата и доброто име на кандидата. Те признаха, че темата е много широка и трудна за поставяне в рамки. Депутати от различни ПГ се съгласиха, че този текст е добра стъпка към внасяне на повече хигиена в публичното пространство, която липсва по време на предизборна кампания.

Депутатите приеха още, че по време на изборите ще има възможност за машинно гласуване в секциите. Това ще става чрез обща бюлетина върху визуален или тактилен терминал, на която гласоподавателят отбелязва по еднозначен начин своя вот. Бюлетината ще бъде проектирана така, че да предоставя възможност избирателят да не гласува за нито една партия, коалиция или инициативен комитет. След провеждането на вота човекът получава контролна разписка, която се пуска в специална кутия. Няма да има възможност за повторно машинно гласуване.

Шефът на комисията Мая Манолова заяви, че от печатницата на БНБ са я уверили, че ще могат да се справят с отпечатването на бюлетините. Преди няколко дни пред обществения съвет към временната комисия представители на печатницата заявиха, че няма как да се справят заради кратките срокове и някои нови атрибути върху бюлетината. Те напомниха и за дължината й от 3 м. Манолова обаче обясни, че е възможно сроковете да се удължат, като например обществената поръчка се направи още преди старта на кампанията. Според нея задължително трябва да се намери начин за съчетаване на интегралната бюлетина и заложеното в кодекса преференциално гласуване. Този вид гласуване отпадна в последния момент в края на мандатите на тройната коалиция и на ГЕРБ именно заради опасения, че не може да се съчетае с интегралната бюлетина.

Монитор
Вузовете отличници ще получат 21,4 млн. лева
Учим висше за 2 години
Обучението за бакалавър може да бъде обвързано с кредити, а не с определен срок.
Степента „бакалавър” при следване за висше ще може да се завършва за 2, вместо за 3 години, след въвеждането на кредитна система с точки. Такова предложение за промяна в Закона за висшето образование ще направи лидерът на ДПС Лютви Местан. Това съобщи самият той вчера на парламентарна образователна комисия. Идеята е следването в образователна степен „бакалавър” да няма срок. Тоест студентите да могат да покрият необходимите 180 кредита за колкото време те решат. Така на практика един студент може да завърши както за три, така и за шест или повече години. Образователният министър Анелия Клисарова подкрепя предложението и каза, че то ще бъде обсъдено.

Около 25 млн. лв. ще загубят университетите след намаляването на студентките такси, съобщи още министърът на образованието. Тя уточни, че таксите евентуално ще бъдат понижени от учебната 2015-2016 година. Клисарова обясни, че университетите ще бъдат компенсирани за загубите си чрез допълнително финансиране на качеството на обучението. Още през тази година вузовете отличници ще получат 21,4 млн. лв. Клисарова за пореден път обясни, че приемът в университетите ще бъде регулиран чрез държавна поръчка. Това може да стане най-рано през учебната 2015-2016 г.

Готвят лицензионен режим за фирмите за бързи кредити
Връщаме покупката от нета без обяснение
До 50 000 лева скача глобата за некоректни търговци
Покупките през нета ще се връщат по-лесно след приемане на закона.
До 14 дни можем да се откажем от покупка, направена през интернет, без да даваме обяснения на търговеца. Това гласят промените в Закона за защита на потребителите, които бяха приети вчера от депутатите. Купувачът може да не посочва причина за своето решение, а продавачът не дължи обезщетение в този случай. Двуседмичният срок тече от датата на сключване на договора, когато става дума за услуги или от момента, в който стоката попадне реално в ръцете на потребителя. Законът предвижда възможността потребителят да си поиска парите и да развали договора за покупка при нова повреда, ако преди това
три пъти търговецът е ремонтирал рекламираната стока гласят още промените в законопроекта, направени по предложение на Министерския съвет. В този случай е нормално купувачът да поиска възстановяване на заплатената от него сума, а търговецът да я заплати.

До 3000 лева глоба може да отнесе търговецът, който не е дал достатъчно информация на потребителите. Законът определя, че хората трябва да знаят достатъчно не само за адреса на фирмата и основните характеристики на стоката, но също така и за правото на отказ и условията, при които договорът може да се развали. Най-високата глоба, предвидена от закона - от 50 000 лева, може да бъде наложена в случаите, когато търговецът използва търговски практики, които накърняват икономическите или колективните интереси на потребителите.

