Падна мораториумът за продажба на земя на чужденци; Кражбите на автомобили растат; Без наказателна такса за всички кредити

Европарите за градско развитие се концентрират в 10 града; Заплатите в политическите кабинети ще гонят 3000 лева; Крадат имоти с е-шперц

Падна мораториумът за продажба на земя на чужденци; Кражбите на автомобили растат; Без наказателна такса за всички кредити

Капитал Daily
Кражбите на автомобили растат силно
Застрахователните компании настояват за реални наказания на заловените извършители
Кражбите на коли растат. Според застрахователи миналата година те са нараснали с около 50%, а по данни на МВР скокът е с 23%. Представите.ите на застрахователния бизнес са сигнализирали за тревожната тенденция в писмо до Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, което беше връчено на вицепремиера Даниела Бобева. Те предлагат правителството да предприеме конкретни мерки за защита на гражданите и застрахователните компании.

Според статистиката на МВР, получена по Закона за достъп до обществена информация, ръстът на кражбите е 23% (виж таблицата). От ведомство обаче не отговориха конкретно на въпросите на "Капитал". Причината за разминаването в данните може да идва от процедурата, която е бавна - първоначално преписката за всяка изчезнала кола се образува като отнета с цел ползване, а едва след известен период от време делото се преквалифицира за кражба.

Бизнес климатът изненадващо отчете рекордно подобрение
Оптимистични очаквания за първата половина на годината демонстрират мениджърите и предприемачите
Значително повишаване на оптимизма сред предприемачите в началото на годината. Това показват данните на Националния статистически институт за бизнес климата през януари. Общата оценка се повишава с 4.6 процентни пункта, което е най-високото покачване за последните 12 месеца. Причина за това е фактът, че мениджърите и предприемачите от четирите основни отрасъла (индустрия, услуги, търговия на дребно и строителство) очакват през следващите шест месеца дейността на компаниите им да се увеличи.

В България изследванията за стопанската конюнктура са най-близкият индикатор до използвания в чужбина PMI (Purchasing Manager's Index), който пък от своя страна е индикатор за това дали се очаква увеличение на заетостта и доходите или влошаване на икономическата ситуация. Обхватът на българското изследване обаче кара повечето анализатори да не го приемат като безспорен ориентир за икономическата обстановка.

Сега
Европарите за градско развитие се концентрират в 10 града
Видин се нареди до големите, за да получи повече финансиране от новия програмен период
Лъвският пай от европейските пари за градско развитие по ОП "Региони в растеж" в следващия програмен период ще се концентрира в 10 града, а останалите 57 ще получат нищожни средства за следващите 7 г. България прави пореден опит да спаси намерението си да отвори програмата за 67 града, докато Брюксел иска ресурсът да се концентрира в 6-7 града. За да не изглеждат сумите смешни при разпределението, програмата е пренаписана почти изцяло, като ресурсът за градове е вдигнат почти двойно. Последният й вариант беше публикуван снощи без никакъв дебат.

За 67-те града вече има 724.4 млн. евро (без 20-те процента национално съфинансиране) при 234 млн. евро досега. 45% от тази сума ще се концентрира в 9-те най-големи града плюс Видин. Видин влиза в групата на големите по изричното настояване на председателя на Народното събрание Михаил Миков, който е депутат оттам, съобщи "Медиапул". Столицата ще вземе близо 108.6 млн. евро, а всеки от другите девет - Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин - по 24 млн. евро.

Значително по-малко пари ще получат следващите 29 града - те ще си разделят 362 млн. евро. Още по-нищожно е финансирането за 28-те малки градчета, които получават 5% от общия ресурс, или 36 млн. евро. Разпределението на парите по градове бе съобщено от управляващия орган на оперативната програма на събитие на областния информационен център в София, което се оказа изненада и за самото регионално министерство.

Кметствата няма да се състезават за парите чрез проекти, а ще получават предварително определена сума за тях. Според старши експертът от управляващия орган на ОПРР Димчо Димов, цитиран от "Медиапул", страната ни все още не е постигнала съгласие с Европейската комисия относно броя на градовете, които ще се финансират по оста за развитие. Има голяма вероятност от финансирането да изпаднат 28-те най-малки градчета.

