Музей на играчката създават в ЦДГ Слънчице

Това е една от дейностите, които се осъществяват по международен проект „Общия език на играчките”

Музей на играчката създават в ЦДГ Слънчице

Социалната роля на играчките събра в екип  6 детски градини от  България, Турция, Словения, Хърватия, Норвегия и Латвия  в проект „Общия език на играчките“ -  CLOT, по програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Коменски“. Представители на  ЦДГ №10 „Слънчице“ участваха  в  работните  срещи  на партньорите в Турция и Хърватия.



Рисунката на Петя Димитрова от ІV б група“Мики Маус“ беше избрана от партньорите  за лого на проекта в организирания  конкурс за рисунки от шестте държави. Рисунката на Цветомила Василева от ІV а група “Мечо Пух“, която също участва в конкурса, е послужила като модел за изработване на кукла на проекта CLOT, отнесен в Хърватия. Тя ще гостува на хърватските деца до следващата визита през май 2014 г. в ЦДГ №10 „Слънчице“ в Добрич. Тогава ще бъде предадена на екипа от Турцияа след това ще пътува до Норвегия, за да носи посланията на децата. Разказите за пребиваването на куклата във всяка партньорска държава ще бъдат описани и издадени в книжка „Приключенията на КЛОТ“.

В работни ателиета деца, родители и учители изработиха играчки от природни  и отпадъчни материали - коледен подарък  за децата от Хърватия и Латвия и коледна кутия със специална автентична кукла на момиче от царевична шума. Българският екип регистрира twin spaseв e-twinning платформата и получи знак за качество за проект “Common Language Of Toys“.

Създават се клубове на играчката във всички групи на добричката градина. Те имат за цел да обединят интересите на деца, родители и учители за съвместна  социално отговорна, творческа и изследователска дейност. Идеята е заедно да създават реквизити и играчки от природни, отпадъчни  материали и хартия за различни игри и да ги ползват по предназначение, да открият  традиционни   играчки от миналото и да овладеят начините за игра с тях. Социалната функция ще се осъществява в партньорството със социално ангажирани организации като Центъра за обществена подкрепа към Областния съвет на БЧК и други сдружения, като изработените в клубовете играчки, ще бъдат предоставени на деца в риск или в неравностойно положение.

Изследователската дейност ще бъде насочена към издирване на стари, традиционни играчки от миналото, които ще бъдат подредени в музей на играчката. Всяка играчка  трябва да бъде придружена с история. Всички добричлии, които имат стари играчки и желаят да ги предоставят за музея на ЦДГ „Слънчице“, могат да го сторят. Идеята е сбирката да бъде предоставена на историческия музей в Добрич, където изложена професионално, по подходящ начин ще бъде видяна от повече хора. Адресът, на който може да се изпращат  или донесат  играчки от миналото е: гр. Добрич, ул. „Даскал Димитър Попов“№1, ЦДГ№10 „Слънчице“. Създадените реални музеи на играчката от всеки партньор, ще имат  общ виртуален формат.