Областният управител трябва да е изборна длъжност

Това мнение изказаха настоящият областен управител на Добрич Недко Марчев и предшествениците му проф. д-р Димитър Камбуров и Иван Иванов. Те се срещнаха по инициатива на Марчев по повод 15 години от създаването на областните администрации в страната.

Областният управител трябва да е изборна длъжност

На срещата присъстваха още зам.-областният управител Даниел Йорданов, главният секретар Божидар Божилов и неговият предшественик Драгой Драгоев. Поздравителни адреси са получени от Желязко Желязков и Ердинч Хаджиев. Гостите получиха плакети в знак на признателност за работата им. Плакет беше връчен от администрацията и на Недко Марчев.





„Всички настоящи управници са бъдещи бивши” – с тази максима областният управител Недко Марчев посрещна предшествениците си, благодари им за свършеното от тях, заяви, че цени техния опит, и че за него е важно да осъществява приемственост в администрацията. Като добри примери бяха посочени изграждането на комплексно бюро за обслужване на гражданите, т.нар „на едно гише” – от първите в страната, въвеждането на електронна деловодна система Архимед, реновирането на сградата, усъвършенстване на кадровия потенциал.



Бившите споделиха трудностите, които са срещали на своя пост и нещата към които са се стремили. Те заявиха, че работата с кметовете на общини трябва да е водеща за областния управител, независимо от политическите им принадлежност или пристрастия. 


Според Недко Марчев, областният управител трябва да е избираема длъжност, подобно на северната ни съседка Румъния, откъдето можем да черпим опит, защото по този начин се дават и повече правомощия на губернаторите.


Според проф. Камбуров, като политическа фигура, областният управител трябва да е изборна длъжност, защото назначаването му буди недоверие у хората към институцията и създава дисхармония.


Иван Иванов беше още по-смел във вижданията си и заяви, че не само областният управител, но и всички структури, като съд, прокуратура и тези от сектор сигурност, трябва да се основават на изборност. Ако това се случи, младите хора ще остават у нас, допълни бившият губернатор.