КС събори скандалния мораториум за продажба на земя на чужденци
Политическите сили предпочетоха да запазят мълчание
Конституционният съд отмени скандалното решение на парламента от 22 октомври м.г., с което бе наложен мораториум върху продажбата на земя на чужденци и чужди фирми до 1 януари 2020 г. Решението е взето единодушно с гласовете на всички 12 членове на КС, разказаха конституционни съдии. До редакционното приключване на броя то не бе качено на сайта на съда. "Сега" научи, че съдиите са обявили забраната за противоконституционна поради три причини - мораториумът противоречи на принципите на правовата държава, разделението на властите и договора на България за присъединяване към ЕС; решението на парламента е неясно, вътрешно противоречиво и тотално елиминира промяната в конституцията, която позволи чужденци да придобиват земя; депутатите са се опитали да регулират нещо, за което е нужен закон.

Труд   
Без наказателна такса за всички кредити
Наказателната такса за предсрочно погасяване на кредит - потребителски или ипотечен, ще отпадне. Това е част от промените в законодателството, подготвени от екип на ДПС, БСП и правителството, обяви шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС). Поправките са израз на ангажимента на властта да приеме пакет от мерки срещу монополите в защита на потребителите. Текстовете ще бъдат внесени до дни.

Наказателна такса при потребителски кредит няма да има, а при ипотечен ще отпада след първата година от договора, обясни Цонев. В момента при потребителските договори такса в размер на 0,5-1% има само ако лихвата е фиксирана. При ипотечните заеми обаче няма регламентация и таксата за погасяване със заем от друга банка варира от 0% до 6%.

Падна мораториумът за продажба на земя на чужденци
Конституционният съд (КС) единодушно е отменил решението на парламента за налагане на мораториум върху покупката на земя от чужденци до 2020 г., научи "Труд". Всичките 12 съдии са постановили, че забраната, приета с гласовете на депутати от "Атака", ГЕРБ и БСП, нарушава три текста от конституцията.

Първото, което е установил КС, е, че не може да се разбере какво всъщност представлява актът на парламента. Той е озаглавен "Решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г." Но от друга страна, единствената му разпоредба не налага никакъв мораториум, а само възлага на Министерския съвет да предприеме мерки за забраната. Това противоречие според КС нарушава принципа на правовата държава.

24 часа
Заплатите в политическите кабинети ще гонят 3000 лева
Правителството е приело решение, с което заплатите на членовете на политическите кабинети на премиера и министрите, шефовете на агенции и кметовете се увеличават с около 1000 лв. Това е станало миналата сряда на оперативно заседание на кабинета, което е закрито за обществото.

Членовете на политическите кабинети, шефовете на агенции и кметовете се приравняват с ръководните административни длъжности като главен секретар и директор, става ясно от промени в постановлението за изпълнение на бюджета за 2014 г., с които се променя и наредбата на заплатите от 2010 г.

Максималното възнаграждение на шефа на кабинета на премиера вече може да е 3100 лв. вместо сегашните 1860 лв. 3100 лв. е заплатата на директорите с повече стаж в администрацията на Министерския съвет. 3100 лв. ще е таванът и на заплатата на кмета на София.

Според информация от Министерския съвет новите заплати на политическите чиновници трябвало да се равняват с тези на директорите на дирекции в съответната администрация, като инструкцията от премиера Пламен Орешарски била да не стигат таваните.

2700 лв. ще е новият максимален размер за шефовете на политически кабинети на вицепремиерите вместо досегашните 1727 лв. Толкова е ръстът на заплатите и за шефовете на агенции. Съветниците на премиера ще имат право да вземат до 2500 лв. спрямо 1462 лв.

Заплатите на членовете на политическите кабинети и шефовете на агенции не са увеличавани от 2008 г. Те бяха пропуснати от бившия финансов министър Симеон Дянков при реформата на заплатите на чиновниците през 2012 г. Това доведе до случаи, при които директори в някои агенции вземаха по-големи заплати от председателите.

Изчезна циганинът, откраднал с електронен подпис фирма за милиони
Варненецът Станимир Василев, от чието име бе открадната фирма с оборот от 20 млн. лв., е изчезнал.

Павел Стоименов от Плевен е един от 10-те най-големи земеделски производители у нас. Фирмата му обработва над 70 хил. декара земя в Северна България. В началото на тази година бизнесменът разбира, че я е продал, но без да знае.