Стандарт
Хайки за деца с мерцедеси
Данъчни ще проверяват родителите за скъпите подаръци
Данъчните взеха на мушка деца богаташи. Става въпрос за непълнолетни собственици на скъпи имоти и лимузини. В Русе например хлапе се оказало притежател на "Мерцедес"-S класа.
На други места освен лимузини малчугани се водели собственици и на огромни палати.
От Националната агенция за приходите (НАП) отказаха повече информация заради извършващите се в момента проверки. Прехвърлянето на имоти и скъпи автомобили на деца може да е опит на реалните им собственици да не бъдат засечени от данъчните като хора с големи финансови възможности, коментират експерти. Затова от НАП ще направят проверка на родителите на замогналите се хлапета, за да се види дали официалните им доходи позволяват да правят такива скъпи подаръци на наследниците си.

Пневмонията взе пета жертва
Прокуратурата проверява смъртта на 48-годишен заралия
Пневмония насред грипната епидемия взе пета жертва в страната. Ваньо Сандев (48 г.) е бил приет в старозагорската университетска болница "Киркович" в тежко състояние на 19 януари след обяд. Въпреки усилията на лекарите мъжът е издъхнал след няколко часа. Диагнозата в епикризата му е двустранна пневмония с придружаваща остра дихателна недостатъчност.
Според сестрата на Сандев той се е разболял седмица преди това и на два пъти е бил на преглед. Първия път личният лекар му предписал флудрекс, витамин С и клеева тинктура. Състоянието му обаче се влошило, започнал да храчи кръв и ден преди фаталния изход отишъл за нов преглед в спешния кабинет в събота. Дежурният лекар установил, че има двустранна бронхопневмония, но не го изпратил на рентген за окончателна диагноза. Предписал му куп лекарства за вкъщи - флексид, МИГ-400, ердомед, билков сироп за кашлица и хапчета за смучене. Вечерта състоянието на Сандев се влошило. Сутринта линейка го откарала в болницата. Както се оказва обаче, твърде късно, само след няколко часа мъжът издъхнал. Губернаторът Живка Аладжова е сезирала прокуратурата за случая. Преди ден 32-годишна родилка почина в Силистра, след като получи хеморагичната пневмония от свински грип.

24 часа
Сотир Цацаров: Къде пише, че Цветанов не може да бъде подслушван законно!?
“Няма закон, който да забранява Цветан Генчев Цветанов да бъде подслушван законно. Каквото за другите, това и за него.”

Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира вчера лаконично твърденията на адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков, че клиентът му бил подслушван две години след извършване на престъплението.

“Не ми е работа да коментирам защитници на обвиняеми, особено обвиняеми с 3 висящи дела. Ако в конкретното дело е имало ясна документална следа, че са били използвани спецразузнавателни средства (СРС), какво е открито от защитата!? Някакъв свръхсекретен документ, забравен от прокуратурата, или ясен знак, че законът е бил приложен съвсем коректно!?”, каза Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Запитан защо са приложени СРС, обвинител №1 отговори: “Прокуратурата не се интересува от политическата влиятелност на дадено лице. Дали трябва, или не трябва да се иска от съда разрешение за СРС, преценява наблюдаващият делото прокурор. Ако се налага да бъдат контролирани контакти със свидетели или други бъдещи обвиняеми, естествено, че ще бъдат използвани СРС.”

Труд   
И енергото във Варна иска по-скъп ток
Два дни след като доставчикът на ток в Югоизточна България ЕВН обяви, че ще поиска поскъпване на тока за бита с между 7 и 9%, втора компания даде същите сигнали - доставчикът на ток в Североизточна България “Енерго про”.

Пред “Труд” дружеството обяви, че заради последните две намаления на цените на електроенергията - от юли и от декември, не може да гарантира качествени доставки за абонатите си. Единствената компания, която все още не е дала прогнозата си, е ЧЕЗ. Тя обслужва Западна България.

“Поредицата от ценови решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поставиха в режим на оцеляване нашата компания”, твърдят от “Енерго про”. Дружеството е изчислило, че последните две намаления на тока са свалили необходимите за дейността му приходи със 135 млн. лева.

“Компанията е изправена пред обективна невъзможност да поддържа желаните от нас стандарти на обслужване и надеждност на електроснабдяването”, твърдят от енергото. И допълват, че след като ДКЕВР е заложила нулеви разходи за инвестиции на “Енерго про” през 2014 г., няма пари за изграждане на нови мрежи и обновяване на съществуващите.

