Самостоятелна изложба на Самуил Стоянов във Варна

Изложбата на добричкия артист "Теоритична (псевдо) наука (Обекти, видео и рисунки)" ще бъде открита на 7 февруари, от 19 часа, в "Съвременно пространство", Варна, ул. Марко Балабанов 23. Творбите ще бъдат изложени до края на месеца.

Самостоятелна изложба на Самуил Стоянов във Варна

"Теоритична (псевдо) наука" е озаглавена последната самостоятелна изложба на Самуил Стоянов, в която той показва най-новите си работи, някои от които направени специално за "Съвременно пространство". Зрителите са поканени да съпреживеят процеса на формиране на темите и гледната точка към тях, в условия на противоречия (включително политически) и мисловни несъобразности. Ироничното и двусмислено заглавие на изложбата представя в известна степен оценката на автора за сложната взаимовръзка между науката и технологиите, и изкуството, между човека и средата. Това свое изследване той развива в инсталацията Колайдер от 2013 г. Колайдерът е (псевдо) научен уред предизвикващ въображението на зрителя, който трябва да си представи движението на въздуха (и неговите частици, включително, кварки, мюон, неутрино и т.н.) в тръбите генерирано от мощeн проточен вентилатор. Този колайдер, за разлика от своя прототип – Големия адронен колайдер в CERN, изследва полето извън настоящото познание на науката - голямото неизвестно, което стои отвъд тези 4% от материята във вселената, от които се състои познатият ни свят и които човечеството е изучило. Теоритичната физика създава предполагаеми модели (Стандартен модел, Теория на струните), целящи да обяснят и систематизират света и процесите в него. Тези теории впоследствие се потвърждават или отхвърлят от експерименталната физика. От друга страна развитието на изкуството повлиява развитието на науката, а тя от своя страна често му дава нови инструменти и теми. Някъде в тази поредица от взаимовръзки е и авторовият колайдер, с който в края на изложбата ще бъде проведен научен експеримент. Той ще установи резултата от 22-дневното (времетраенето на изложбата) ускорение на въздушните частици, като се предизвика сблъсък, чрез рязко притискане с крак на най-меката част от кръга.



Самуил Стоянов (1975) е визуален артист и културен активист, който живее и работи в град Добрич. През 2001 г. той завършва НХА - София, като магистър по керамика и прави първата си самостоятелна изложба с картини. От тогава той работи в полето на почти всички съществуващи медии, чрез многопластово третиране на различни теми от ежедневния живот, като се опитва да изследва различни аспекти на сюжетите, които го интересуват. Понякога със скептицизъм, често използвайки остра ирония. През 2013 г. той участва в два големи международни форума: официалната програма на 5-тото Московско биенале и във фестивала Sofia Contemporary, а през 2012 г. Самуил Стоянов участва в 53-ия октомврийски салон в Белград. През 2009 г. Самуил Стоянов печели наградата БАЗА, а през 2011 г. наградата „Гауденц Б. Руф” – две от най-големите награди за съвременно изкуство в България. Наградата БАЗА, която е част от Младежка награда за визуални художници на Фондация за гражданско общество - Ню Йорк му осигурява резидентен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP) в Ню Йорк през 2010 г. и също така самостоятелна изложба в ИСИ – София същата година. През 2011 г. той участва в международния проект „Изкуството на градската намеса”.