Стоименов сигнализира в полицията и медиите преди дни, че фирмата му е прехвърлена на Василев без негово знание и с откраднат електронен подпис на 6 януари, докато той бил в чужбина. Две седмици по-късно били продадени 60 дка от земеделската земя
на фирмата.

Полицията издирва "новия собственик". Днес той не бе открит и в близкото до града село Чернево, в което живеят родителите му.

"Чести са проблемите и с неистински пълномощни от управители на дружества, които се ползват за вписване на неверни обстоятелства. Това е причината да искаме достъп до
регистъра на нотариусите, в който се вписва всяко пълномощно", коментира директорът на Агенцията по вписвания Венчислав Спиридонов.

Стандарт
Още десет частни болници
Здравни босове бързат да изпреварят ограниченията
Още 10 нови частни болници ще се борят за парите на здравната каса. Заявленията за четири от тях са подадени през декември и още нямат лиценз. Това показва официална справка от здравното министерство. Останалите шест клиники вече имат разрешение за работа. Става въпрос за пловдивския диализен център "Фърст Диализис Сървисис България", трите софийски - специализирана очна болница "Пентаграм", МБАЛ "Европа" и МБАЛ "Здравето 2012", специализираната кардиологична клиника "Мадара" в Шумен и МБАЛ "Медицински комплекс Свети Иван Рилски" в Стара Загора. С десетте нови частните болници у нас за първи път ще надминат 100. Държавните и общинските засега са близо два пъти повече. Здравните предприемачи бързат да изпреварят ограничителните мерки, за които се говори от доста време.

Нотариуси искат сами да вписват сделките в държавните регистри
Крадат имоти с е-шперц
Бандити копират незаконно печати от архивите с електронен подпис
Кражбата на фирми, имоти и коли с помощта на фалшификация е едно от престъпленията у нас, които се доказват най-трудно. В същото време те оставят на улицата хиляди българи, измамени само за минути. Въпреки усилията на властите документните престъпления се разкриват най-трудно.

Нова вълна измами с помощта на електронен подпис залива страната, алармираха нотариуси и полицаи. Става дума за прехвърляне на фирми, имоти, коли и акции без знанието на собствениците им. Измамите стават с помощта на електронен подпис, който дава достъп на всеки негов притежател до масивите на Агенцията по вписванията и други институции. Така измамниците получават достъп до данните на собственици на фирми, подписите и печатите на нотариусите и начините за изповядване на сделките. Такъв случай бе регистриран в Плевен преди дни, където измамници успяха да отмъкнат фирмата на арендатор. Става дума за компанията "Агро-бел 2001" на бизнесмена Павел Стоименов, която има 20 млн. лв. оборот годишно. "По същата схема могат да откраднат не само фирмата, но и имота или колата на всеки българин. По-голямата прозрачност, която има сега в държавата, вече започва да се ползва за користни цели. Може да се злоупотреби с информацията, до която гражданите имат свободен достъп", коментира за "Стандарт" вчера директорът на плевенската полиция Йордан Каменов по повод последната виртуална кражба на бизнес. Работата по случая следи лично главният комисар на МВР Светлозар Лазаров. Притесненията на полицаите са, че този вид измами вадят на дневен ред големи пробиви в нормативната уредба. "В търговския регистър излизат всички данни за фирмите, активите и пасивите, оборотите, годишните данъчни декларации. Оказа се, че въобще не са защитени тези данни, защото законите са такива", коментира още комисар Каменов. Досега разследването е показало, че сделката, която продава фирмата на Павел Стоименов на непознато лице, е извършена чрез фалшив подпис на нотариус и чрез подаване на документи за промяна в Агенцията по вписванията с електронен подпис. "С помощта на подписа лицето физически не се е явило пред служителите, а по електронен път са изпратени копия на документите", обясни разследващите. В момента на"изповядването на сделката" пък нотариусът, чийто подпис седи там, е бил в чужбина. Още при разкриването на схемата председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев бе сигурен, че в нея не участват негови колеги. Заради нова вълна измами обаче нотариусите искат да имат право да вписват сделки в Търговския регистър. Така те ще носят отговорността за прехвърлянията и с вписването ще потвърждават, че именно те са изповядали сделката, а не става дума за измама. "От началото на годината два пъти бях сезиран за фалшив мой печат. Но в момента нямам какви действия да предприема, за да се защитя", коментира шефът на нотариусите. Според него данните, които се заявяват, би следвало да бъдат проверявани от служителите в Търговския регистър и Агенцията по вписванията. Тази проверка трябва да се извършва след една взаимна връзка между нотариусите и Агенцията по вписванията", смята Катранджиев. Адвокати също са на мнение, че законът трябва да се промени. Според тях изискването с една декларация и копия на документи да се извършва прехвърляне на дялове и фирми дава възможност на престъпници да се възползват и да крадат чужда собственост.
Според шефа на Агенцията по вписвания Венцислав Спирдонов пък единственият изход за предотвратяване на подобни фирмени кражби е SMS известяването на собствениците. Според него трябва да бъде решен и проблемът за връзката между системите на Агенцията по вписванията и на нотариусите.