“През 2013 г. се активизираха процесите по развитие на свободния пазар на ток и възникват нови задължения, чието изпълнение влече и нови разходи като тези за балансиране”, обясниха от енергото. По техни сметки за целта са нужни още 55 млн. лева. От липсата на средства за инвестиции се оплакаха и топлофикациите.

От асоциацията им обясниха пред ДКЕВР, че при така заложените цени на тока, произвеждан от централите, те не могат да гарантират качествени доставки за потребителите си. Регулаторът вчера обсъждаше новата методика за формиране на цената на тока от топлофикациите, като обеща да разгледа възраженията им.

Междувременно производителите на ток от слънце и вятър обявиха, че ЧЕЗ, ЕВН, “Енерго про” и ЕСО им дължат почти 400 млн. лева заради отменената от съда такса за достъп. Според доклад на ДКЕВР сумата е под 200 млн. лева.

Председателят на регулатора Боян Боев коментира, че все още не е направил точни изчисления, за да каже къде се губи разликата от 200 млн. лева.

Недоволни общини ще се жалват в Брюксел
Десетки общини се възмутиха от разпределението на парите от фонд “Региони”. Кметовете на Добрич и Габрово Детелина Николова (ГЕРБ) и Таня Христова (ГЕРБ) заявиха, че подминаването на техните предложения е практика при управлението на БСП.

Христова се закани да се оплаче в европейския Комитет по регионите, същото смята да направи и местният депутат Томислав Дончев. Николова каза, че е нелогично с 500-те милиона лева да се строят басейни, а не канализация, както е искал Добрич.

От столичната община казаха, че предвидените за София 6 млн. лв. за 6 детски градини няма да стигнат, особено ако се наложи за строежите да се отчуждават земи.

Като наказание тълкува липсата на пари царевският кмет Георги Лапчев (ГЕРБ). В местната партийна централа коментираха, че случилото се е подигравка с жителите на региона. “За съжаление се оказахме прави, че това правителство толерира определени градове и общини”, каза областният лидер на ГЕРБ в Бургас и народен представител Димитър Бойчев. Той посочи, че за Варненско са отпуснати далеч повече средства. Възмутени са и в Банско (ГЕРБ), Струмяни (независим), Кресна (НДСВ) и Петрич (независим), които не получават нито лев.

Доволните

С раздадените пари обаче два града ще успеят да се кандидатират за европейското първенство по волейбол през 2015 г. и са доволни от това.

7 млн. лв. - най-скъпият единичен проект на община, е за Русе. В списъка, разпространен от финансовото министерство, той е означен като “Обособяване на самостоятелен подземен паркинг в търговско-развлекателен център”, но в действителност става въпрос за шанс да се завърши спортна зала.

Първоначално комплексът “Гранд плаза” включваше спортната зала, мол с подземен паркинг и 1200 паркоместа, петзвезден хотел с хеликоптерна площадка и бизнес център. Със 7-те млн. лв. общината ще закупи подземните гаражи на обекта и ще доизгради само спортната зала. Условието в подписания договор с частния инвеститор е той да довърши останалите обекти до февруари догодина. Залата ще има 5600 седящи места и капацитет до 8000 души за спортни събития и концерти.

Кандидатура

Правителството спаси и кандидатурата на Варна. Единственият одобрен от правителството проект на общината е за реконструкция на Двореца на културата и спорта с 4,5 млн. лв., която ще позволи на България да приеме през 2015 г. елитни волейболни мачове. Родната федерация кандидатства с двореца за съвместно домакинство на европейското първенство за мъже, но инспекция на международната волейболна централа констатира, че варненското съоръжение не отговаря на изискванията. Ремонтът предвижда нови конфигурации на игралното поле и трибуната.

Преглед на списъка във Варненска област показва, че в половината общини от региона няма нито един проект, одобрен по правителствената програма.

За сметка на това малкото селце Гроздьово от община Долни чифлик ще вземе 1,1 млн. лв. за водопровод и канализация. Само преди четири дни лидерът на БСП Сергей Станишев бе в Гроздьово за честването на 71-годишнина от сражение на местния партизански отряд. Там лидерът на социалистите връчи около 50 партийни книжки на нови членове.