Монитор
Болница глобена с 15 бона заради епикриза
Джипита си крадат пациенти
Лечебниците незаконно крият изследвания от близки на починали
Лични лекари си крадат пациентите. За това съобщиха от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Експертите правят проверки по две жалби от граждани, които са се оплакали, че някой им е сменил джипито, съобщи председателят на КЗЛД Венета Шопова. Случаите са в провинцията. Ако се докаже, че джипитата са си присвоили пациенти, санкците ще бъдат сурови допълни тя. Вчера Комисията обучи представители на 15 институции и браншови организации в здравеопазването, сред които МЗ, НЗОК, БЛС, Български фармацевтичен съюз, центровете по наркомании и асистирана репродукция.

„Най-много обаче са оплакванията от близки на починали, на които болници са отказали да предоставят пълна информация за лечението. Те нямат право да им отказват”, разказа пред „Монитор” Шопова. С удостоверение за наследници роднините могат да получат заверени копия от цялата медицинска документация за техния близък или на място да се запознаят с нея. „Имаме доста жалби от родители на починали деца, на които е отказана информация. Ние издаваме задължителни предписания към болниците незабавно да се предостави. След обжалване от здравните заведения и на двете съдебни инстанции бяха потвърдени нашите становища”, допълни Шопова.

Два големи медицински центъра в Бургас пък работят, без да са администратори на лични данни. Издадени са наказателни постановления и са наложени солидни глоби.

Държавна болница пък искала от Комисията да є разреши да бъдат интервюирани нейни бивши пациенти. „Искаха да се обаждат по телефоните на хора на 60-годишна възраст със специфично заболяване, за да им предложат да участват в нов метод на лечение. Категорично забранихме, защото болните са дали личните си данни за лечението в болницата”, обясни още Шопова.

Тя разказа и случай, в който жена получила призовка за дело срещу нея за обезщетение и когато проверила в съда за какво става дума, към исковата жалба била прикачена нейна епикриза от психиатрично заведение.

Проверката на Комисията по жалба от дамата установила, че мъжът, който я съди за обида, е шофьор на линейка в психиатрията и старшата сестра там му дала епикризата. Болницата е наказала своите служители, а Комисията е глобила лечебницата с 15 000 лв.



ДАНС разби мрежа за онлайн залагания
Агенти на ДАНС разбиха мрежа за организиране и провеждане на незаконна онлайн хазартна дейност. Разследващите установили, че в бившото казино на хотел „Димят” до Спортна зала, което е с отнет лиценз, се организирал незаконен хазарт. Според запознати преди време известен варненски адвокат, притежаващ верига от игрални зали, наел помещението в новия хотел, но след отнемане на лиценза прекратил договора си за наем през 2010 година. При проверката е установено, че в казиното се организират различни типове интернет хазарт, в които участват основно потребители в мрежата от Турция и Израел. Игрите са били провеждани 24 часа в денонощието и са излъчвани онлайн към специално създадени хазартни сайтове, повечето от които регистрирани в офшорни зони. При проведената операция са иззети 22 компютърни конфигурации, контролни сървърни конфигурации, част от които са използвани за осъществяване на мониторинг над крупиетата, рутери и  камери. Съставен е акт за организиране на незаконна хазартна дейност на стойност 1 млн. лв.